Arama sonuçları

Ücretli öğretmenlikte donanım yetersiz

Ücretli öğretmenlikte donanım yetersiz

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen açığını, bir süredir ücretli öğretmen sistemi ile karşılamaya çalışıyor.

Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberine göre, sözleşmeli öğretmenlik sistemi, eğitim sisteminde var olan öğretmen açığına ‘pansuman tedavi’ uygulaması olarak değerlendiriliyor. Sözleşmeli öğretmenlik için sadece herhangi bir ön lisans veya lisans programından mezun olunması yeterli görülüyor. Bu durum da öğretmenlik alanından mezun olmayan ama öğretmenlik yapan öğretmenlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

ÖĞRETMENLER ATAMA BEKLERKEN

Yapboz tahtasına dönen eğitim sistemi, milyonlarca öğrenci gibi binlerce öğretmeni ve öğretmen adaylarını da mağdur ediyor. Öğretmen atamalarında yapılan yanlış planlamalar ile 700 bine yakın atama bekleyen öğretmen, 150 bine yakın ise öğretmen açığına neden oldu. MEB ise sorunu kökten halletmek yerine ‘pansuman tedavi’ kabul edilen ücretli öğretmenlerle sorunu çözmeye çalışıyor. 700 bin atama bekleyen öğretmen ise MEB’den atama beklemeye devam ediyor.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK İÇİN ÖN LİSANS VEYA LİSANS MEZUNU OLMAK YETERLİ

Ücretli öğretmen alımlarında öğretmenlik bölümü mezunu olarak başvuru olmaması durumunda herhangi bir ön lisans veya lisans bölümünden mezun olan kişilerin öğretmen olarak alımı gerçekleşiyor. 700 bine yakın öğretmen atama beklerken, öğretmenlik mesleği üzerine eğitim almayan kişilerin öğretmen olarak işe alınması, mesleki donanımı yeterli olmayan öğretmenlerin ortaya çıkmasına neden olurken bu durum, eğitimde de eksikliklere neden oluyor.

AÇIK EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNU OLMAYANLAR İLE KARŞILANMAYA ÇALIŞILIYOR

Yaklaşık 700 bin eğitim fakültesi mezununa karşın her yıl çok düşük rakamlar ile öğretmen ataması gerçekleştiren iktidar, öğretmen açığını öğretmenlik ile alakalı eğitim almayan ve donanımı yetersiz öğretmenlerle karşılamaya çalışıyor. Herhangi bir ön lisans ve lisans bölümünden mezun olup başvurulabilen ücretli öğretmenlik sistemi, “Asıl öğretmenler atama bekleye dursun, öğretmenlik ile alakası olmayan kişiler öğretmenlik yapsın” yorumlarına neden oldu.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN 28 BİNİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNU DEĞİL

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğretmen ihtiyacı ile ilgili yaptığı çalışmasına göre, Türkiye’de 2020-21 eğitim öğretim yılında öğretmen açığı 109 bin 616, ücretli öğretmen sayısı ise 69 bin 326 olarak tespit edilirken, ücretli öğretmenlerin sadece 28 bin 154’ünün eğitim fakültesi mezunu olması dikkat çekti. Bu verilere ek olarak iki yıllık meslek yüksekokulu mezunu olduğu için pedagojik formasyon sahibi dahi olmayan ve öğretmenlik bilgi ve becerisinden uzak ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı 81 ilde 7 bin 777. Eğitim fakültesi hariç lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı ise 33 bin 395 olduğu açıklandı.

22-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş