Arama sonuçları

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Yüksek atandı

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Yüksek atandı

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. İsmail Yüksek atandı. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararında şu ifadelere yer verildi: “Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörlüğüne, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130 uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddeleri uyarınca, mütevelli heyetinin teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine, Prof. Dr. İsmail Yüksek atanmıştır.”

GÖREVDEN ALINDI, İADE EDİLDİ   
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü olarak görev yaparken 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin sonrası görev süresinin bitimine bir ay kala görevinden alınan İsmail Yüksek, YÖK kararıyla YTÜ Rektörlüğü görevine iade edilmiş ancak bu sürede görev süresi dolmuştu.

Yüksek, daha sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün başdanışmanlığına atanmıştı. İstanbul’da yürütülen Teknopark ve diğer teknoloji projelerinden sorumlu olan  Yüksek, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörlüğü’ne getirildi. 

REKTÖR GÖKTEPE TUTUKLANMIŞTI

15 Temmuz FETÖ darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, Uluslararası Antalya Üniversitesinde, aralarında Rektör Prof. Dr. Cihat Göktepe gözaltına alınan 16 kişi tutuklanmıştı. 

Uluslararası Antalya Üniversitesi'ni kuran Gaye Vakfı ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önce kapatılmış daha sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yeniden açılmıştı. 

KHK İLE REKTÖRLÜK SEÇİMİ KALDIRILDI

Geçtiğimiz 18 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı külliyesinde tüm rektörlerin de katıldığı 2016-2017 akademik yıl açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Erdoğan buradaki konuşmasında rektörlük seçimlerini eleştirip, değişmesi gerektiğini söyledi. 11 gün sonra ise  29 Ekim 2016 gecesi 676 sayılı KHK yayımlandı. Bu KHK ile de devlet üniversitelerinde rektörlük seçimleri kaldırıldı. Rektör ataması için izlenecek yol şöyle oldu: YÖK, en az 3 yıl profesörlük yapmış 3 ismi seçip, Cumhurbaşkanına önerecek, Cumhurbaşkanı da içlerinden birini rektör olarak atayacak. Bir ay içinde atama yapılmaz ve YÖK de 2 hafta içinde yeni isim önermezse Cumhurbaşkanı doğrudan bir ismi rektör olarak atayacak. 

CUMHURBAŞKANI İLK ATAMAYI BOĞAZİÇİ’NE YAPTI
Bu KHK ilk kez Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasında uygulandı. Oysa bu üniversitede seçimler 12 Temmuz 2016 tarihinde yapılmış ve akademisyenlerin yüzde 86'sının oyunu eski rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu almıştı. Ancak üniversiteye 4 ay rektör ataması yapılmadı. Oysa aynı tarihte seçimlerin yapıldığı 20 üniversiteden 19'unun rektörü atanmıştı. Gerekçesi de KHK yayımlanınca ortaya çıktı. Çünkü bu üniversiteye KHK'ya göre rektör atanması için atama bekletilmişti. KHK ile Boğaziçi Üniversitesi'ne seçimlere bile katılmayan Prof. Dr. Mehmet Özkan rektör olarak atandı.

KHK’NIN ARDINDAN ATAMA YAPILAN  İLK VAKIF ÜNİVERSİTESİ
Aynı KHK vakıf üniversitelerindeki rektör atamalarını da değiştirdi. KHK’ya göre vakıf üniversitelerinin rektörleri için de artık Cumhurbaşkanı tarafından atanacağı kararı alındı. Vakıf üniversitelerinde rektör adaylarının seçimi ve rektörün atanması mütevelli heyet tarafından yapılıyordu. Aynı KHK, bu maddeyi “Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır” diye düzenlendi. Bu durumda da vakıf üniversitelerinin rektörlerinin atanması da mütevelli heyetin yetkisinden çıkarılıp, YÖK ve Cumhurbaşkanına geçmiş oldu.

Uluslararası Antalya Üniversitesi bu kararın ardından Cumhurbaşkanı tarafından rektör ataması yapılan ilk vakıf üniversitesi oldu.

 

23-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş