Arama sonuçları

Üniversitelerde rektörlük yarışı başlıyor

Üniversitelerde rektörlük yarışı başlıyor

OHAL kapsamında 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversitelerde rektörlük seçimleri kaldırıldı. Buna göre 3 yıl süreyle görev yapan profesörler arasından üç ismi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önerecek, Cumhurbaşkanı da atayacak.

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile devlet üniversitelerinde rektörlük seçimleri son buldu. Bundan sonra rektör adaylarını belirlemek için akademisyenler sandığa gitmeyecek. Kararnameye göre devlet üniversitelerinde rektör YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.

ÖNERİ GELMEZSE CUMHURBAŞKANI DOĞRUDAN ATAYACAK
Eğer bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, 2 hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak. Yani bu düzenleme ile Cumhurbaşkanı istediğini rektör olarak atayabilecek. Bunun için YÖK’ün sadece öneride bulunmaması gerekecek.

REKTÖR ADAYI ÖZGEÇMİŞ İLE BAŞVURACAK
Üniversitelerde rektör atamalarının nasıl yapılacağına dair detaylar belli olmaya başladı. Rektör adayı akademisyenler, YÖK’e özgeçmişi ile başvuruda bulunacak. Yeni düzenlemede, öğretim üyeleri görev yaptıkları üniversite dışındaki bir üniversiteye de rektör olabilmek için başvuruda bulunabilecek. YÖK Genel Kurulu, gerekli görürse rektör adaylarını görüşmeye davet edecek.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPILACAK
Adayların FETÖ, PKK  gibi terör örgütleriyle bağlantığı bulunup bulunmadığı araştırılacak. İstihbarat birimlerine güvenlik soruşturması yaptırılacak. Buna göre YÖK uygun gördüğü 3 adayı Cumhurbaşkanı’na iletecek. Cumhurbaşkanı, adaylar arasından birini üniversiteye rektör olarak atayacak.

BAŞKA ÜNİVERSİTEDE REKTÖRLÜK YAPABİLECEK
Üniversiteye rektör 4 yıllığına atanacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek. Ancak KHK'da “aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz” maddesi aynı ismin iki dönem rektörlük yaptıktan sonra başka bir devlet üniversitesinde de rektörlük yapmasına olanak sağlayacak.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE DE ATAMA CUMHURBAŞKANI’NDAN
Aynı KHK vakıf üniversitelerindeki rektör atamalarını da değiştirdi. Vakıf üniversitelerinin rektörleri de artık Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Vakıf üniversitelerinde rektör adaylarının seçimi ve rektörün atanması mütevelli heyet tarafından yapılıyordu. Aynı KHK, bu maddeyi “Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır” diye düzenlendi. Bu durumda da vakıf üniversitelerinin rektörlerinin atanması da mütevelli heyetin yetkisinden çıkarılıp, YÖK ve Cumhurbaşkanı’na geçmiş oldu.

REKTÖR NASIL SEÇİLİYORDU?
Devlet üniversitelerinde rektör adaylarını belirlemek için öğretim üyeleri sandığa gidiyor ve oy kullanıyordu. En yüksek oyu alan 6 aday YÖK’e gönderiliyordu. YÖK bu adaylarla mülakat yaptıktan sonra sayıyı 3’e indirip, listeyi Cumhurbaşkanı’na gönderiyordu. Cumhurbaşkanı da 3 aday arasından birini rektör olarak atıyordu. Rektörler 4 yıllık sürelerle atanıyordu ve iki dönem rektörlük yapılabiliyordu.

11-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş