Arama sonuçları

Vakıf üniversiteleri: Faaliyetleri ne zaman durdurulacak ve kapatılacaklar?

Vakıf üniversiteleri: Faaliyetleri ne zaman durdurulacak ve kapatılacaklar?

Vakıf üniversiteleri: Faaliyetleri ne zaman durdurulacak ve kapatılacaklar? Vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeler yeni yükseköğretim kanununda yer aldı. Düzenleme ile vakıf üniversitelerinin hangi koşullarda faaliyetlerinin durdurulacağı belirtiliyor.

TBMM Genel Kurulu’nda geçen Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde vakıf üniversitelerinin faaliyetlerinin nasıl ve ne zaman durdurulacağına ilişkin düzenlemeler de var.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ: FAALİYETLEİ NE ZAMAN DURDURULACAK VE KAPATILACAKLAR?

İşte bu düzenlemeler şöyle:

Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması, kurucu vakfın tüzel kişiliğini etkilemeyecek. Öğrenciler, bursluluk durumları gözetilmek şartıyla eğitim-öğretim ücretlerini garantör üniversiteye ödemeye devam edecek.

Faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumu adına, mülkiyeti Hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmazlara ilişkin tesis edilen irtifak hakları, verilen kullanma izinleri iptal edilecek. Bu taşınmazlar ile fiilen kullanılan taşınmazlar aynı amaçla kullanılmak üzere garantör üniversiteye tahsis edilecek.

BORÇLARINI ÖDEYEMEZSE

Vakıf yükseköğretim kurumunun muaccel ve kısa vadeli borçlarını, toplam yıllık eğitim ve öğretim gelirleriyle veya mevcut mal varlığıyla ödeme imkanının bulunmadığının Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü ve YÖK'ün kararıyla tespit edilmesi halinde, faaliyet izni geçici olarak durdurulacak.

Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması halinde, kurucu vakfa atanan kayyımın görevi sona erecek.

TAŞINMAZLAR NE OLACAK?

Faaliyet izni geçici durdurulan vakıf yükseköğretim kurumunun, eğitim-öğretim faaliyetleri için mülkiyetinde yeterli taşınmazı bulunmadığının veya mevcut mal varlığıyla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceğinin garantör üniversite tarafından tespiti ve YÖK tarafından onaylanması halinde, faaliyet izni kaldırılacak.

VAKIF ÜNİVERSİTERİNE DEVLET YARDIMI ARTIK YOK

Yükseköğretim Kanunu'nda, vakıf yükseköğretim kurumlarına devlet yardımı yapılmasını da içeren düzenleme yürürlükten kaldırılıyor.

TEMİNAT VE BURSLU ÖĞRENCİ

Bu arada vakıf üniversitelerinde zorunlu yüzde 10 bursluluk oranı yüzde 15’e çıkarılırken, olası bir faaliyet izninin durdurulması ya da kapatılması durumda öğrencilerin eğitimlerini tamamlamalarında kullanılmak üzere bir kamu bankasında “teminat” hesabı açmaları şartı da geldi. Buna göre vakıf yükseköğretim kurumları her yıl öğrenci gelirleri toplamının yüzde 2'sini, bir kamu bankasında kendi adına açılan hesaba teminat olarak aktaracak.

 

16-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş