Arama sonuçları

Ukrayna’daki Türk öğrenciler acil tahliye istedi

Ukrayna’daki Türk öğrenciler acil tahliye istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna'nın birçok şehrinde Rus saldırıları gerçekleşti. Ukrayna'da bulunun Türk öğrenciler Türkiye'ye gönmek için yola çıktı. 

Putin'in açıklamalarından sonra Kiev'de siren sesleri duyulurken halk kenti terk etmeye çalışıyor. Ukrayna'da bulunan Türk öğrenciler de ülkeyi terk etmeye çalışıyor.

Öğrenci Sendikası'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada "Türkiye’den Ukrayna’ya eğitim görmeye giden arkadaşlarımızın can güvenliklerini önceliğe alarak bölgeden acil tahliyeleri hayati bir mesele haline gelmiştir!" idadelerine yer verdi.

Sendika tarafından yapılan çağrıda savaşın ortasında kalan öğrencilerin tahliye edilmesi gerektiği belirtilirken, öğrencilerin tahliye yollarının birer birer kapatıldığı belirtildi.

"UÇAK TALEBİMİZ OLACAK"

Ukrayna'nın Odessa kentinde mahsur kalan yedi Türk öğrenci, Moldova sınırına geçmeye çalıştıklarını ve yaşadıklarını Cumhuriyet TV'ye anlattı. Altı yıldır Odessa'da yaşadıklarını belirten Türk öğrenciler, Moldova sınırına geçmek için arabada yola çıktıklarını söylediler. Öğrencilerden biri ''Saat beşte patlama sesi geldi. Şimdi Moldova sınırına geçiyoruz, amacımız sınıra geçmek. Ne olacağını bilmiyoruz. Benzinlikler çok kalabalık, trafik ve uzun kuyruklar var. Dış İşleri Bakanlığı bizi aradı. 'Zorunluluğunuz yoksa ülkenize dönün' dediler. Biz beklemeyi tercih ettik, ama artık tedirginiz. Türkiye'ye dönemiyoruz. Uçak talebimiz olacaktır'' ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLER AYRILMANIN YOLLARINI ARIYOR"

Diken’den Altan Sancar'ın haberine göre, Diken'in ulaştığı öğrenciler, tahliye edilmek istediğini ve evlerinin yakınlarına füzeler düştüğünü söyledi. İletişim hatlarındaki aksaklıklar nedeniyle sık sık kesilen görüşmede öğrenciler can güvenliklerinden endişe ettiğini aktardı. Dışişleri Bakanlığı’ysa Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacağını duyurdu.

Ukrayna’nın doğusundaki Harkov kentinde yaşayan öğrencilerden Can Kanak, askeri harekâtın başladığı saatlerden beri korku dolu anlar yaşadığını aktardı. Kentte sık sık internet erişiminde sıkıntı çıkarken Diken’in ulaştığı öğrenciler hayatlarından endişe ettiğini söyledi. 

Öğrenci Kanak, Türk büyükelçiliğiyle iletişime geçtiklerini, ancak bir tahliyenin olmayacağının kendilerine aktarıldığını belirtti. Kanak, elçilik tarafından kendilerine “Neden daha önce ayrılmadınız” diye sorulduğunu da söyledi. Kanak’ın verdiği bilgiye göre ülke genelinde çok sayıda öğrenci ayrılmanın yollarını arıyor. 

"YETKİLİLER BURADA YAŞAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN BİR ŞEYLER YAPMALI"

Öğrenciler, havadan tahliyenin olmayacağının aktarılması üzerine karayoluyla ülkeden ayrılmayı düşündüğünü ancak bunun da güvenli olmaması nedeniyle vazgeçtiğini belirtti.  Kanak, ailesiyle iletişim kurduğunu, ailesinin hayatından endişe ettiğini ve ağladığını aktarırken yetkililere şöyle seslendi: “Bize yardımcı olabilecek herkes yardımcı olsun. Şu an evimizin ilerisine düşen füzeleri çıplak gözle görebiliyoruz. Bizim tek beklentimiz bir tahliye olması. Karayoluyla ayrılmayı düşündük, ancak bize güvenli olmayacağını söylediler. Ülkedeki tüm yetkililer burada yaşayan öğrenciler için bir şeyler yapmalı.”

Öğrenciler, “Ülkenin doğusundan ayrılın” çağrısının Donetsk ve Luhansk için olduğunun aktarıldığını belirtti: “Biz buraya seyahat etmek için gelmedik. Daha önce yapılan çağrı için ‘İki şehri kapsıyor’ dendi ve biz de kaldık. Ancak evimizin penceresinden düşen füzeleri görüyoruz. Konuşacak durumda değiliz, bir an evvel ülkeye ve ailemize geri dönmek istiyoruz.”

ÖĞRENCİLERLE İKİNCİ GÖRÜŞME

İkinci görüşmede, Harkov havalimanının vurulduğunu belirten Türk öğrenciler “Tahliye yollarımız kapanıyor, bir an önce harekete geçilmesini istiyoruz” dedi.

Öğrenciler daha önce 80 dolar seviyesindeki karayoluyla ulaşımın da 500 dolara ulaştığını iddia etti.

 

24-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş