Arama sonuçları

Vakıflar sorun yumağı halinde

Vakıflar sorun yumağı halinde

Vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler ücret eşitsizliğinin yanı sıra angarya, mobbing gibi çeşitli sorunlarla boğuşuyor. Eşitlik isteyen akademisyenlerin sözleşmeleri yılda sadece bir kere yenileniyor.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Vakıf Üniversitesi akademisyenleri kamu üniversitelerinde çalışan meslektaşlarıyla eşit ücret almak için kampanya başlattı. Vakıf Üniversitesi Dayanışma Meclisi’nde (VÜDAM) bir araya gelen akademisyenler özellikle sosyal medyadan çağrı yaparak ücretlerinde iyileştirme istedi. VÜDAM’dan geçen günlerde yapılan açıklamada başta maaş eşitsizliği olmak üzere birçok soruna dikkat çekildi ve sorunların düzeltilmesi istendi.

VÜDAM üyesi bir akademisyen yaptığı açıklamada konunun sadece ücretlerle ilgili olmadığını söyledi. İsmini vermek istemeyen akademisyen vakıf üniversitelerinde yaşanan ortak sorunları şöyle sıraladı:

► Angarya: Özellikle araştırma görevlileri akademik faaliyetten çok idari işlerde görevlendiriliyor. Vakıf üniversitelerinde idari personel sayısı az. Çoğu fakültede örneğin sadece 1 sekreter oluyor. Bu da akademisyenlerin akademik faaliyetten çok idari işlerle uğraşmalarına neden oluyor.

► Mobbing: Akademisyenlere çoğu üniversitede köle gibi davranılıyor. Bu durum birçok üniversite için geçerli. Her türlü mobbing ve baskı uygulanıyor. Bunun yanında ister akademisyenler ister temizlik personeli ister güvenlik görevlisi olsun hiçbir üniversite bileşenine söz hakkı tanınmıyor.

► Ücretler: Üniversiteler özellikle bu konuda akademisyenleri görmezden geliyor. Temel olarak bu konuda YÖK’ün hiçbir denetimi yok. Tamamen görmezden geliniyor. Zaten eşit maaş için yönetmelik yayımlandığında da ‘brüt ve net ücret üzerinden’ denilerek vakıf üniversitesi patronlarına iltimas sağlanmıştı. Denetim olmayınca da bu sorun daha da büyüyor. Şunu da eklemek gerekir ki bazı arkadaşlarımız idare mahkemelerine dava açarak bu konuda kazanımlar sağladı. Fakat patronlar bu konuda geri adım atmıyor. Ama patronlar yine de biz dava açmayanlara aynı şekilde davranırız diyor.

► Sözleşme: Sözleşmeler sadece yılda bir yenileniyor. Bu durum da yılın 6 ayında akademisyenleri eski ücrete mahkûm ediyor. Şu anki hayat pahalılığını ve enflasyonu düşününce bu durum da esktra bir mağduriyet yaratıyor.

► Pandemi: Salgın sürecinde sorunlar daha da katmerlendi. VÜDAM da bu süreçte yaşananlar üzerine kuruldu. Vakıf üniversitesi yönetimleri uzaktan çalışma kurallarına riayet etmedi. Bütün sektörlerde olduğu gibi bizde de ücretsiz izin dayatması oldu. Kod-29’la işten çıkarılan arkadaşlarımız dahi oldu. Kadroya alınması gereken, kadrosu çıkan birçok arkadaşımız haftalarca hatta aylarca bekletildi.

12-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş