Arama sonuçları

Üniversite maratonu YGS başvurusu ile başladı

Üniversite maratonu YGS başvurusu ile başladı

Üniversite maratonu YGS başvurusu ile başladı. Her yıl 2 milyondan fazla genç için üniversite sınavlarına girmek için başvuru yapıyor. Üniversite sınavları iki aşamalı. Bu sınavların ilk aşamasını Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ikincisini ise Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) oluşturuyor. İlk sınavın barajlarını aşabilenler hem önlisans tercihleri yapma hem de LYS'lere katılma hakkı elde ediyor.

 

İşte bu iki aşamalı "üniversiteli olma maratonunda" ilk aşama bugün YGS başvuruları ile başlıyor. Hem mezunlar hem de lise son sınıf öğrencileri sınavlara katılabilmek için 4-18 Ocak tarihleri arasında başvurularını tamamlamak zorunda. Bu süre içerisinde başvuru yapmayan ve başvuru yapmasına rağmen YGS sınav ücretini ödemeyen adayların başta YGS olmak üzere üniversite sınavlarına katılma hakkı bulunmuyor. YGS’nin sınav ücreti olan 60 TL’yi ödemek için ise son tarih 19 Ocak.

 

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA NELER DEĞİŞTİ?
Üniversiteye giriş sisteminde her yıl değişiklikler oluyor. Bu yıl da sınava girecek adayları etkileyecek değişiklikler söz konusu. İşte bu değişikliklerden bazıları:

SINAVSIZ GEÇİŞ KALKTI: Sınavsız geçiş uygulaması bu yıl yok. Geçen yıl 77 bin mesleki ve teknik lise mezunu alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş yapmak için başvurdu. Ancak bu yıl meslek lisesi öğrencileri için sınavsız geçiş hakkı bulunmuyor. Geçtiğimiz 9 Aralık 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6764 sayılı eğitim yasası ile sınavsız geçiş kalkmış oldu.

YGS’YE TÜM ADAYLAR GİRECEK: Sınavsız geçiş kalktığı için mesleki ve teknik lise mezunları ön lisans programında okumak istese de YGS’ye başvurmak ve girmek zorunda.

EK PUAN GERİ GELDİ: Geçen yıl kaldırılan ek puan 0.06 şeklinde geri geldi. Mesleki ve teknik lise mezunları alanlarının devamı niteliğindeki önlisans ve bazı lisans programlarını tercih ettiklerinde ek puan alacak.

GEOMETRİ LYS-1’DEN ÇIKTI: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) arasında yer alan Matematik (LYS-1) Sınavı’ndan 30 soruluk geometri testi çıktı. Yine toplam 80 soru var ama kaçı geometri sorusu belli değil.

AÇIK UÇLU SORULAR GELDİ: Bu yıl ilk kez sınava girecek öğrenciler açık uçlu sorularla karşılaşacak. 5 oturumlu LYS’lerin her sınavında 3’er tane kısa cevaplı açık uçlu soru olacak. 5 LYS’de toplam 15 açık uçlu soru var.

YANLIŞ ETKİLİ OLMAYACAK: Açık uçlu sorularda yanlış cevaplar doğruları götürmeyecek. Diğer sorularda ise 4 yanlış bir doğru cevabı götürecek.

AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINI PUAN TÜRÜ GELDİ: Açıköğretim önlisans/lisans programlarına puan türü kondu. Bu puanlar programların örgün eğitimdeki karşılığı olacak. Örneğin işletme örgün eğitimde TM-1 puanıyla öğrenci aldığı için açık öğretim programında da bu türde öğrenci alacak.

ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARINA BARAJ GELDİ:  Öğretmenlik programlarında baraj puan 240 bin olarak belirlendi

YGS’DEN LYS’YE GEÇTİLER: Öğretmenlik programlarının tamamı ve ilahiyat programı LYS ile öğrenci alacak. İlahiyat YGS-4 puan türünden TS-1’e geçti.

HANGİ ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARI LYS’DE:  
-Bilgisayar­ ve öğretim teknoloji­leri öğretmenliği YGS-1 puan türü­nden MF-1 puan türüne­,
-Beden eğitimi­ ve spor öğretmenliği­, YGS-6'dan ­TM-2'ye,
-Kimya öğretm­enliği, YGS-­2'den MF-3'e,
-Okul ön­cesi öğretmenliği, YGS-5'ten TS-1­'e,
-Özel eğitim­ öğretmenliği de YGS-4'ten TS-1 p­uan türüne dönüştürül­dü.

HANGİ SINAVDA KAÇ AÇIK UÇLU SORU VAR?

Matematik Sınavı (LYS-1) : 3

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2): 3 (Fizik, kimya, biyoloji testlerinden birer soru)

Edebiyat Coğrafya Sınavı (LYS-3): 3 (Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2, Coğrafya-1 Testinde 1 soru)

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4): 3 (Tarih testinde 1, Coğrafya-2 testinde 1, Felsefe grubu ile din testinde 1)

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5): 3

04-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş