Arama sonuçları

Üniversiteler kitap fakiri

Üniversiteler kitap fakiri

Akademinin hali YÖK’ün raporuna yansıdı. Üniversitelerde öğrenci başına düşen kitap ortalaması sekiz, öğretim görevlisi başına düşen yayın ortalaması ise 0,20.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, YÖK, 193 üniversitenin 2020 yılı verileri doğrultusunda değerlendirildiği, “Üniversite İzlem ve Değerlendirme Genel Raporu 2021” çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Çalışma, ülkedeki yükseköğretimin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Üniversitelerde öğrenci başına düşen ortalama basılı kitap sayısı sekizde kalırken öğrenci başına 10 ve üzeri basılı kitap düşen üniversite sayısının yalnızca 10 olduğu belirlendi. Çalışmada, dört üniversitede öğrenci başına bir kitap dahi düşmediği belirtildi.

Ülkede aktif faaliyet gösteren 193 üniversite, “Eğitim ve Öğretim, Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın, Uluslararasılaşma, Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” başlıkları altında analiz edildi. Analizlerin çıktısını 45 alt gösterge doğrultusunda raporlaştıran YÖK, “İzlem ve Değerlendirme” adı altında bir rapor yayımladı. Rapor, AKP iktidarlarında eğitim kaliteleri itibarıyla giderek daha da tartışmalı hale gelen üniversitelerin içinde bulunduğu tabloyu ortaya koydu.

Değerlendirmeye alınan 193 üniversitenin öğrenci başına düşen kitap ortalaması sekizde kalırken öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 10’un üzerinde olan devlet üniversitesi sayısının 17, vakıf üniversitesi sayısının ise 15 olduğu bildirildi. Dört üniversitenin öğrenci başına bir kitap bile düşüremediğini kaydeden raporda, öğrenci sayısına oranla basılı kitap sayısı en fazla olan üç üniversite Bilkent, İstanbul Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi olarak sıralandı. Benzer bir tablo, üniversitelerin e-yayın sayılarında da göze çarptı. Üniversitelerde öğrenci başına düşen ortalama elektronik yayın sayısı yalnızca 55 ile ifade edildi.

YAYIN SAYISI YÜZ KIZARTICI

Üniversiteler, araştırma-geliştirme ile proje ve yayın konularında da sınıfta kaldı. Üniversitelerin ulusal hakemli dergilerdeki yayın sayısı ortalaması 198 iken öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı ortalaması 0,20 oldu. Kurum adresli yayın sayısı 500 ve üzeri olan üniversite sayısının ise yalnızca 16 olması dikkat çekti.

2016 ile 2020 döneminde kaleme alınan ve en yüksek yüzde 10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı 500’ün üzerinde olan üniversite sayısı sadece 10 olarak gerçekleşti. Raporda, bu kapsamda yayını bulunmayan üniversite sayısının da sekiz olduğu belirtildi. En yüksek dilimde atıf alan yayın sayısında öne çıkan ilk üç üniversite ise Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi oldu.

İLK 500’DE SADECE 6 ÜNİVERSİTE

Raporda, üniversitelerin THE, QS ve ARWU gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verileri de paylaşıldı. Buna göre, ülkedeki üniversitelerin yalnızca altısı derecelendirme kuruluşlarının listelerinde ilk 500’e girebildi. Bu üniversiteler sırasıyla şöyle:

Çankaya Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi.

22-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş