Arama sonuçları

Üniversitelerde ‘yatay geçiş’ zamanı

Üniversitelerde ‘yatay geçiş’ zamanı

Üniversitelerde ‘yatay geçiş’ zamanı. Bölüm ya da üniversite değiştirmek isteyen öğrenciler için bahar dönemi yatay geçiş başvuruları başladı. Bazı üniversiteler yatay geçiş yapacak öğrencilere yüzde 50 ile yüzde 25 arasında burs da veriyor.

Yatay geçiş kendi okuduğunuz üniversitede başka bir bölüme geçmek için yapılabildiği gibi başka bir yükseköğretim kurumuna da farklı bölüm ya da okuduğunuz bölüm için olabilir.  

Ancak yatay geçişin kendi kuralları bulunuyor.

ÜNİVERSİTELERDE ‘YATAY GEÇİŞ’ ZAMANI

Öğrenciler Merkezi Yerleştirme Puanı ile yalnızca bir defa yatay geçiş yapabilir. Öğrenci dilerse bir sonraki yatay geçiş döneminde eski programına dönebilir. Öğrencinin puanı geçmek istediği bölümün taban puanına eşit ya da yüksek olmalı. Yani en son giren öğrencinin puanına eşit ya da o puandan yüksek olması gerekiyor. Bunun için de kayıt olduğunuz yılın puanları ve puan türleri dikkate alınıyor. Bu şartları sağlamayan öğrencilerin başvuruları dikkate alınmıyor.  

DİL YETERLİLİĞİ İSTENİYOR

Geçmek istediğiniz üniversite yabancı dilde eğitim yapıyorsa bu yeterliliğe sahip olmanız gerekiyor. Bu konuda da bazı üniversiteler kendi sınavlarını yapabiliyor ya da kabul ettikleri sınavlardan birinin sonucunu istiyor. Bunu sağlayamıyorsanız hazırlık okumanız gerekiyor. Ancak 2, 3 ve 4’ncü sınıflar için bu kural geçerli değil. Bu sınıflara geçiş yapacaksanız aranan dil yeterliliğine sahip olmalısınız.

En sık sorulan sorulardan birisi de vakıf üniversitelerinde burslu okunup okunmayacağına ilişkin. Bazı üniversiteler eğer puanınız yüzde 100 burslu programa denk geliyorsa yine burslu okuyabilirsiniz. Ancak her üniversitenin başvuru sayfasından bunu kontrol etmeniz gerekiyor.

 

NOT ORTALAMASI İLE GEÇİŞLER

Genel not ortalaması ile aynı programı ya da eşdeğer olarak kabul edilen bir bölümü başka bir üniversitede okumanız mümkün. Bunun için de aranan koşul 100 üzerinden 60 puana sahip olmak. Eşdeğer diploma programı ise ders içeriklerinin en az yüzde 80’inin aynı olması demek.

 

KİMLER YAPABİLİR, KİMLER YAPAMAZ?

Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

İKİNCİ ÖĞRETİMDEN İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMLARINA

Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

ÖRGÜN EĞİTİM PROGRAMLARINA NASIL YAPILABİLİR?

Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi  yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya  yüksek olması gerekir.

 Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir.

KAYIT DONDURMAK ENGEL Mİ?

Birçok öğrencinin yanıtını merak ettiği sorulardan birisi de kayıt donduranların da yatay geçiş hakkı olup olmadığına ilişkin. Bu sorunun yanıtı evet. Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil  etmiyor.

KURUM İÇİ PROGRAMLARDA YATAY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?

Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir.

Kurum içi yatay geçiş kontenjanları, ilgili diploma programının son 4 yıla ait taban puanları ile yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanı, varsa kurum içi yatay geçiş için senato tarafından öngörülen ilave şartlarla birlikte açıklanır.  ÖSYM sınavı ile yerleşen öğrencilerin kurum içi yatay geçiş işlemlerinde ÖSYM sınav sonuçları dikkate alınır, başkaca ulusal veya uluslararası diploma notu veya sınav sonuçları yerleştirmeye esas alınmaz. Bölümler arası geçişte taban puan kuralı esastır. Yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için ise kurum içi şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı var.

KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?

Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır. Burada eşdeğer programın anlamı içeriklerinin en az yüzde 80’inin aynı olduğu tespit edilen diploma programları demek.

Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şartı bulunuyor. Eğer bu başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusu yapabilir.

DERS SAYDIRMAK MÜMKÜN MÜ?

Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakının yapılarak, bu derslere ilişkin daha önce alınan notlar transkripte işlenir ve not ortalamasına eklenir.

PROGRAMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

ÖN LİSANSTAN LİSANSA GEÇİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

İKİNCİ ÖĞRETİMDEN BİRİNCİ ÖĞRETİME GEÇİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

AÇIKÖĞRETİMDEN ÖRGÜN EĞİTİME GEÇİŞ TIKLAYINIZ

 

 

 

 

09-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş