Arama sonuçları

Unvanın maliyeti var

Unvanın maliyeti var

Uzman ve başöğretmen sınavlarının içeriği belli değil ancak soru kitapları satışta. Yüksek lisans ve doktora yapanlar, sınavdan muaf olacaklar. O nedenle lisansüstüne ilgi arttı. Devlet üniversitelerinde ücretsiz verilen eğitimler, vakıflarda 7 bin TL’den başlıyor, 100 bin TL’yi geçiyor.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını atmasının ardından yasalaşacak. Öğretmenlik mesleğinin öğretmen, uzman ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldığı Kanun’a göre aday öğretmenlik dâhil en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlayanlar, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvurabilecekler.

Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayanlardan Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlayanlar, başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava girebilecekler. Sınavlarda 70 ve üzeri puan alanlar uzman ve başöğretmen sertifikalarını alabilecekler. Ancak yüksek lisansı tamamlayanlar, uzman öğretmen; doktorayı tamamlayanlar ise başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacaklar.

KİTAPLAR TÜKENDİ

Meslek Kanunu’nda uzman ve başöğretmenlik sınavlarının içeriği tam olarak belli değil. MEB de yazılı sınavlarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Kanun, TBMM’den geçer geçmez, sınavlara yönelik test kitapları satışa sunuldu. MEB daha önce 2006’da uzman öğretmenlik için sınav düzenlemişti. 16 yıldır yapılmayan bu sınavda çıkan sorular paralelinde hazırlanan yeni kitaplar, konu anlatımlı ve soru bankası şeklinde satılıyor. Kitapların her birinin ücreti 200 TL’den başlıyor, ikili set alındığında ücret 450 TL’ye kadar çıkıyor. Kitaplara öğretmenler yoğun ilgi gösteriyor, öyle ki çoğu  şimdiden tükendi.

100 BİN TL'Yİ AŞIYOR

Kanun’da alan sınırlaması yapılmadan yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayanların uzman ve başöğretmenlik sınavlarından muaf tutulacağının ifade edilmesi ise lisansüstü eğitime ilgiyi artırdı. Sınava girmek istemeyenler, lisansüstü programlara başvurmaya başladı. Birçok üniversitede 2021-2022 akademik yılı bahar dönemi lisansüstü programlarına başvurular devam ediyor. Devletlerde ücretsiz sunulan bu eğitim, vakıf üniversitelerinde 7 bin TL’den başlıyor, 100 bin TL’yi geçiyor. Bir tarafta çalışmak diğer tarafta eğitim almak durumunda kalan öğretmenleri üniversiteler uzaktan eğitim yüksek lisans programlarına yönlendiriyor. Bazı vakıf üniversiteleri öğretmenlere, örgün eğitimde yüzde 40-50 indirim, uzaktan eğitimde ise 8.000 TL’den başlayan ücretlerle eğitim imkânı sunuyor. İndirimli lisansüstü eğitim için vakıf üniversiteleri ile protokol imzalayan bazı eğitim sendikaları ise üyelerini anlaştıkları üniversitelere yönlendiriyor. Tüm bu gelişmeleri eğitim sendikalarına sorduk:

"PARA KAZANMA YOLU"

- Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici: Kanun öğretmenleri yüksek lisans ve doktoraya teşvik edecek. İlginin artmasını bekliyoruz. Öğretmenler sınavdan muaf olmak isteyecektir. Pedagojik formasyonda üniversiteler bunu para kazanma yoluna çevirmişti. Önümüzdeki yıldan itibaren abartılı kontenjanlar olabilir. YÖK’ün bunu kontrol etmesi gerekiyor. Biz de öğretmenlerimizin yararlanması için üniversitelerle protokoller düzenliyoruz. Başkent Üniversitesi’yle imzaladığımız protokolle üyelerimize özel yüzde 30 indirim uygulanacak. Birkaç üniversiteyle daha protokol imzalayacağız.

"İFADELER MUĞLAK"

- Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay: Sınav kitaplarının basılmasına şaşırmıyorum. Bu durum, Meslek Kanunu’nun yasalaşacağının kanıtıdır. Bütün üniversiteler lisansüstü eğitim veriyoruz diye programlar açacak, eğitimlerin hangi koşullarda verileceği bilinmiyor. Sendikaların üniversitelerle anlaşmaları olduğunu biliyoruz. Kanun’da muğlak ifadeler var, herhangi bir yüksek lisans programını tamamlayana, yarın senin alanın olmuyor diyebilirler.

"SÜRE ENGELİ BULUNUYOR"

- Doktora yapanların Kanun’da süre engeline takıldığına dikkat çeken Öğretmen Dr. Murat Altun ise şunları söyledi: Kanun’a göre doktora yapan bir öğretmen 10 yılını doldurmadıysa uzman olamayacak. Başka bir örnek, doktora mezunu 15-20 yıllık bir öğretmensiniz uzman olabilirsiniz ama başöğretmenlik için 10 yıl uzman öğretmenlik şartına takıldığınız için bekliyorsunuz. Üniversitede 10 yılda kıdemli profesör olursunuz. Doktora yapanlara doğrudan başöğretmenlik unvanı verilebilir.

11-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş