Arama sonuçları

Üniversite karar aldı: Aşı olmayanlar kampusa giremeyecek

Üniversite karar aldı: Aşı olmayanlar kampusa giremeyecek

Kadir Has Üniversitesi’nde aşı olmayanların kampusa  alınmayacağı iddiası öğrencilerin tepkisini çekti. Milliyet Gazetesi'nden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, Kadir Has Üniversitesi’nin öğrencilerine gönderdiği iddia edilen mailde aşı olmayanların kampusa alınmayacağı bilgisi tartışmalara neden oldu.

AŞI ŞARTI GELDİ

Kampusun girişlerine QR kodu okuma sistemi yerleştireceği ve iki doz aşısını olmayan kimsenin kampusa girmesine izin verilmeyeceğinin duyurulduğu mail, öğrenciler tarafından sosyal medyada paylaşılmasının ardından gündem oldu. Üniversitenin aldığı bu kararı, kimi desteklerken kimi de bunun bir dayatma olduğunu ve böyle bir şeyin talep edilemeyeceğini belirterek tepki gösterdi.

"ZORBALIKTAN VAZGEÇİN"

Alınan kararla ilgili üniversitenin sitesinde bir bilgi bulunmuyor, yetkililerde konuyla ilgili görüş vermedi.  Üniversitedeki öğrencilerden biri bu e-maili doğrulurken daha sonrasında yeni bir mail aldıklarını ve aşı olmak istemeyenlerin, online eğitime devam edebileceklerinin kendilerine aktarıldığını söyledi.

Kadir Has Üniversitesi’nin yeni akademik yılda uygulayacağı iddia edilen aşı kararına sosyal medyada yapılan yorumlar şöyle:

-Öğrencileri, aşısı olmadığı için kampüse sokmamanız hukuka, insan haklarına aykırıdır. Öğrencilerin eğitim öğretim hakkını engelleyemezsiniz. Bir an önce bu zorbalıktan vazgeçin.

-Üreticinin bile sorumluluk kabul etmediği bir deney sürecine onları, eğitim haklarını gasp etmekte tehdit ederek dahil edemezsiniz.

-Çok yerinde bir karar. AVM, konser gibi toplu ortam ve etkinlikler için de aynı karar çıkmalı. Aşı olanların özgürlüğünün başladığı yerde aşı olmayanların özgürlüğü bitmeli.

-Fikirlere zorbalıkla müdahale edemezsiniz. Yaptırmak isteyen yaptırır, yaptırmak istemeyen yaptırmaz. Bu kadar basit.

-Aşı karşıtı değilim. Ülkeyi yönetenler zorunlu kılmadıkça Kadir Has Üniversitesi’nin zorunlu aşı uygulaması etik değildir.

-Bu kişilere online eğitim olanağı sunulursa yerinde bir karar.

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

Dünyada üniversitelerin aldığı genel bir karar olmamakla birlikte aşı zorunluluğu getiren üniversiteler de bulunuyor. Örneğin ABD’de Cornell, Notre Dame, Northeastern gibi birçok üniversite, gerek yeni kayıtlarda gerekse de yüz yüze eğitimlere katılım için öğrencilere aşı şartı getirdi. Aynı şekilde Harvard Üniversitesi de sonbaharda kampusa gelecek herkes için aşının zorunlu olduğunu duyurdu.

04-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş