Arama sonuçları

Uzaktan eğitim verimsiz mi?

Uzaktan eğitim verimsiz mi?

Uzaktan eğitim verimsiz mi? Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri salgın döneminde uzaktan eğitime ilişkin bir anket yaptı. BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, ankete katılan öğrencilerin önemli bir kısmı uzaktan eğitimin verimsiz geçtiğini söyledi.

Anket çalışmasının sonuçları şöyle:

  • Yüzde 84’ü derslere odaklanmakta zorlanıyor.
  • Yüzde 13.8’inin kullanabilecekleri bir bilgisayar yok. Yüzde 37,9’u ailesiyle ortak bilgisayarı kullanıyor. Yüzde 47.7’sinin kendine ait bilgisayarı var.
  • Yüzde 12.7’sinin evinde internet bağlantısı bulunmuyor.
  • Yüzde 14,6’sı online dersleri hiç takip edemiyor. Yüzde 25.2’si ise nadiren takip edebiliyor.
  • Yüzde 26.1’i uzaktan eğitimi bütünüyle verimsiz bulurken yüzde 27.8’i de pek çok eksiklik var diyor. Öğrencilerin yalnızca yüzde 10.1’i uzaktan eğitimi oldukça verimli buluyor.
  • Öğrencilerin yüzde 39.2’si finallerin salgından sonra yüz yüze yapılmasını isterken yüzde 32.3’ü online sınav ile yüzde 39.4’ü ise ödev sistemi ile yapılması gerektiğini düşünüyor.

Öğrencilere ayrıca virüsün eğitim dışındaki etkileri de soruldu. Öğrencilerin bu sorulara verdikleri cevaplar ise şöyle:

  • Salgın nedeniyle ailesinde işini kaybedenlerin oranı yüzde 21.6.
  • Yüzde 62.4’ü ekonomik zorlukların yaşam koşullarını etkilediğini söylüyor.
  • Yüzde 65.4’ü kaygı bozukluğu yaşadığını ifade ediyor.

ÖDEV İÇİN KOMŞUYA GİDİYORLAR

Anket sonucunda hazırlanan raporda şu değerlendirmeler yapıldı:

“Öğrencilerin en önemli sorunlarına değinilecek olursa bunların başında internete ve ders materyallerine erişim sorunu gelmektedir. Öte yandan bu ikisine sahip olsalar dahi kişisel bilgisayarı olmayan çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Bilgisayara sahip olmadığı için komşusuna gittiğini söyleyen, sokağa çıkma yasağına denk gelen 2 gün süreli ödevinde akrabasına gidemediği için ödevini yapamadığını belirten, benzer sorunlarını yazan onlarca öğrenci göz önüne alınırsa kişisel bilgisayara sahip olmanın bile bir ayrıcalık olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 15’inin evinde ortak kullanılan bir bilgisayar dahi olmaması çok ciddi bir sorun oluşturmaktadır.

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 50’si dahi tüm ödevlerini yapamamışken söz konusu katılımcılar yine de final sınavları için ödev sistemini tercih etmektedirler. Bu durum akıllara online sınavın yaratacağı sorunların ve adaletsizliğin öğrencilerde kaygı oluşturduğu fikrini getirmektedir.

Anket sonuçlarından da somut bir şekilde tahlil ettiğimiz üzere online eğitim öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğini belirginleştirmektedir. Pandemi sebebiyle görünürleşen bu eşitsizlik, farklı konumlarda bulunan öğrenciler tarafından farklı taleplerde bulunulmasına yol açmaktadır. Ancak öğrencilerin ekserisi, süreç boyunca devam edecek olan online eğitimin iyileştirilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir.”

13-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş