Arama sonuçları

Üniversitelere e-kayıt nedir, nasıl yapılır?

Üniversitelere e-kayıt nedir, nasıl yapılır?

2016 ÖSYS sonuçları açıklandı. Artık bir yükseköğretim kurumuna yerleşenler için kayıt dönemi başlıyor. Üniversitelere kayıtlar 12-19 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Bu dönemin 12-16 Ağustos tarihleri arasında elektronik kayıtlar alınacak, 15-19 Ağustos tarihleri arasında ise kayıtlar bireysel olarak yapılacak. 

Birçok öğrenci e- kayıt ile ilgili soru soruyor. Elektronik kayıtın ne olduğuna bakalım.

2014 YILINDA PİLOT BAŞLADI: E-kayıt yani elektronik kayıt uygulaması ilk kez 2014 yılında 32 devlet üniversitesinde pilot olarak başladı.2015 yılında tüm devlet üniversiteleri e-kayıt uygulamasına geçti. Bu yıl ise isteyen vakıf üniversiteleri de öğrencilerinin kayıtlarını elektronik olarak alacak. 

ZORUNLU DEĞİL, İSTEĞE BAĞLI: e-kayıt zorunlu bir uygulama değil. İsteyen öğrenciler yaptıracak. E-kayıt yaptırmak istemeyen bireysel olarak yani yerleştiği yükseköğretim kurumuna giderek kayıt yaptırabilir. Bireysel kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin bu hakkı var. Bu öğrenciler elektronik kayıt uygulamasını tercih etmeyebilir. 

EK YERLEŞTİRME İÇİN YOK: Tüm devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacak. Ancak elektronik kayıt (e-kayıt) ilk yerleştirme için yapılacak. Ek yerleştirmelerde elektronik kayıt uygulaması olmayacak. Ek yerleştirme ile bir yükseköğretim kurumuna yerleşen, yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekiyor.

SADECE 2016-2017 ÖĞRETİM YILI: Elektronik kayıt işlemi 2016-2017 öğretim dönemi için ÖSYM’den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsıyor. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecek. 

ÖZEL YETENEK VE ÖZEL KOŞUL İSTEYEN HARİÇ: Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar örneğin sağlık raporu isteyen programlar gibi dahil değil. Bu programlara yerleşen öğrenciler bireysel kayıt yaptıracak. 

E-DEVLET ŞİFRESİ İLE YAPILACAK: Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabilecek.

ASKERLİK DURUMU: Asker Alma Dairesi’nden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kaydında yer alacak. Askerlik durumu öğrencilerin kayıt olmalarına engel olmayacak. 

MEZUN BİLGİSİ OLMAYANLAR: Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik kayıt yapamayacak ve yerleştiği Yükseköğretim Kurumu’na yönlendirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan mezuniyet bilgisi alınan öğrenciler için elektronik kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri, ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecek.

İKİ PROGRAMA KAYITLI OLANLAR: Aynı anda örgün iki önlisans veya iki lisans programına kayıtlı öğrenciler, elektronik kayıt ekranında kaydı yapılmayarak yerleşmiş olduğu yükseköğretim kurumuna yönlendirilecek

BARKOT ALABİLECEKLER: Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabilecek.

YÖKSİS ÜZERİNDEN ALACAKLAR: Yükseköğretim kurumları, elektronik kayıt olanlara ait bilgileri Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden alabilecek.

DERS KAYITLARI NASIL OLACAK?: Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabilecek.

11-08-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş