Arama sonuçları

Üniversiteye e-kayıt: Sistemi nasıl kullanacaksınız?

Üniversiteye e-kayıt: Sistemi nasıl kullanacaksınız?

Üniversiteye e-kayıt: Sistemi nasıl kullanacaksınız? YKS) yerleştirme sonuçlarının ardından bu kez de kayıt maratonu başlıyor.  YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak.

Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Elektronik kayıt için üniversiteye gitmenize gerek yok. İnternet üzerinden yapacaksınız. Tüm devlet üniversitelerinde e-kayıt yapılıyor. İsteyen vakıf üniversiteleri de yerleşen öğrencilerin kayıtlarını elektronik ortamda yapabilecek. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak.

 

ÜNİVERSİTEYE E-KAYIT: SİSTEMİ NASIL KULLANACAKSINIZ?

e-kayıt işleminin nasıl yapılacağına ilişkin sizlerden çok sayıda soru geliyor. YÖK ise e-kayıtların nasıl yapılacağına ilişkin bir kullanım rehberi hazırladı. İşte bu rehbere göre kayıtlarınızı nasıl gerçekleştireceğinize ilişkin bilgiler:

E-KAYITTAN SONRA ÜNİVERSİTEYE GİTMENİZE GEREK YOK

Bu hizmetten faydalanarak, yerleşmiş olduğunuz yükseköğretim programına kaydınızı yaptırabilir ve elektronik kayıt belgenizin çıktısını alabilirsiniz. Elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra, ayrıca öğrenci işlerine giderek kayıt işlemi yaptırılmasına gerek bulunmuyor.

 

SADECE DESTEKLEYEN ÜNİVERSİTELER İÇİN KULLANILABİLİR

Bu hizmeti sadece sistemi destekleyen üniversitelere kayıt yapmak için kullanabilirsiniz. Sistemi destekleyen üniversitelerin listesini hizmetin başlangıç ekranında görebilirsiniz.

Elektronik kayıt işlemini tamamladıktan sonra yerleşilen üniversitenin internet sayfasındaki duyurular takip edilmeli. Bu hizmet kullanarak aldığınız belgelerin resmi geçerliliği var. Üzerlerindeki barkod numarası sayesinde, teslim ettiğiniz kurumlar tarafından belgenin doğruluğu sorgulanıp teyit edilebilir.

 

HİZMETTEN YARARLANABİLMEK İÇİN E-DEVLET ŞİFRESİ

 

Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabiliyor olmalısınız. İşleminize başlamadan önce gerekli e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmzanızı temin etmelisiniz.

E-Devlet Şifrenizi PTT’lere kimliğiniz ile birlikte şahsen başvurarak alabilirsiniz. Elektronik veya Mobil İmza temin etmek için ilgili hizmet sağlayıcılardan veya operatörlerden bu hizmeti satın almalısınız.

Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Kapısı’nda kayıtlı iletişim bilgilerinizin doğrulanmış olması gerek.

Oluşturulan belgeleri görüntüleyebilmek için sisteminizde Adobe Acrobat Reader veya PDF dosyalarını görüntüleme özelliği olan başka bir uygulama kurulu olmalı.

E-KAYIT İÇİN ÜCRET ÖDENİYOR MU?

Hayır. Bu işlem için herhangi bir ek ücret, vergi vb. alınmıyor.

 

E-KAYIT SİSTEMİNE NASIL GİRECEKSİNİZ?

E-Devlet Kapısı’nın adres www.turkye.gov.tr adresi

 

GÜVENLİK İÇİN ADRESİ SİZ YAZIN

Daha güvenli kullanım için adresi kendiniz yazmayı tercih ediniz. Size e-Posta ile gelen, başka web sayfaları üzerinde bulunan veya arama motorları üzerinde bulunan bağlantılara tıklamayınız.

Güvenli Bağlantı Simgesi e-Devlet Kapısı dahilinde veri güvenliğinin sağlanması amacı ile, gönderilen ve alınan tüm bilgiler şifreli olarak taşınmakta. Bunun göstergesi olarak tarayıcınızda güvenli bağlantı (kilit) simgesi görünür. Güvenli bağlantı simgesinin şekli ve yeri kullandığınız tarayıcı programı ve işletim sistemine göre farklılık gösterebilir.

 

SİSTEME GİRİŞ’İ TIKLAYINIZ

 

1) e-Devlet Kapısı http://www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Sisteme Giriş” bağlantısına tıklayınız.

2) Kimlik Doğrulama Sistemi Bağlantı sizi TC Kimlik Doğrulama Sistemi sayfasına yönlendirecek. Bu aşamada adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazdığından ve güvenli bağlantı simgesinin aktif olduğundan emin olunuz.

3) Kimlik Doğrulama Yöntemi Kullanmak istediğiniz kimlik doğrulama yöntemine tıklayıp ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

 

HİZMETİ NASIL BULACAKSINIZ?

 

e-Devlet Kapısı üzerinde çok sayıda hizmet sunuluyor. Aranan hizmetin kolayca bulunabilmesi için farklı yöntemler kullanılabilir.

Kullanmanız gereken hizmetin adı: “Yükseköğretim Kurulu Üniversite e-Kayıt”

Sisteme Giriş işleminizi tamamladıktan sonra,

“e-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” altında bulunan “Üniversite e-Kayıt” bağlantısına tıklayarak.

 

VEYA

Site İç Arama kutusuna “Yükseköğretim” yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı / Üniversite e-Kayıt”  bağlantısına tıklayarak,

VEYA

Tarayıcınızın adres satırına www.turkiye.gov.tr /yok-e-kayıt yazarak hizmete ulaşabilirsiniz.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİN TANIMLANMASI GEREKİYOR

 

Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Kapısı profilinizdeki e-posta ve cep telefonu bilgilerinizin tanımlı ve doğrulanmış olması gerekir.

Eğer daha önce iletişim bilgilerinizi doğrulamadı iseniz, karşınıza çıkan ekranda “Bilgilerimi Şimdi Güncelle” düğmesine basarak eposta ve cep telefonu bilgilerinizi sisteme giriniz. Ekrandaki yönergeleri takip ederek her ikisini de doğrulanmış hale getiriniz.

Doğrulama işlemi için, e-posta adresinize gelen iletideki kodu ve cep telefonunuza gelen kısa mesajdaki kodu ilgili ekranlara yazmanız gerekir.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra hizmeti tekrar açınız.

Eğer iletişim bilgilerinizi daha önce tanımladı ve doğrulanmış hale getirdiyseniz, bu uyarı mesajı görünmeyecektir.

 

SORUNLA KARŞILAŞIRSANIZ

 

Hizmeti kullanırken karşılaştığınız sorunlar ve sormak istediğiniz sorular için tüm cep ve sabit telefonlardan 160 numaralı e-Devlet Kapısı Çağrı Merkezi’ni arayabilirsiniz

 

HATA MESAJLARI ÇIKARSA

 

Hizmeti ilk açtığınızda hata mesajları ile karşılaşırsanız, devam edemezsiniz. Bunlar arasında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise mezuniyetinizin alınamadığı, yerleştiğiniz üniversitenin bu sistem içinde yer almadığı, Milli Savunma Bakanlığı’ndan askerlikle ilgili bilginize ulaşılamadığı, kaydınız olmadığı gibi mesajlar yer alabilir. Bu durumda yerleştiğiniz üniversiteye bireysel olarak başvurmanız gerekir.

 

SİSTEMDE KAYITLI OLDUĞUNUZ ÜNİVERSİTELERİ GÖRECEKSİNİZ

Hizmete ilk girdiğinizde kayıt yaptırabileceğiniz okulların listesi ile karşılaşacaksınız. Eğer okulunuz bu liste içinde ise işleminize devam edebilirsiniz.

Okulunuzun adı listede var ise, “Devam Et” düğmesine basarak bir sonraki aşamaya geçiniz.

BİLGİLERİNİZİ KONTROL EDİN, HATA VARSA DEVAM ETMEYİN

Bu aşamada ekrandaki bilgileri dikkatle okuyunuz ve tümünün eksiksiz ve doğru olduğundan emin olunuz. Eğer tüm bilgiler eksiksiz ve doğru ise, sayfadaki tüm uyarı ve duyuruları okuyup anladı iseniz aşağıda bulunan alanlara “EVET” yazdıktan sonra  “Devam Et” düğmesine basarak bir sonraki aşamaya geçiniz.

Bilgilerinizde eksiklik veya yanlışlık varsa işleme devam etmeyiniz.

 

ONAY KODU GELECEK

Bu aşamada cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu size verilen süre içinde ilgili alana girmeniz gerekmektedir. Doğrulama kodunu girdikten sonra “Devam Et” düğmesini kullanarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

 

BELGENİZİ GÖRÜNTÜLEYECEKSİNİZ

 

SMS onayını takiben bu ekranı göreceksiniz. Burada Kayıt Belgenizi görüntüleyebilir veya “Dosyayı İndir” bağlantısını kullanarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Belgenizin çıktısını almak için tarayıcınızda bulunan “Yazdır” komutunu kullanmayınız.  Çıktı almak için önce belgeyi bilgisayarınıza indiriniz, ardından inen dosyayı açarak yazdırınız.

Eğer belgenizi yazdırma imkanınız yok ise, barkod numarasını ve T.C. Kimlik Numaranızı, belgeyi vereceğiniz kuruma iletmeniz yeterlidir. Barkod numaranızı ve T.C. Kimlik Numaranızı ilettiğiniz kişiler, “Belge Doğrulama” hizmetini kullanarak, belgenin bir kopyasını alabilir ve geçerliliğini kontrol edebilirler.

 

KAYDI NASIL KONTROL EDECEKSİNİZ?

Kayıt işleminizi başarıyla tamamladıktan sonra hizmete tekrar giriş yaparsanız açılan ekranda yaptığınız kayıt işlemine ait bilgileri görebilir ve daha önce oluşturduğunuz kayıt belgesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

 

BELGENİN DOĞRULANMASI

Bu bölüm oluşturulan barkodlu belgeyi teslim alan kişi ve kurumlar için hazırlanmıştır.  Kendinize ait belgeler için bu işlemi yapmanıza gerek yok. e-Devlet Kapısı üzerinde oluşturulan belgeler, üzerlerinde bulunan barkodlar sayesinde kontrol edilebilir, sahte veya tahrifat yapılmış belgeler kolaylıkla ayırt edilebilir.

Belgelerin kontrolu iki şekilde yapılmaktadır.

-https://www.turkiye.gov.tr/belge-dogrulama adresine ilgili belgenin Barkod Numarası ve belge sahibinin TC. Kimlik Numarası girilerek.

-Google Play, Apple AppStore veya Windows Phone Store uygulama marketlerinden indirilebilen “e-Devlet Barkodlu Belge Doğrulama” uygulaması kurulduktan sonra, sayfanın altında bulunan Karekod okutularak, ilgili belgenin orijinali görüntülenebilmektedir.

 

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

e-Devlet Şifresi nedir?

e-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden veya yurt dışında iseniz Konsolosluklardan, şahsen başvuru ile, üzerinde TC Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz.

Mobil İmza nedir?

Mobil İmza özellikli sim kartınızı kullanarak ıslak imzanız ile kanunen eşdeğer kabul edilen Elektronik İmza atabilir ve e-Devlet Kapısı’na giriş yapabilirsiniz. Mobil İmza almak için kullandığınız GSM operatörüne başvurmalısınız.

Elektronik İmza nedir?

Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer faydalı bilgilere adresinden ulaşabilirsiniz. www.tk.gov.tr

Elektronik Kimlik Kartı nedir?

Yeni, çipli nüfus cüzdanlarınızı kullanarak da e-Devlet Kapısı’na giriş yapabilirsiniz. Bunun için TC Kimlik Kartınızı bilgisayarınızın akıllı kart okuyucusuna takarak, ekrandaki yönergeleri takip etmeniz yeterlidir.

02-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş