Arama sonuçları

Uzaktan eğitime ‘not’ LGS yerleştirmelerinde adaletsiz yaratacak

Uzaktan eğitime ‘not’ LGS yerleştirmelerinde adaletsiz yaratacak

Uzaktan eğitime ‘not’ LGS yerleştirmelerinde adaletsiz yaratacak. Ortaokullarda yapımayan sınavların yerine uzaktan eğitime katılım ve proje ödevlerinin ”not” olarak sayılması uygulaması bir yandan yargıya taşınırken, bir yandan da eleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 6 Ocak’ta da Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Bu değişiklikle Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde olduğu gibi "Uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz" hükmü kaldırıldı.

Bu değişikliğin nedeni de ilkokullarda olduğu gibi ortaokullarda da sınavların iptal edilmesi oldu. Ancak bazı okullar sınavlarını yapmış, bazıları yapmamıştı. Yapılan sınavlar geçerli olacak ama yazılı sınav olmayan okullarda birinci dönem notu canlı derslere katılım ile proje ödevleri üzerinden verilecek.

UZAKTAN EĞİTİME ‘NOT’ LGS YERLEŞTİRMELERİNDE ADALETSİZLİK YARATACAK

Türk Eğitim Sen  Genel Başkanı Talip Geylan ortaokullarda da yapılamayan sınavların yerine derse katılım ve proje ile uzaktan eğitimde not verilmesini eleştirdi. Notla değerlendirmenin adrese dayalı kayıt sistemine göre yani sınavsız öğrenci alacak liselere geçiş sürecinde adaletsiz durumlara neden olacağını belirten Geylan, "Ortaokullarda da liselerde olduğu gibi 1. Yarıyıl notunu, yüz yüze eğitime başlandığında belirlenmek üzere ertelemelidir" dedi.

Geylan’ın açıklaması şöyle:

YÜZ YÜZE SINAVA GİRENLER CEZALANDIRILIYOR MU?

“Bilindiği üzere liselere geçişte öğrencilerin yerleştirilmesinde adres, yaş ve okula devam gibi kriterlerin yanında en önemli belirleyici bir diğer unsur da Temel Eğitim Başarı Ortalaması’dır. Ancak geride bıraktığımız süreçte okullarımızın bir kısmı yüz yüze sınav yapmış, bir kısmı ise henüz sınav yapmadan tekrar uzaktan eğitime geçilmiştir. Bakanlık gelinen durumda yapılan yazılı sınavların geçerli olacağını, yazılı yapılmayan ya da yapılan yazılıya girmeyen öğrenciler için ise ders etkinliklerine katılım ve proje ödevlendirmeleri üzerinden puanlamanın yapılacağını duyurmuştur. Pek çok öğretmenimiz, bu kararın, adeta yüz yüze yazılı sınav yapılan öğrencilerin cezalandırılması anlamına geldiği görüşündedir.

YAZILI SINAVLAR DİKKATE ALINMAMALI

Yazılı sınavlar ya her öğrenciye yüz yüze yapılmalıydı (ki, bu mümkün olmadı) ya da yapılan yazılı sınavlar da dikkate alınmamalıdır. Öte yandan, doğal olarak, derse katılım ve proje ödevi yoluyla belirlenecek ders notları objektif olmaktan uzak olacaktır. Öte yandan uzaktan eğitime erişim sorunu yaşayan öğrencilerimizin durumu da bir başka tartışma ve adaletsizlik konudur. Özellikle lise yerleştirmeleri bakımından, öğretmenlerimizin kanaat kullanarak vereceği bu notlar, öğretmenleri gereksiz tartışmaların içine çekmek için gerekçe olacaktır. Öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin adalet duyguları sarsılmamalı, öğretmenlerimiz özellikle velilerle karşı karşıya bırakılmamalıdır.Bakanlık çok geç olmadan kararını gözden geçirmeli ve ortaokullarda da liselerde olduğu gibi 1. Yarıyıl notunu, yüz yüze eğitime başlandığında belirlenmek üzere ertelemelidir."

09-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş