Arama sonuçları

Üniversiteli nasıl etkilendi? Yarısı virüs endişesi taşıyor

Üniversiteli nasıl etkilendi? Yarısı virüs endişesi taşıyor

Koronavirüs salgını tüm toplumu etkiliyor. Peki üniversiteli nasıl etkileniyor? Pandemi yüzünden eğitim sistemi uzaktan olurken, öğrenciler bu durumdan nasıl etkilendi? İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi İstatistik Araştırma Merkezi bünyesinde Dr. Öğretim Üyesi Leyla İşbilen Yücel yaptığı araştırmada üniversitelinin pandemiden nasıl etkilendiğini araştırdı.

“Covid-19 Pandemisinin İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğrencilerinin Eğitim Olanakları ve Tercihleri Üzerindeki Etkilerinin Konjoint Analizi ile Araştırılması” başlıklı çalışmada, pandeminin, öğrencilerin eğitim olanakları ve tercihlerinde herhangi bir değişikliğe neden olup olmadığı ve bu süreçte yaşadıkları ve beklentileri incelendi. Araştırmaya 521 öğrenci katıldı.

YARISI ENDİŞE TAŞIYOR

Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin %48.3’ü Covid-19 virüsüne yakalanma endişesi taşıyor. Bu endişe kadın öğrencilerde daha yüksek. Virüse yakalanmaktan çok korktuğunu ifade eden kadın öğrencilerin oranı %75 iken, erkek öğrencilerde bu oran %25.

Covid-19 virüsüne yakalansa bile ayakta ve hafif atlatacağını düşünenlerin oranı %18.4.  Çok ağır atlatacağını düşünenlerin oranı ise %7.5’tir. %32.6’sının ise herhangi bir fikri yok.

KURALLARA UYUYORLAR

Öğrencilerin %81’i sosyal mesafe, dışarı çıkma yasakları, hijyen gibi pandemi kurallarına uyuyor. Kurallara harfiyen uyduğunu söyleyenlerin oranı kadın öğrencilerin oranı %71.8 iken, erkek öğrencilerde %28.2. Öğrencilerin %10.4’ü Covid-19 geçirmiş durumda. Kendisi dışında çekirdek ailesinde Covid-19 geçirenlerin oranı %32.8’dir. Covid-19 nedeniyle çekirdek ailesinden kayıp yaşayanların oranı %0.8.

FİZİKSEL VE RUHSAL SAĞLIK OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Pandeminin fiziksel sağlığını olumsuz etkilediğini düşünenlerin oranı %68.1, ruhsal sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyenlerin oranı %80.7. Kadın öğrenciler için bu oran %65.1 iken, erkek öğrencilerde %34.9. Pandeminin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini ifade edenler yüz yüze eğitimi tercih ederken, olumsuz etkilenmeyenler uzaktan eğitimin devam etmesini istemekte.

İŞ BULAMAMA KAYGISI VAR

Pandemi sürecini verimli geçirdiğini, ertelediği ne varsa gerçekleştirebilme imkanı bulduğunu söyleyenlerin oranı yalnızca %19.4. Üniversite eğitim hayatlarının önemli bir kısmının pandemiye denk gelmesinin, ileride iş başvurusu yaparken olumsuz bir etki yaratacağını düşünenlerin oranı %69.2.

SOSYALLEŞMEYİ BEKLİYORLAR

Eskisi gibi sosyalleşmek için sabırsızlıkla bekleyenlerin oranı %78.1. Bu oran 1.sınıf öğrencilerinde daha yüksek, son sınıfa doğru ise bu istek azalıyor. Pandemi bitse bile eskisi gibi davranamayacağını, arkadaşlarına sarılıp tokalaşamayacak olanların oranı %27.8. Yüzde 44.7’si eski alışkanlıklarına kolayca dönebileceklerini söylüyor.

AŞIYA GÜVENİYOR MU?

Öğrencilere, aşıya güvenip güvenmedikleri, aşılanma sırası gelirse nasıl bir tutum sergileyecekleri sorulmuştur. %42.8’inin aşıya güvendiği, %26.5’inin kararsız olduğu, %30.8’inin ise aşı hakkında olumsuz düşündükleri dile getiriyor. Bugün imkân verilse, aşı olmayacak olanların oranı %26.3.

YÜZ YÜZE EĞİTİM DİYORLAR

Oluşturulan eğitim olanakları kombinasyonları içinde en çok tercih edilen model, 9:00-17:00 saatleri arasında ve tamamen yüz yüze eğitim modeli. Uzaktan eğitime geçildiği günden bugüne kadar geçen sürede, her türlü teknolojik imkana sahip olan öğrencilerin oranı %50.3. İlk zamanlarda bazı eksikleri olan fakat sonradan bu eksikleri gidermiş olanların oranı %31.1. Halen teknolojik imkansızlıklar yaşayarak ders takibinde zorlananların oranı %18.2. Hiç internet erişimi olmayanların oranı ise %0.4.

AİLENİN GELİRİ 5 BİN TL’NİN ALTINDA

Öğrencilerin %49.1’inin aylık hane geliri 5000 TL den az, %39.3’ünün geliri 5.001-10.000 arasında.  Pandemi nedeniyle ailesinde iş kaybına uğrayanların oranı %19. %11.7’sine ise işten çıkarma olmaksızın ücretsiz izin verilmiş.

Öğrencilerin pandemi süresince en yoğun olarak ikamet etmekte olduğu ilk üç il; %66.8 oranında İstanbul, %6 oranında İzmit ve %4 oranında Bursa.

03-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş