Arama sonuçları

Üniversiteli olma şansı bitmedi: Ek yerleştirme nedir? Kimler katılabilir?

Üniversiteli olma şansı bitmedi: Ek yerleştirme nedir? Kimler katılabilir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün paylaştığı verilere göre 2021-YKS’de tercih yapan adayların yüzde 85,80’i yükseköğretim programlarına yerleşti. Adaylarımızın yüzde 52,02'si ilk üç tercihinden birine, yüzde 27,52’si 1.tercihine, yüzde 14,41’i 2.tercihine, yüzde 10,09’u 3.tercihine yerleşti.

Yerleşen adaylar için kayıt işlemleri 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 4-8 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

EK YERLEŞTİRME VAR

Ancak yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sevinenler gibi üzülenler de oldu. Tercihlerine yerleşemeyen bu adaylar için ikinci kez üniversite olma yolunu ek yerleştirme açacak.

EK YERLEŞTİRME NEDİR?

Peki ek yerleştirme nedir ve kimler başvurabilir?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

Ek yerleştirme tercih ücreti 25,00 TL. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacak.

DÜŞEN BARAJLA TERCİH NASIL OLACAK?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercihler devam ederken, YKS barajları düşürülmüştü. Buna göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanıyla ön lisans programlarını tercih için baraj 150’den 140’e düşmüştü. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ie Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarıyla lisans tercihi için de baraj 180’den 170’e indirildi. Ancak bu düzenleme ilk ek yerleştirmede değil, bundan sonra yapılacak ikinci ek yerleştirmede geçerli olacak. Bu adayların tekrar puanları Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenerek, yerleştirme puanları ile başarı sıraları hesaplanacak. Ardından da ikinci kez yapılacak ek yerleştirmede TYT puanı 140 ve üzerinde olanlar ön lisans, 170 ve üzerinde olanlar da lisans programlarını tercih edebilecek.

 

31-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş