Arama sonuçları

Uzaktan eğitim: Eşitsizlik ve not krizi

Uzaktan eğitim: Eşitsizlik ve not krizi

Uzaktan eğitim: Eşitsizlik ve not krizi. Milyonlarca öğrencinin fırsat eşitsizliği nedeniyle uzaktan eğitime katılamadığı gerçeğini yok sayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ölçme ve değerlendirme uygulamalarına ilişkin yeni bir değişikliğe imza attı.

Buna göre okullarda gerçekleştirilen yüz yüze sınavlar değerlendirmeye alınmayacak, öğrencilerin yılsonu başarı puanı, derse katılım durumlarına göre belirlenecek.

UZAKTAN EĞİTİM: EŞİTSİZLİK VE NOT KRİZİ

BirGün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, uzaktan eğitimde derse katılamayan öğrencilere de “Derse katılım notu” verilmesi gerektiğini belirten yazıyı illere gönderdi.

NEYE GÖRE NOT VERECEKSİNİZ?

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, uzaktan eğitim gören öğrencilere, sınav yapılmadan EBA’daki performansa göre not verilmesi uygulamasına tepki gösterdi. Uzaktan eğitimin öğrenciler arasında eğitim olanaklarına erişim açısından derin uçurumlara neden olduğunu anımsatan Karabıyık, şöyle dedi:  “Bu süreçte her beş öğrenciden biri EBA sistemine giriş dahi yapmadı. Bu öğrencilerin öğrenmelerini nasıl sürdürdüğü, EBA TV’ye erişimlerinin olup olmadığı, EBA TV üzerinden sunulan içeriklerin farklı sınıf seviyelerinde öğrenmeyi ne ölçüde destekleyebildiği, öğrenciler tarafından ne ölçüde izlendiği, ebeveynlerin çocuklarına ne ölçüde öğrenme desteği sağlayabildiği ise bilinmiyor” dedi. Karabıyık, MEB’in, eğitime erişim sorununu çözmek için yeterli bir girişimde bulunmadığını belirterek, “Bunun bedelini de çocuklar ödüyor. EBA TV’ye erişemeyen milyonlarca öğrencinin ders notu nasıl verilecek?”

SORUNLAR BÖYLE ORTADAN KALKMAZ

İzmir Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin ise eğitimde yaşanan eşitsizliğin giderek daha da arttığını dile getirdi. Çetin, şöyle dedi: “MEB, salgının başladığı günden bugüne aylar geçmesine rağmen yüz yüze eğitim için gerekli koşulları yerine getirmedi, eğitime yeterli bütçe ayırmadı” diye konuştu. Çetin, şunları söyledi: “Notlarla ilgili, ‘Belge istenmeyecektir’ denilerek yüksek puan verilmesinin önünü açan ifadelerin kullanılması, velilerin talebi doğrultusunda gerçekleştirilen sınavların geçerli olması sorunları, eşitsizlikleri ortadan kaldırmıyor, daha da derinleştiriyor. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerimizin, dezavantajlı grupların dönem notundan kaynaklı mağdur olmaması, yeni eşitsizliklerin yaşanmaması için bu dönem notla değerlendirme yapılmamalıdır.”

İstanbul Eğitim Sen 3 Nolu Şubesi tarafından yapılan açıklamada da adil olmadığını bilerek öğrencilere not verilmesinin bir cezalandırma olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, MEB’in bu yanlıştan dönmesi istendi.

15-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş