Arama sonuçları

Üniversiteli pandemi sürecinde uzaktan ama salgından sonra yüz yüze eğitim istiyor

Üniversiteli pandemi sürecinde uzaktan ama salgından sonra yüz yüze eğitim istiyor

Öğrencilerin yaklaşık yarısı bahar dönemi 'çevrim içi geçsin' diyor. Yükseköğretim kurumlarında bahar dönemi Sağlık Bakanlığı’nın önerisi ve YÖK'ün kararıyla mühendislik, mimarlık gibi uygulamalı eğitim gerektiren bölümlerde seyreltilmiş yüz yüze geçecek. Teorik dersler ise uzaktan yapılacak.

ÖĞRENCİLERİN YARISI 'ÇEVRİM İÇİ' İSTEDİ

YÖK ise karar öncesinde hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin katıldığı bir anket yaptı. YÖK'ün anketinde, öğrenci ve akademisyenler koronavirüs salgınıyla uzaktan geçen eğitim sürecini değerlendirdi.  Öğrencilerin yaklaşık yarısı pandemi sürecinde bahar döneminin de çevrim içi sürdürülmesini istedi. Ancak aynı oranda öğrenci pandemiden sonra yüz yüze eğitime geçilmesini istedi. Öğrencilerin yarıdan fazlası ise uzaktan eğitimin öğrenme sürecine olumsuz etkisi olduğunu dile getirdi. 

Ankete, 207 üniversiteden 1 milyon 255 bin 22 öğrenci ile 27 bin 820 öğretim elemanı gönüllü katıldı. Ankete katılanlarda öğrencilerin yüzde 55'i kız, yüzde 45'i erkek. Bu oran akademisyenlerde sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 57. Öğrencilerin yüzde 74’ü lisans programlarında okuyor.

YÜZDE 5'NİN CİHAZI YÜZDE 3'NÜN İNTENTETE ERİŞİMİ YOK

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 83’ü “Bilgisayar, tablet ya da cep telefonu gibi elektronik cihazlarım var” derken, herhangi bir teknolojik cihazı olmayanların oranı yüzde 5.

Öğrencilerin yüzde 97’si internete erişebildiğini söylerken, yüzde 3’ü bu olanağı olmadığını ifade etti.

UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENMEYİ NASIL ETKİLEDİ?

Öğrencilerin yüzde 52’si online eğitimin genel olarak öğrenmelerini olumsuz etkilediğini söylerken, yüzde 25’i bu etkinin olumlu etkisi olduğunu vurgularken, yüzde 23’ü ‘fark eden bir şey olmadı’ dedi.

Online eğitimde sunulan ders içeriklerinden yararlanıp yararlanamadıkları sorulan öğrencilerin bu soruya yanıtları ise şöyle: Yüzde 44’ü “yeterince yararlanabiliyorum”, yüzde 46’sı “Kısmen yararlanabiliyorum” derken, yüzde 10’u “Genellikle ilgilenmiyorum ve takip etmiyorum.”

Öğrencilerin yüzde 82.5 ölçme ve değerlendirme aracı olarak online yazılı ve testlerin kullanıldığını söyledi.

AKADEMİSYENLERE ULAŞABİLİYORLAR MI?

Öğrencilere online eğitim sürecinde, pandemi öncesine kıyasla, öğretim elemanlarına ulaşabilme ve onlarla iletişim kurabilme durumu da soruldu. Yüzde 38’i “fark eden bir şey olmadı” derken, yüzde 29’u “zorlaştı”, yüzde 33’ü “kolaylaştı” yanıtı verdi.

Üniversitelerin online eğitim süreçlerine yönelik teknik, idari, akademik desteklerini yeterli bulanların oranı yüzde 37, yetersiz bulanların oranı yüzde 26, “orta” diyenlerin oranı da yüzde yüzde 37 oldu.

HAYATLARI NASIL ETKİLENDİ?

Online eğitimin eğitim hayatına etkilerini olumsuz bulunların oranı yüzde 52 olurken, yüzde 31’i olumlu buldu. Yüzde 17’nin görüşü ise “fark etmedi” oldu.

Öğrencilerden online eğitim sürecinin, sınıf içi yüz yüze eğitimle kıyaslandığında, ders çalışma ve kendine zaman ayırma yönüyle değerlendirilmesi de istendi. Yüzde 37’si hem kendisine hem de derslere daha fazla zaman ayırdığını belirtti.

PANDEMİDEN SONRA YÜZ YÜZE EĞİTİM

Öğrencilere bahar döneminden eğitimin nasıl geçirilmesini istedikleri de soruldu. Yüzde 47’si tamamen online olmalı derken, yüzde 26’si yüz yüze, yüzde 27’si karma yanıtı verdi. Ancak pandemi son bulduktan sonra öğrencilerin yüzde 46’sı eğitimin yüz yüze yapılmasını istedi.

Öğrencilerin yüzde 43’ü pandemi döneminde eğitimin nasıl süreceğine ilişkin kararı üniversitelere bırakmasını olumlu bulurken, olumsuz düşünenlerin oranı yüzde 28.

 

 

18-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş