Arama sonuçları

Ücretsiz ders kitapları için yolsuzluk yolu mu açıldı?

Ücretsiz ders kitapları için yolsuzluk yolu mu açıldı?

Ücretsiz ders kitapları için yolsuzluk yolu mu açıldı? TBMM Genel Kurulunda "Torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülmeye devam ediyor. Dün gece Torba Yasa'da ücretsiz ders kitaplarıyla ilgili düzenleme de yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı resmi ve özel okullarda öğrenim gören öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitabı ve öğrenci çalışma kitabı ile ilgili öğretmenlere ücretsiz olarak dağıtılacak kılavuz kitaplarına ilişkin 31 Aralık 2019 tarihine kadar yapılacak mal ve hizmet alımları, ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç Kamu İhale Kanunu uyarınca yapılabilecek. 

ÜCRETSİZ DERNS KİTAPLARI İÇİN YOLSUZLUK YOLU MU AÇILDI?

Torba Yasa'da MEB’in ders kitapları ihaleleri için getirilen düzenlemeyle ilgili Meclis Genel Kurulu’nda konuşan TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li İrgil, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yayınevleriyle ortaklığı olanlar var mı?” diye sordu.

Meclis’te görüşülmekte olan torba yasanın 69. maddesi önceki gece kabul edildi. Düzenlemeyle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okullarda öğrenim gören öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve ilgili öğretmenlere ücretsiz dağıtılacak kılavuz kitapların temini için Kamu İhale Kanunu'nun 20. Maddesi değiştiriliyor. 

KAMU İHALE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Buna göre; Bakanlık kitapların ihalesi için başvuranları bir ön yeterlilik değerlendirmesinden geçirerek eleyecek, davet ettikleri ihaleye girecek, teklif verenlerin üçten az olması durumunda ise Bakanlıkça ön yeterliliği tespit edilmiş olanlarla ihale sonuçlandırılacak. Bu düzenlemenin mali disiplini bozduğunu ve bu düzenlemeyi Maliye Bakanlığı’nın hangi gerekçeyle kabul ettiğini soran CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil şöyle dedi: 

ÇÖPE GİDEN DERS KİTAPLARI İÇİN Mİ?

“Anlaşılan o ki, MEB liyakatsiz insanların kararıyla basılan ama yanlışlıklarla dolu ders kitaplarının tekrar basım ve dağıtımının sağlanması için çaba harcıyor. Anlaşılan o ki, çeşidi ve sayısı hakkında farklı açıklamalar yaparak oluşan kamu zararını açıklamaktan kaçan MEB, çöpe giden kitapların yeniden basımı için keyfi bir kanun çıkarmak istiyor.” 

Bugüne kadar hatalı veya sorunlu olduğu için kaç kitabın çöpe gittiğini, oluşan kamu zararını ve sorumluları soran İrgil, ayrıca son iki yıldır Bakanlığın hangi yayınevlerine kitap bastırdığının da açıklanmasını istedi.  İrgil şunları söyledi: “Açık ihale usulü ve rekabet ortamının yitirilmesi anlamına gelen bu düzenleme ile önceden belirlenmiş, ayrıcalık tanınmış veya yandaş yayınevlerinin milyonlarca liralık ihaleleri almasına Bakanlığınız imkan vermiş olmayacak mı? Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde; yayınevleriyle kendisi veya akrabası, gizli veya açık ortaklığı olan, mevki ve makam sahibi kişi ya da kişiler var mı? Önce bu sorulara yanıt verin, sonra milyonluk ihaleler için düzenleme isteyin.”

 

16-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş