Arama sonuçları

Uzaktan eğitimde ‘puanla değerlendirme’ yargıya gitti

Uzaktan eğitimde ‘puanla değerlendirme’ yargıya gitti

Uzaktan eğitimde ‘puanla değerlendirme’ yargıya gitti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)  yılın son günü Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni, 6 Ocak’ta da Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Bu değişiklikle "Uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz" hükmü kaldırıldı. Böylece uzaktan eğitimde öğrencilerin puanla değerlendirilmesinin yolu da açıldı. Buna göre öğretmenler öğrencilerini derse katılım ve proje ile değerlendirebilecek.

Bu değişiklikler uzun vadece ise online sınavların önünün açılacağı şeklinde yorumlanıyor. Yüz yüze eğitime ara verildiği durumlarda sınavların da uzaktan yapılabileceği ifade ediliyor.

UZAKTAN EĞİTİMDE 'PUANLA DEĞERLENDİRME' YARGIYA GİTTİ

Uzaktan eğitime puanlama getiren bu düzenleme eğitimcilere göre eşitsizlikleri derinleştirecek. Milyonlarca öğrencinin internete erişiminde yaşanan sorunlar onların derslere katılmalarını engelliyor. Bu durumda da puanlamanın nasıl yapılacağı soru işaretlerine neden oluyor.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİYLE

İşte iki yönetmelikte yapılan bu düzenlemenin eğitimin uzaktan yapılması durumunda öğrencilerin uzaktan sınavla değerlendirilmesine neden olacağı gerekçesiyle Eğitim Sen tarafından yargıya taşındı. Sendika,  her iki yönetmelik değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı.

HANGİ GEREKÇELER VAR?

Sendika bakanlık verilerine göre 6 milyon öğrencinin EBA’dan yararlanamadığına dikkat çekerek, şu gerekçelerle yürütmenin durdurulmasını istedi:

“Uzaktan eğitimin puanla değerlendirilmesi fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirecek. Bu nedenle eşitlik kuralına aykırı ve ayrımcılık getirecek. Uzaktan eğitimde puanla değerlendirilmesine ilişkin yöntemlerin öngörülmemesi nedeniyle hukuk güvenliği ilkesine aykırı davranılıyor. EBA'ya, internete erişim ve teknolojik olanaklar açısından eşit olanaklara sahip olmayan öğrenciler varken uzaktan eğitimin puanla değerlendirilmesine ilişkin yöntemler objektif ve güvenilir olamayacak. Bu düzenleme öğretmenleri güvensiz ve belirsiz bir ortamda çalışmaya zorlayacak. Bu düzenlemeyle öğretmenler, uzaktan eğitime erişemeyen ya da yeterince erişemeyen öğrencileri puanla değerlendirmeye zorunlu tutulacak. Öğretmenleri görevi gereği puan vermekle hakkaniyete göre davranmak konusunda ikileme sürükleyecek.”

 

08-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş