Arama sonuçları

Ücretli öğretmene 'imtiyaz'a tepki var

Ücretli öğretmene 'imtiyaz'a tepki var

Ücretli öğretmene 'imtiyaz'a tepki var. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ücretli öğretmenlerin girdikleri ders başına ücret almalarından dolayı mağdur olduklarını bu konuda değişikliğe gidileceğini açıkladı. Yapılacak değişikliğin 5 yıl ücretli öğretmenlik yapana doğrudan mülakat hakkı olması öğretmen adaylarından büyük tepki topladı. 

Bakan Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında eğitim gündemine dair soruları yanıtladı.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENE 'İMTİYAZ'A TEPKİ VAR

Öğretmen atamaları ile sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik hakkındaki çalışmalara da değinen Yılmaz, “Ücretli öğretmenlerin kesinlikle mağdur olduğuna ben de inanıyorum. Çünkü onlar girdikleri ders başına ücret alıyor. Bu konuda bir kanun değişikliği yapacağız” dedi.  Yılmaz’ın açıklamasına göre yapılacak düzenlemeyle 5 yıl ücretli öğretmenlik yaparak, öğretmenlik tecrübesini kazanmış öğretmenler, üç katı şartı aranmadan mülakata alınacak. Yani 5 yıl ücretli öğretmenlik yapan öğretmenler, KPSS sonucuna bakılmaksızın mülakata katılabilecek. 

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER NE DİYOR?

Atama bekleyen öğretmen adayları ise “Biz atanabilmek için gece gündüz çalışalım,  Bakanımız ücretli öğretmen haberiyle gelsin. Böyle bir şey kabul edilemez” diyerek sosyal medyada Bakan İsmet Yılmaz’a yönelik tepki mesajları paylaştı: 

ÖĞRETMENLER HANGİ MESAJLARI PAYLAŞTI?

İşte öğretmen adaylarının mesajları:

- Artık güne güzel haberle uyanmak istiyoruz atama gibi.

- KPSS ile boğun gençleri sonra ücretlilere havadan kadro verin. Ohhh ne ala memleket.

- Bakan Yılmaz'ın bugünkü KPSS açıklaması, mülakat hepsi fiyasko. Atamalar KPSS ile yapılmalı. 

- Ücretli öğretmenler (önlisans mezunları) ve ek ders alan öğretmenler kadar bu sınava çalışan emek harcayan mezun öğretmenler düşünülmedi.

BİZ NEDEN KPSS'YE GİRDİK?

- O halde biz niye KPSS’ye girdik niye bekliyoruz? Gerçekten “nereden girdim bu KPSS’ye 2017’de” dedirtiyorsunuz insana.

- Ücretli öğretmenlik meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Hakkımız emeğimiz kime emanet soruyoruz?

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK TEŞVİK EDİLİYOR

- Ücretli öğretmenliği teşvik eden bir bakan eğitimci olamaz, hele milli hiç olamaz.

- Geleceği kurtaracak olan öğretmenler iken sayın bakan gün geçtikte bizleri daha da uzaklaştırmakta. Bizim hakkımız olan sınıfları ücretlilere, önlisans mezunlarına bırakma gayretinde.

- Bizler ücretli öğretmenlik uygulaması kaldırılmalıdır derken sizler mahkum ediyorsunuz.

- Mevcut açığı gerçek öğretmenlerle kapatmaya ne dersiniz? Ücretmenlik kalksın, gerçek öğretmenler atansın.

- Ücretli öğretmenler her yerde görev yapmaya hazırmış, atanalım biz de yaparız.

- O zaman şöyle yapalım sayın bakan, KPSS puanına göre insanları ücretli öğretmenliğe al. 5 yıl sonra kadro ver. Mantıklı hareket bu olur.

BİZ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞALIM

- Biz atanabilmek için gece gündüz çalışalım, Bakanımız ücretli öğretmen haberiyle gelsin. Böyle bir şey kabul edilemez, edilmeyecektir.

- Geleceğimiz bölümüyle alakası olmayan ücretlilere mi emanet olacak?

ÜCRETLİ KÖLELİK MEŞRULAŞTIRILACAK

- “Ücretli kölelik nasıl meşrulaştırılır? Daha iyi neler yapılabilir?” diye düşünülmeliyken asgari ücret bile verilmeyen bir sisteme mahkum etmek niye?

- 5 yıl ücretli öğretmenlik yapanların ne üstünlüğü var, çoğu zaman asgari ücreti bile bulmayan ücretli öğretmenliği yapmayıp geçinebilmek için başka işlerde çalışan öğretmenlerden?

- Ne yani ben 5 sene ücretli mi yapacağım atamayacak mısın? Nasıl bir değersiz sistemdeyiz!

- Bir yıl boyunca ders çalış yüksek puan al, bir yıl da atanmayı bekle, ücretliler gelsin senin hakkına konsun. Nerede adalet?

- Eğer bilseydik ücretliden direkt mülakata giriliyor… O zaman neden hem çalışmayıp, parasız kalıp hem de sınava hazırlandık? 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK NEDİR?

Ücretli öğretmen ders saati ücreti karşılığında derse girer. Öğretmenlik statü basamağı açısından kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik diye sıralanırlar. Kadroları yoktur. Eğitim sendikalarına göre sayıları 100 bini buluyor.

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlere göre aynı işi yapıyor olsalar da düşük ücret alırlar. Çalışmak için “boş kadro” olması gerekir. Tatillerde sigortaları yatırılmaz. Sadece çalıştıkları günler için sigortalı oldukları için “mevsimlik işçi” gibidirler. Yerlerine öğretmen geldiğinde ilk işten çıkarılan ücretli öğretmenler olur.

İşte yükselme, atama, gibi özlük hakları yoktur. Askerlik ve doğum sırasında izinli sayılmazlar. Öğretmenlik kartları yoktur. Yıl içinde kadro açığı kadrolu bir öğretmen gelirse dolacağı için başka okullara gönderilirler.

2017 yılında öğretmenlerin ders saati karşılığı aldıkları ücret net 12.11 TL (brüt 14.38 TL) Bu durumda haftada 15 saat, ayda 60 saat ders veren bir öğretmenin ücreti 726.60 TL.

 

27-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş