Arama sonuçları

Üniversite mezunlarına ‘meslek icra sınavı’ gelmeli mi?

Üniversite mezunlarına ‘meslek icra sınavı’ gelmeli mi?

Üniversite mezunlarına ‘meslek icra sınavı’ gelmeli mi? Bir süredir yükseköğretimde tartışılan konulardan birisi de mezunlara “meslek icra sınavı” getirilmesi oluyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın dün Türkiye'ye meslek icra sınavının getirilmesi ve bunun ilk adımın hukuk fakülteleri için atılması gerektiğine inandıklarını belirten açıklamasından sonra bu konu tekrar tartışılmaya başlandı.

 

Saraç ne diyordu?

 

"Mezun olanlara ve öğrencilere hiçbir mağduriyet oluşturmaksızın ve onları kapsama almaksızın, yeni girecek öğrenciler için mezun olduktan sonra nesnel kriterlere bağlı bir meslek icra sınavının yapılması hususunu yükseköğretimde çok büyük atılım gerçekleştireceğine inanıyoruz. Bununla ilgili Sayın Adalet Bakanımız ile Türkiye Barolar Birliği ile görüşüyoruz. Belli bir noktaya da gelindi."

ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA ‘MESLEK İCRA SINAVI’ GELMELİ Mİ?

Önce Türkiye’de duruma bakalım;

2015 yılından bu yana üniversite sınavına giren öğrenciler “başarı sırası” barajı uygulamasıyla karşılaşıyor. Şimdilik baraj tıp, hukuk, mühendislik, öğretmenlik ve mimarlık programda uygulanıyor. Ama “kaliteli eğitim” talebiyle bu barajın başka bölümlerde de uygulanması isteniyor.

Örneğin eczacılar sadece baraj değil, bir de yeterlilik sınavı olması gerektiğini söylüyor. Yine hukuk ve mühendislik bölümleri için de başarı sırası barajının yanı sıra mezunları için yeterlilik sınavı da isteniyor.

YÖK de yeterlilik sınavlarına sıcak bakıyor. Bunun ilk adımı da anlaşılan hukuk fakültesi mezunları için atılacak. Bu bölümden sonra yine baraj olan bölümler için de yeterlilik sınavlarının gelmesini bekleyebiliriz.

İNSANA DOKUNAN BÖLÜMLER İÇİN

“İnsana dokunan bölümler için” baraj ve yeterlilik sınavının” da gelmesi talep edilen bir durum. Dünyanın birçok ülkesinde de uygulanıyor. Örneğin ABD’de bir mühendis, bir mimar bir eyalette girdiği sınavla başka bir eyalette bile çalışamıyor.

Ancak Türkiye’de bu nasıl sonuçlanır?

Bugün KPSS yüzünden üniversitelerin son yılı “KPSS hazırlık kursları”na dönüşmüş durumda. Öğrenci KPSS’de çıkmayacak dersleri almak istemiyor. Hemen her üniversite sürekli eğitim merkezleri aracılığıyla öğrencilerine yönelik KPSS’ye hazırlık kursları açıyor.

YETERLİLİK SINAVI KURSLARI MI AÇILIR?

Hukuk başta olmak üzere diğer bölümler için getirilecek yeterlilik sınavının sonucu da böyle olur mu? Buna “yok, olmaz” diyecek çıkmaz. Bu kez de yeterlilik sınavının olduğu bölümler için “icra yeterlilik sınavı kursları” başlayacak. Tıpkı liselerin son sınıflarının artık “üniversiteye hazırlık” şekline dönmesi, gibi üniversitelerin son sınıfları da” sınavlara hazırlık” sınıfları olur. Böylece “sınav cennetine” yeni sınavlar ekleriz.

Peki yeterlilik sınavı gelmesin mi?

Gelsin; ama önce teme eğitimin sorunlarını çözmeyi tartışalım.

Temel eğitimdeki sorunlar sürerken, 4 işlemi bile yapamayanlar, okuduğunu anlayamayanlar, Türkçe, matematik, fen okuryazarlığı yeterliliği kazandırılmadan liseden mezun edilenler ne olacak?

Bu öğrencilerin ilkokul, ortaokul ve lise “eğitimlerindeki” sorunlarını biz yükseköğretimde çözmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de aklımıza çözüm olarak sadece “sınav” geliyor.

Oysa bizim üniversite kapısına gelene dek temel eğitimdeki sorunları çözmemiz gerekiyor.

29-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş