Arama sonuçları

Üniversiteliler: Yatacak yerleri yok

Üniversiteliler: Yatacak yerleri yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yükseköğretimdeki yurt sorununa yönelik, "Abartılacak bir sorun yok” dese de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verileri tabloyu ortaya koydu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, yüksek ev kiraları ve fahiş fiyatlı özel yurtlar karşısında ezilen yüzbinlerce öğrenciye karşın Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) bağlı yurtların kapasitesini azalttığı ortaya çıktı. 2021 yılına 698 bin 289 kapasiteyle giren devlet yurtlarının kapasitesi, Temmuz 2021 itibarıyla 696 bin 966’ya geriledi.

 

HER İLE BİR ÜNİVERSİTE OLDU AMA

 

İktidarın, “her ile bir üniversite” politikası nedeniyle sayıları hızla artan üniversiteler, barınma sorununu da beraberinde getirdi. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, yüksek ev kiraları ve pahalı özel yurtlar nedeniyle büyük bir kriz yaşıyor. Ülkedeki 8 milyon 240 bin 997 üniversite öğrencisine karşın devlet yurtlarının kapasitesi 696 bin 966’da kaldı.

ÖĞRENCİLERE ORANI YALNIZCA YÜZDE 8

Devlet yurtlarının toplam kapasitesinin üniversite öğrencisi sayısına oranı yalnızca yüzde 8,2. Lisans ve önlisans programlarındaki öğrenci sayısının devlet yurdu kapasitesine oranı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti. Artan ihtiyaca karşın devlet yurtlarının yatak sayısında düşüş yaşandı. 30 Aralık 2020 itibarıyla 781 olan KYK’ye bağlı yurt sayısı, 2021 Temmuz’da 772’ye indi. Yurtların yatak kapasitesi ise 2 bine yakın gerileyerek 698 bin 289’dan 696 bin 966’ya düştü.

BARINMA KRİZİ CİDDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “Saray, 20 yıldır yurt sorununu çözemedi. Milyonlarca öğrenci ve aile, barınma kriziyle karşı karşıya bırakıldı” dedi. Üniversitelerin açılmasına çok az bir süre kalmasına karşın barınma krizinin ciddi şekilde devam ettiğini ifade eden Açıkel, şunları kaydetti:

“3 milyon 800 bin öğrenci olmasına rağmen KYK yurtlarının kapasitesi 700 bin civarında. Yani öğrencilerin sadece yüzde 20’sini karşılayabiliyor. Oysa yurt kapasitesinin en az 2 milyon kişilik kapasiteye artırılması gerekiyordu, bu yapılmadı. Son yıllarda çok az yeni KYK yurdu yapıldı, hatta bazı şehirlerde mevcut yurtlar kapatıldı ve öğrenciler tahliye edildi. Kamu kaynaklarını verimsiz rant projelerine akıtan, dar rant zümrelerine kaynak yaratmak için çılgın projeler peşinde koşan AKP, milyonlarca öğrencimizi ve aileleri en temel ihtiyaç olan barınma olanaklarından yoksun bıraktı.”

ÖĞRENCİLER BANKLARDA

İstanbul başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde ev kiralarının artması, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşamasına neden oldu. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, özel yurt ve kiralık evlere verecek paralarının da olmaması nedeniyle sokakta kaldı. Söz konusu sorunla karşı karşıya kalan öğrenciler, "Barınamıyoruz Hareketi" adı altında toplandı.

Öğrenciler, yaşadıkları soruna dikkat çekmek amacıyla önceki gece Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda sabahladı. Öğrenciler çevik kuvvet tarafından ablukaya alınırken, CHP Milletvekili Mahmut Tanal da parkta sabahlayarak eyleme destek verdi. Öğrencilerle birlikte parkta yatan Tanal, "Burası Saray’dan rahat" dedi. İlçe Emniyet Müdürü, öğrencilerden eylemlerini sonlandırmalarını istedi. Öğrenciler, buna karşı "kalacak yerimiz yok" yanıtı verdi. Öğrenciler, barınma problemi nedeniyle eğitimlerini nasıl sürdüreceklerini bilemediklerini söyledi.

21-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş