Arama sonuçları

Üniversiteler açılabilecek mi? Dersler uzaktan mı? YÖK ne karar aldı?

Üniversiteler açılabilecek mi? Dersler uzaktan mı? YÖK ne karar aldı?

Üniversiteler açılabilecek mi? Dersler uzaktan mı? K ne karar aldı? Koronavirüs salgını sürerken en çok tartışılan konulardan biri de üniversitelerin ne zaman açılacağı oldu. YÖK bu konuda kararı yükseköğretim kurumlarına bıraktı.

(YÖK), “Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci” yayımladı. Bu rehberde karar yetkisi yükseköğretim kurumlarına bırakıldı. Rehberde şunlara yer verildi:

ÜNİVERSİTELER AÇILABİLECEK Mİ? DERSLER UZAKTAN MI? YÖK NE KARAR ALDI?

Salgının dinamik bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin ilgili kurulları tarafından salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programların farklı uygulamaları özelinde planlama yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Nitekim salgının kontrol altında olduğu bir ilde yapılacak olan bire bir pilotaj eğitimi ile vaka sayısının artma eğiliminde olduğu bir ilde, COVID-19 hastaları takip eden bir klinikte yapılacak olan staj eğitimleri için alınacak önlemler tabii ki farklı olacaktır.

YÜZDE 40 KARARI ALMIŞTI

Hatta eğitim ve öğretim yılının farklı aylarında, yine salgının seyrine göre alınan önlemler de çeşitlenecektir. Ekim ayında uygulamalı eğitimlere devam eden bir program, salgının yerel seyrine göre Kasım ayında çevrimiçi uygulamaya geçmek zorunda kalabilecektir.  Bu kılavuz, olası senaryolara göre genel bir çerçeve çizmekte, salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak olan uygulamalara yönelik hususlarda yetkiyi üniversitelerimizin ilgili kurullarına bırakmaktadır. Nitekim salgın süresince devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yerel otoritelerin kararlarının da takip edilmesi ve ona göre uygulamalarda değişikliğe gidilmesi gerektiği açıktır. Üniversitelerimiz Koronavirüs Komisyonları ve ilgili diğer kurul ve komisyonları marifetiyle genel planlamalar yapabileceği gibi, alternatif planlar da hazırlayarak gerektiğinde uygulamaya koyabilmelidir.

HARMANLANMIŞ EĞİTİME GEÇİŞ

Salgının etkinliği azalmakla birlikte devam ettiği yeni normal süreçte harmanlanmış (karma) öğrenme uygulamalarına yer verilebilir. Böylece öğrenci sayısı ve fiziki altyapıya göre sınıflara belli sayıda öğrenci kabul edilip aynı anda çevrimiçi uygulama ile de sınıfın kalanının derse katılması sağlanabilir. Yahut öğretim elemanı kapasitesi değerlendirilerek sınıfların gruplara bölünmesi suretiyle aynı ders birden fazla grupta da anlatılabilir.  
 

HER ÜNİVERSİTE PROGRAMINI YAPACAK

Rehber üniversitelerin derslerin ne kadarının uzaktan ya da yüz yüze işleneceği konusunda yetkili yükseköğretim kurumlarına bırakıyor.

YÖK de geçtiğimiz günlerde aldığı kararla örgün eğitimde yüz yüze programdaki derslerin %40’a kadarının uzaktan öğretimle verilmesine dair karar almıştı.

30-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş