Arama sonuçları

Üniversite hastaneleri ne olacak? Hastaneler borç batağında

Üniversite hastaneleri ne olacak? Hastaneler borç batağında

Üniversite hastaneleri ne olacak? Hastaneler borç batağında. CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, üniversite hastanelerinde tıbbi cihazların satın alınamadığını ve ameliyatların ertelendiğini açıkladı. Demirtaş, “Sağlık Uygulama Tebliği’nin özellikle güncellenmeyerek hastanelerin kapatılmaya çalışıldığından şüpheleniyoruz” dedi.

Özel şirketlere yaptırılan şehir hastaneleri sonrasında devlet hastaneleri bir bir kapatılırken şimdi de üniversite hastaneleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Cumhuriyet’in haberine göre TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü ve CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) fiyatlarının güncellenmemesi nedeniyle üniversite hastanelerinin adeta borç batağına sürüklendiğini, sağlıkla ilgili cihazları alamaz hale düşürüldüklerini söyledi.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ NE OLACAK? HASTANELER BORÇ BATAĞINDA

Demirtaş, “SUT'un özellikle güncellenmeyerek üniversite hastanelerinin kapatılmaya çalışıldığı şüphesi duyuyoruz” uyarısında bulunurken, konunun Meclis tarafından araştırılması için önerge verdi.

11 yıldır güncellenmeyen SUT nedeniyle sağlık hizmetlerinde kullanılması zorunlu olan tıbbi cihaz, sarf malzemeleri ve ilaçların tedarik edilmesinde özellikle üniversite hastanelerinde halk sağlığını olumsuz olarak etkileyen büyük sorunlar yaşandığını belirten Demirtaş, şu tespit ve uyarılarda bulundu:

HASTANELERDE NELER OLUYOR?

 

“Zorunlu durumlar dışında kalp pili ve bazı stentlerin takılamadığı, nöro radyolojik işlemlerin yapılamadığı, kemoterapi, anestezi ilaçlarının alınamadığı, ameliyatların ertelendiği, bazı tahlil ve tetkiklerin yapılamadığı ve hatta bazı hastanelerde basit sarf malzemelerinin bile tedarik edilmesinde ciddi problem yaşandığı görülüyor. 2008'den bu yana SUT'ta kısmen güncelleme yapılsa da önemli artış sağlanmadı. Oysa 11 yılda dolar 4.5, Euro 3.5 kat arttı. Bugünkü SUT fiyatlarıyla malzeme alınması mümkün değil. Üniversite hastanelerinde hizmet durma noktasına geldi.”

KAPIYA KİLİT VURULACAK

 

Demirtaş, soruna acilen çözüm bulunmaması halinde halkın sağlık hizmetlerine erişimi konusunda kritik rol oynayan ve üst düzey sağlık hizmeti verilen üniversite hastanelerinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağını ifade etti. Üniversite hastanelerinde sağlık hizmetinin en önemli unsurları olan araştırma ve eğitim de yapıldığına dikkat çeken Demirtaş, şöyle dedi:

“Ne yazık ki, üniversite hastaneleri içinde SUT nedeniyle  borç batağına saplanmayan yok. Tıbbi cihaz, sarf malzemesi ve ilaç satan şirketler piyasa fiyatının altında satış yapamadıkları gibi hastanelerden alacaklarını tahsil etmekte zorlandıkları için yüksek fiyatlarla satış yapmak istiyor. Bu da sistemin tıkanmasına yol açıyor.”

 

28-11-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş