Arama sonuçları

Uzmanlar uzaktan psikoloji eğitimine karşı

Uzmanlar uzaktan psikoloji eğitimine karşı

Uzmanlar uzaktan psikoloji eğitimine karşı. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (İÜ AUZEF) önümüzdeki akademik yılda psikoloji bölümünün de yer aldığı öğrenildi. Halihazırda okutulan çocuk gelişimi ve sosyal hizmetler gibi bölümlere yönelik tepkiler sürerken psikolojinin de bu kapsama alınması psikologlar ve öğrenciler tarafından hoş karşılanmadı. Bu uygulamaya tepki gösteren mezunlar ve öğrenciler psikoloji biliminin var olan problemlerini daha da artıracağını kaydetti.

BirGün’den Mustafa Kömüş’e konuşan uzmanlar psikoloji eğitiminin uzaktan eğitimle yapılamayacağını kaydetti.

Pskiyatrist Yankı Yazgan: Psikoloji sadece ruh sağlığı uygulamaları ile sınırlı olmayan, çok daha geniş bir temel ve uygulamalı bilim alanını kapsar. Lisans eğitimi sonrasında üzerine ustalıkların ve mesleki derecelerin ekleneceği ciddi bir zemin sağlar. Ülkemizde psikoloji lisans eğitimi verilen verilmiş gençlerin mesleki gelişimlerine ilişkin mezuniyet sonrası programların sınırlılığı ve iş olanaklarının kısıtlılığı ana eğitim meselesi olarak durmaktadır. Psikoloji eğitiminin Açıköğretim bünyesinde verilip verilemeyeceği tartışması psikoloji lisans öğrenci ve mezunlarından oluşan değerli insan kaynağının geliştirilmesi ihtiyacını göz ardı ettirmemelidir.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Cengiz Şahin: Psikoloji uygulamalı bir alan. Uzaktan eğitimle psikolog yetiştirilmesi kesinlikle uygun değil. Bizim çocuklara birtakım deneyimler kazandırmamız lazım, aynalı odalarımız var orada terapi süreçlerini yapması lazım, görüşme odamızda görüşme tekniklerini uygulaması lazım… Uzaktan eğitimle psikolog yetiştirmek son derece sakıncalı ve doğru da değil.

Teorik dersler için bile uygun değil. Bunların iletişime dayalı olması lazım, soru cevapla yürümesi lazım. Ruh sağlığı uygulama becerisi kazandırıyoruz biz gençlere. Sadece kitapları okuyarak kazanılacak bir alan değil. Bizde de tartışıldı, tüm üniversitelerde de tartışıldı. Bunun da deneyimlenmesini istiyorlar. Bu yazı bize de geldi, bölümlerin birçoğu kabul etti ama biz kabul etmedik. O bakımdan onların açma talebiyle birlikte oradaki akademik kadroyu da sorgulamak lazım.

Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Okan Cem Çırakoğlu: Psikoloji çok farklı alanlarda çalışmayı gerektiriyor. Bu alanlarda uygulanacak becerilerin yüz yüze geliştirilmesi gerekiyor. Bunların uzaktan eğitimle sağlanması mümkün değil. Ayrıca Türkiye’de şu anda ciddi bir istihdam dengesizliği var. Mezun sayımız neredeyse 50 bini buldu. 116 tane psikoloji programı var. Tüm bunları bir araya getirdiğinizde açıköğretim üzerinden uygulamalı alanları da olan bir bilimin öğretilmesini çok yanlış buluyoruz. Bunun için gereken tüm yasal adımları atacağız ve tepkimizi de göstereceğiz. Bu konudaki mücadele akademisyenlerin, meslektaşların, Psikologlar Derneği’nin ve tüm halkın desteğiyle yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Bizim alanımızdaki yanlış, uygunsuz eğitimlerin hizmet alıcısı halkımızdır. Bu eğitimdeki çürüme, yoksullaşma, bozulma doğrudan halka verilecek hizmeti engeller.

14-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş