Arama sonuçları

Varank: Ekol 42'nin mezunları büyük şirketlerde iş imkanı yakalıyor

Varank: Ekol 42'nin mezunları büyük şirketlerde iş imkanı yakalıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni nesil yazılımcı okullarının ikincisini İstanbul'dan sonra Kocaeli'nde açtıklarını belirtti. Varank, "Birbirinden öğrenme modeliyle çalışan bu ücretsiz okulların mezunlarının tamamı istihdam imkanı yakalıyor" dedi.

Bakan Varank, İstanbul'un ardından Kocaeli Bilişim Vadisi'nde de faaliyete başlayan Ekol 42 okulunun açılışında, program hakkında gazetecilere bilgi verdi, soruları cevapladı.

ÖĞRETMENSİZ BİR EĞİTİM

Ekol 42 programının eğitim metodundan bahseden Varank, burada birbirinden öğrenme metoduyla tamamen öğretmensiz ya da bir eğitimci olmadan yazılımı oyunlaştırma ve hedefler koyarak takım halinde çözme yönteminin benimsediğine işaret etti.

Varank, bunun öğrencilerin birbirini eğittikleri, birbirinden öğrendikleri bir metotla sıfırdan yazılımcı yetiştiren bir program olduğunu söyledi.

YAZILIM BİLGİSİ VE ÜNİVERSİTE MEZUNİYETİ ŞARTI ARANMIYOR

Yeni nesil yazılımcı okullarının ikincisini İstanbul'dan sonra Kocaeli'de açtıklarını belirten Varank, "Birbirinden öğrenme modeliyle çalışan bu ücretsiz okulların mezunlarının tamamı istihdam imkanı yakalıyor." dedi.

Bakan Varank yazılım okuluna dahil olabilmek için gerekenlere de değinerek, şunları kaydetti:

"Buraya dahil olabilmek için hiçbir yazılım bilgisi bilmenize gerek yok. Üniversite mezunu olmanıza gerek yok. Bir yetenek testi yapılıyor ve bu yetenek testi sonunda eğer o testi başarıyla geçerseniz sizi programımıza dahil ediyoruz. Ekol 42'nin en önemli özelliği hiçbir yazılımcı bilgisi olmayan gençleri yazılımcı olarak mezun etmesi ve buradan mezun olanların yüzde 100'ünün iş bulabilmesi. Buranın mezunları dünyanın en büyük şirketlerinde yazılımcı olarak çalışabiliyorlar."

Eğitimlerin tamamının ücretsiz olduğunu bildiren Varank, öğrencilerden hiçbir para alınmadığını ifade etti.

Varank 7/24 açık bu alanlarda öğrencilerin gece yarılarına kadar kendi kendilerine önlerine konan problemleri çözerek ya da takım oyunlarıyla yazılımcı olarak yetiştiğini belirtti. "İki okulumuzu açtık eğer verimliliğinden emin olabilirsek Türkiye'nin diğer şehirlerine ve bölgelerinde de ekol 42 modelini yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu okulların ihtiyacımız olan Türkiye'nin ihtiyacı olan yazılımcıları yetiştireceğini inanıyoruz."

"HERHANGİ BİR ÖĞRETMEN YOK, ARKADAŞLARLA BİRBİRİMİZE ANLATIYORUZ"

Bakan Varank, yazılım sınıfına girip öğrencilerle de sohbet etti.

42 Kocaeli okulu öğrencilerinden bilgisayar mühendisliği mezunu Berke Tolga, hayalinin oyun şirketi kurmak olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Herhangi bir öğretmen yok, arkadaşlarla birbirimize anlatıyoruz. Birbirimizden öğreniyoruz. Sürekli etkileşim halindeyiz ve hiç bir şey bilmesek bile birilerine anlattığımızda kendimizin daha çok öğrendiğini hissediyoruz. Çok farklı bir model var. Kurcalayarak o bilgiyi biz kendimiz edinmeye çalışarak aynı zamanda bilgiyi nasıl öğreneceğimizi de öğreniyoruz."

AJANSLARDAN 27 MİLYON LİRALIK DESTEK

Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli Yazılım Okulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi yürütücülüğünde TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığı, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Gebze Ticaret Odasının destekleriyle hayata geçirildi.

İSTKA VE MARKA'nın ortaklığında 27 milyon liralık güdümlü proje desteği kurulan okullar, 7 gün 24 saat ücretsiz eğitim veriyor.

DÜNYANIN EN İYİ KODLAMA OKULLARI ARASINDA

Ekol 42 okulları, öğrenci-öğretmen ilişkisi yerine öğrenciler arasında öğrenmeye dayalı bir modelle çalışıyor. Bu modelde katılımcıların eleştirel düşünme, takım çalışması ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca bir ekip müfredata rehberlik ediyor.

23 ülkedeki 36 kampüsüyle uluslararası bir marka olan Ekol 42, dünyanın en iyi kodlama okulları arasında gösteriliyor.

Yazılım eğitimi konusunda paradigma değişimi sağlaması beklenen bu okulların, Türkiye'nin yazılımcı potansiyelini üst seviyelere çıkararak bu alandaki uluslararası rekabet gücünü artırması hedefleniyor.

30-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş