Arama sonuçları

‘Uzaktan not’ LGS öğrencilerini nasıl etkileyecek?

‘Uzaktan not’ LGS öğrencilerini nasıl etkileyecek?

‘Uzaktan not’ LGS öğrencilerini nasıl etkileyecek? Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yüz yüze sınavlarda alınan notların birinci dönem karne notlarının oluşmasında etkili olmayacağı kararı tartışılmaya devam ediyor. Bakanlık, karne notlarının e-okul sistemine girilmesine sayılı günler kala daha önce “geçerli” olduğunu açıkladığı yüz yüze sınavların "geçersizliğini" ilan etmişti. Buna göre ilk ve ortaokullarda karne notları derse katılım puanları ile belirlenecek. Birinci dönem yapılmış yüz yüze sınavlar karne notu değerlendirmesine dahil edilmeyecek. 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda ders etkinliklerine katılım puanları ve varsa proje puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puanı hesaplanacak. Ancak veliler, 21 Ocak 2021'e kadar okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, yapılan sınavlardan alınan puanların karne puanı değerlendirmesine dahil edilmesini isteyebilecek.

‘UZAKTAN NOT’ ÖĞRENCİLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Bir kez uzaktan eğitime not verilmesi yani öğrencinin katılımı ya da projesinden yazılı sınav yerine not alması adaletsiz yaratır mı? Elbette yaratır. Bırakan internet bağlantısı gereken EBA’ya EBA TV’yi bile izleyemeyen milyonlarca çocuk var. Bu çocukların derse katılım puanları nasıl hesaplanacak? Bu öğrenciler “kırık not mu?” alacak. Ya da belli okulların bol keseden verdiği “hormonlu notlar” bu kez uzaktan eğitimde devam etmeyecek mi? Yine öğretmenler ile veliler karşı karşıya gelecek.

LGS YERLEŞTİRMELERİNE NASIL YANSIR?

Bu durum 6 Haziran’da Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında liselere yerleştirilecek 8’nci sınıf öğrencilerini de etkileyecek. Çünkü okul puanlarının liseye yerleştirmelere etkisi var. Hem sınavla hem de sınavsız yani yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liselere geçişte okul notları etkili. Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirmede kullanılan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanı hesaplanırken okul notları etkili değil.

PUANI EŞİT ÖĞRENCİLER YERLEŞİRKEN NE OLUYOR?

Ancak puanı eşit öğrenciler aynı okulu tercih ettiklerinde ise notlar devreye giriyor. MEB burada 7 kriter kullanıyor. Bu 7 kriterin ilk 4’ünde ise okul notları etkili. Eğer aynı okulu eşit puana sahip iki öğrenci seçerse;  

1) Ortaokul Başarı Puanı (OBP) (Bu puan 6-7-8 sınıf notları)

2) 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

3) 7’nci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

4) 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

5) Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına,

6) Tercih önceliğine,

7) Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana öncelik veriliyor.

 

YEREL YERLEŞTİRMEDE NASIL ETKİLİ OLUR?

Ama asıl okul notunun direk etkisi yerel yerleştirmede yani sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirmelerde geçerli. Bu okullar arasında sadece meslek ve imam hatip liseleri değil, aynı zamanda da Anadolu liseleri de var.

Yerel yerleştirme yapılırken öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları üstünlüğü ve devamsızlık dikkate alınıyor.

Tercih edilen lise bakımından:

Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden; Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecek.

Yerleştirmede, Okul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

 

YEREL YERLEŞTİRMEDE EŞİTLİK OLURSA

 Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla:

1.8’inci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

2.7’nci  sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

3.6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

Kısaca bu yıl sınava girecek LGS öğrencileri “uzaktan not” sisteminden etkilenecekler.

LİSELERDE DE YAZILILAR İPTAL OLUR MU?

Yine velilerden, öğrencilerden ve eğitimcilerden sık gelen soru liselerde yapılmış olan sınavlarının iptal edilip edilmeyeceği ve değerlendirmenin uzaktan not ile mi yapılacağı oluyor. Bu sorunun net bir yanıtı henüz yok. Bakanlık liselerde eksik kalan sınavların ikinci dönemin başlayacağı15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçildikten sonra tamamlanacağını, yapılanların da geçerli olacağını açıklamıştı. Ancak ilkokul 4 ile ortaokullarda da bu sınavlar geçerli olacaktı ama sonra karar değişikliği oldu.

Bir de unutulmaması gereken MEB iki önemli yönetmelik değişikliği yaptı. 6 Ocak’ta Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Bundan önce de yılın son günü 31 Aralık 2020 tarihinde de Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirmişti. Her iki yönetmelikte de "Uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz" hükmü kaldırıldı. Bu değişiklik ilkokul ve ortaokulda şimdi uygulanıyor. Lisede de uygulanır mı önümüzdeki günlerde göreceğiz.

15-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş