Arama sonuçları

Uzaktan eğitim: Eğitimde fırsat eşitsizliğini artırmadı, daha da gözler önüne serdi

Uzaktan eğitim: Eğitimde fırsat eşitsizliğini artırmadı, daha da gözler önüne serdi

Uzaktan eğitim: Eğitimde fırsat eşitsizliğini artırmadı, daha da gözler önüne serdi. Tink Kolejleri kurucusu Zeynep Dereli uzaktan eğitimin öğrenciler arasında eşitsizlikliğe neden olmaktan ziyade var olan eşitsizlikleri daha da gözler önüne serdiğini söyledi. Dereli, şöyle dedi:

UZAKTAN EĞİTİM: FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİ ARTIRMADI, DAHA DA GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

"Zaten dezavantajlı olan çocuklar bu süreçte daha da etkilendi. Ailelerin arasındaki sosyo-kültürel farklar çocuklarımız arasındaki fırsat eşitsizliğinin de temel sebepleri arasında yer alıyor. Eğitimli ve daha üst gelir seviyesindeki aileler çocukları ile daha çok zaman geçirirken daha düşük gelirli velilerimiz çocuklarıyla ne yazık ki aynı şansa sahip olamıyorlar. Evden eğitim sürecinde pek çok öğrenci internet erişiminde ve teknolojiye ulaşmakta güçlük çekmekteler.  Bu da çocuklarımızın bilgiye erişmekteki eşitsizliği ne yazık ki artırıyor. Fırsat eşitliği için erken çocukluk eğitimi büyük bir fırsat sunabilir."

KORONAVİRÜS NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

Koronavirüs salgını yüzünden zorunlu olarak 18 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin yanı sıra yaklaşık 7 milyon öğrenci için de okullar kapalı, dersler evden, uzaktan yapılıyor. Farklı bir eğitim süreci yaşıyoruz. Merak edilen bir soru da koronavirüs salgını geçip gittikten sonra hayatımızda nasıl değişiklikler olacağı. Özellikle de 25 milyon öğrenciyi barındıran eğitim sisteminde neler olacağı. Bizi farklı bir eğitim modeli mi bekliyor? Eski eğitim sistemine dönebilecek miyiz?  Soruları başta olmak üzere birçok konuyu pervinkaplan instagram hesabından Teknoloji ve İnsan (Tink) Kolejleri kurucusu Zeynep Dereli ile canlı yayında konuştuk.

BU ÇOCUKLAR ZATEN EŞİTSİZ KOŞULLARDA

Dereli, eğitimde fırsat eşitsizliğini uzaktan eğitimin yarattığı eleştiresine katılmadığını söyleyerek, söyleyerek, şöyle dedi:

“Evinde televizyonu ve internete erişimi olmayan öğrencilerimizin peki gittikleri okullar nasıllar? Gittikleri okullar, lüks şehirlerin merkezi yerlerinde ki lüks okullar gibi mi?  Yani fırsat eşitsizliği her zaman var.  Bu durum fırsat eşitsizliğini daha fazla arttırmıyor, kimse kimseyi kandırmasın. Olan fırsat eşitsizliğini iyice gözler önüne seriyor.”

İşte Dereli’nin konuşmasından satır başları:

UZAKTAN EĞİTİME TÜRKİYE HAZIR MIYDI?

Biz okul olarak online süreçlerimizin alt yapısını çok önceden ön görerek hazırlamıştık çünkü İstanbul’da her zaman söylenen ve beklenen büyük bir deprem var biliyorsunuz ki. Bu sebeple online eğitimlerimiz de hiç bir aksama olmadan biz eğitim öğretimimize senkron derslerle devam ediyoruz. Mart ayında öğrencilerimizin 1 haftalık ara tatilinde biz bunun denemelerini yaptık ve öğrencilerimizle hafta içi 3’er saatlik dersler gerçekleştirdik ve çok verimli geçti. Bu yüzden tatil bittiğinde ve okul başladığında biz diğer okullara göre hazırlıklıydık. Bu süreçte bazı okulların geride kaldığını ve eğitim öğretime başlayamadığını tespit ettik.

DERSLER TÜM ÖĞRENCİLERE NEDEN AÇILDI?

Bu sebeple online eğitimlerimizi tüm Türkiye’de ki öğrencilerimiz faydalanabilsin diye ücretsiz bir şekilde açtık. Ve müthiş bir talep oldu. Türkiye ve Azerbaycan’dan 2000’i aşkın öğrenci her gün canlı derslerimize katılıyor ve Dünya ülkelerine de yayılmaya başladık. Seçkin okullardan öğrencilerde severek katılıyor hatta ödevlerimizi yaparak öğretmenlerimize gönderiyorlar. Bu çok sevindirici ve gurur verici.

ÖĞRETMENLERE DE BİR ALKIŞ GEREKMEZ Mİ?

Bu süreçte öğretmenlerimizin her biri yaptığı işin bilincinde. Normalde günlük verdikleri ders saatinin çok üstünde saatlerle emek veriyorlar. Koronavirüs ile olan savaşımızda gençlerimizin eğitim öğretiminde herhangi bir aksaklık olmaması için inanılmaz bir emek sarf ediyorlar. Sağlık çalışanları gibi öğretmenlerimizi de alkışlamalıyız.

ESKİ SİSTEME DÖNÜŞ MÜMKÜN MÜ?

Ben eskiye dönüşün bir daha mümkün olmayacağını düşünüyorum. Bir diğer mesele ise mümkün olup olmaması değil de çocuklarımızın geleceği yani çocuklarımızın geleceği için hangisi en verimli olacak onu düşünmeye başlamamız gerekir.

UZAKTAN EĞİTİM EŞİTSİZLİKLERİ DERİNLEŞTİRDİ Mİ?

Evinde televizyonu ve internete erişimi olmayan öğrencilerimizin peki gittikleri okullar nasıllar? Gittikleri okullar, lüks şehirlerin merkezi yerlerinde ki lüks okullar gibi mi?  Yani fırsat eşitsizliği her zaman var.  Bu durum fırsat eşitsizliğini daha fazla arttırmıyor, kimse kimseyi kandırmasın.

Olan fırsat eşitsizliğini iyice gözler önüne seriyor. O çocukların büyük bir kısmı sabahları kilometrelerce yol yürüyerek okullarına varıyorlar, karma sınıflarda okuyorlar ve buna rağmen çok başarılı olanları var, ne kadar büyük bir gurur bu.

Eğitimde bir devletin asli görevi ırka, mezhebe, hangi mahalleye, hangi yaş grubuna bakılmaksızın nitelikli eğitime erişimini sağlamaktır. Ve burada herkese eşit mesafede durmaktır. OECD’nin de son raporunda belirttiği gibi uzaktan eğitim için illa tablete de gerek yok. Radyo yayınıyla bile işitsel zekayı geliştirerek de uzaktan eğitim sağlanabilir. Yine raporda dikkat çekilen birkaç nokta var. Bunlardan bir tanesi;

- Öğrencilerin çok hızlı adapte olabildiği ve öğretmenlerin üretken olarak neler katabildiği ve buna gayret ettiği.

- Bakanlıkların bir yerde bunu koordine ederek her şeyi öğretmenlere bırakmayarak, öğretmenler ve öğrenciler için bir kütüphane oluşturulması gerektiği.

- Eylül ayında diyelim ki okullar açıldı, yazın da telafi eğitimleri kanunlar gereği yapıldı ve sonra ki süreçte ikinci kez bir dibi görmeyeceğimiz kesin değil. Buna uygun düzenlemeler yapılmalı. Mesela biz okul olarak ders bazında yoklamalarımızı alıyoruz fakat e-okula işleyemiyoruz, sınavlar yapıyoruz birçok kurum gibi fakat sınavları da işleyemiyoruz. Çünkü okullar kapalı olduğu için e-okula giriş yok. Bunların önünün açılması gerek.

 

EBA HANGİ ÖĞRENCİ İÇİN YETERSİZ?

Girişimci, inovatif öğrenci ve öğretmen için evet yetersiz kalıyor. Yani dünyanın her yerinden içerik kullanıyor olmamız lazım. Matematik, Türkçe, Fizik gibi derslerde elbette ki yeterlidir ancak teknoloji değişiyor ve gelişiyor bu sebeple çocuklarımıza öğretmemiz gereken yetkinliklerde değişiyor. Yani birçok yeni şey öğretmemiz lazım. Bu bölümde de EBA yetersiz kalıyor.

 

TELAFİ EĞİTİMLERİ NE OLUR, OKULLAR NE ZAMAN AÇILIR?

Bakanlığımızın telafi için belirttiği tarihler Mayıs-Haziran / Eylül-Ekim ancak Eylül-Ekim olur ise 8.sınıf ve 12.sınıflar mezun olmuş olacak ve telafi eğitimleri almayacak. Benim fikrimde bu nokta da mezun olacak öğrencilere bir an önce telafi eğitimleri verilmesidir. Fakat sağlık açısından güvenlik açısından çocukları okullara nasıl alacağız bu bir soru işareti, bunun giderilmesi gerekecek.

YEMEK VE SERVİS ÜCRETLERİ İADE EDİLMELİ

Ben bir özel okulcu olarak ezber bozan bir okulcu oldum. Türkiye’de olimpik havuzu olan, en lüks semtteki, en yüksek fiyatlı okul en iyi okuldur algısı var ne yazık ki. Biz başından bu işe girerken dedik ki biz bunların hepsine karşıyız. Ben okullarda çocuklar ne kadar hijyenik olsalar da havuzların hijyenik olamayabileceğini düşünenlerdendim. Hiç bir zaman okulumuza havuz koymayacağız dedik. Biz öğretmenimize ve öğrencimize yatırım yapacağız, yeni nesil teknolojileri takip edeceğiz, her öğrencimize bilgisayar vereceğiz, hiç bir okulun yapmadığı şeyler, bunları yapacağız dedik. Yani biz beşeri sermayeye yatırım yapacağız dedik.

EKONOMİK KRİZE GÖRE ÜCRETLER DÜZENLENİR Mİ?

Bu sebeple bizim eğitim ücretimiz bu doğrultuda uygun ücretli. Bu sene yapmış olduğumuz bir yenilikte yemekhanemiz için öğrencilerin her birine kartlar dağıttık yani yemek ücretini öğrencilerimiz günlük menü fiyatına göre ödeyebiliyor. Yıl bazında bir ücret almıyoruz. Buradan da para kazanmak gibi bir niyetimiz yok. Bu yüzden senelik hiç bir ücret almıyoruz. Asıl niyetimiz öğrencilerimize yemekhanemizde pişen sağlıklı bir yemeği verebilmek. Bence birçok kurumun yemek ücretlerini iade etmesi lazım. Servislerde de bence aynı sistem uygulanmalı. Mevcut durumda bunun ne kadar zor olduğunu biliyorum ancak en azından gelecek sene için ücretlerde düzenleme yapabilir ve belki bazı indirimler olabilir.

 

 

25-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş