Arama sonuçları

Vefa Lisesi: Yüzdelik dilim ve puanı ile üniversite başarısı nedir?

Vefa Lisesi: Yüzdelik dilim ve puanı ile üniversite başarısı nedir?

Sınavla öğrenci alan hazırlık sınıfına sahip Anadolu Liseleri arasında yer alan Vefa Lisesi öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanı ile alıyor. Lisenin 2021-2022 kontenjanı nedir? Kaç öğrenci alacak? Hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyor. Pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Vefa Lisesi Okul Psikolojik Danışmanı Oğuz Kaygalak sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK

-2021-2022 öğretim yılı için kontenjanınız nedir?  

150.yılımızda 150 öğrenci kontenjanımız vardır.

-Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

204 kontenjandan 150 kontenjana indik.

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

5 hazırlık sınıfımda 30’ar öğrencimiz olacaktır.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

0,97 yüzdelik dilimle 462,326 puanla ile taban puanımız oluştu.

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Nakil dönemlerinde 3 öğrencimiz yer değiştirdi. Nakilde son gelen öğrencimizin yüzdelik dilimi 1,03 oldu.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

-Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Eğitim öğretim yılı başında yaptığımız yeterlilik sınavından 70 puan ve üzeri alan öğrencilerimiz isterlerse 9.sınıfa geçebilir.

UZAKTAN EĞİTİMDE NELER YAPILDI?

-Velilerin de çok merak ettiği soruların yanıtlarından birisi de uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenileceği oluyor. Nasıl bir çözüm buldunuz? Hazırlık sınıfı öğrencileri dil eğitimini nasıl aldılar?

Uzaktan eğitim sürecinde hazırlık eğitimimizde öğretmen kadromuzun da özel ve yoğun çabası ile herhangi bir olumsuz durum olmamıştır. Öğrencilerimizin yabancı dil becerilerini istendik düzeyde kazandıkları gözlemlenmiştir. Speaking ve writing yetenekleri ile ilgili online olarak ek çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerimizin dil becerilerini sosyal aktivitelerle desteklemek amacıyla münazara, yayın hazırlama vb. etkinlikler yapılmıştır. Uzaktan eğitim sürecindeki anlık değişimlere hemen adapte olundu. Okulumuza özgü bir çevrimiçi iletişim programı ile verimli ve takip edilebilen bir eğitim öğretim süreci geçirildi. Sınıf rehberlik ve okul rehberlik çalışmaları ile öğrencilerimizin sosyal becerilerine yönelik çalışmalar da unutulmadı.

KAÇ SAAT İNGİLİZCE VAR?

-Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Hazırlık sınıflarımızda 20 saat İngilizce eğitimi verilmektedir. Diğer sınıflarımızda 4-6 saat arası İngilizce eğitimi verilmektedir.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

Okulumuzda hem Fransızca hem de Almanca seçenekleri öğrencilerimize sunulmaktadır. Hazırlık sınıfımızda 4 saat diğer sınıflarımızda 2 saat 2.yabancı dil dersimiz vardır. Öğrencilerimiz her sınıf değişiminde ikinci yabancı dilini değiştirebilmektedir. Bu sayede 3 yabancı dille ilgili aktif öğrenme sağlama olanağı bulabilmektedirler.

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Yabancı öğretmen var mı?

Okulumuzda 54 öğretmenimiz bulunmaktadır. Yabancı öğretmenimiz yoktur.

YATILILIK KONTENJANI NEDİR?

-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir?

Okulumuz bahçesinde kız öğrenci pansiyonumuz vardır. Pansiyonumuz öğrencimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahiptir. Toplam 110 kontenjanımız vardır; fakat pandemi nedeniyle kontenjan şimdilik 95’e indirilmiştir. Bu yıl 20 yeni öğrenci alınacaktır.

-LGS başvuru kılavuzunda pansiyon kız öğrenciler için sizin internet sitesinde de öyle. Ama erkek öğrenci yatılı okumak isterse ne oluyor?

Erkek öğrencilerimiz için okulumuza ait bir yurdumuz bulunmamaktadır. Mezunlar derneğimiz ve vakfımız tarafından erkek öğrenci yurdu için yoğun girişimler vardır. Erkek yatılı öğrencilerimiz için ilçe okulları bazında çözümler bulunmaktadır.

-Pandemi yatılılık başvurularını nasıl etkiledi?

İstanbul dışından gelen öğrenci sayısında düşüşe neden olur mu?  Tercih edilen bir okul olduğumuz için yatılı öğrenci tercihlerimizde herhangi bir düşme olmamıştır. Yeni tercih döneminde de öğrencilerimizin rahatça tercih yapmalarını öneririz.

30 İLDEN ÖĞRENCİ VAR

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?

854 öğrencimiz eğitim-öğretimine devam etmektedir. Trakya ve Marmara bölgesi ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 30 ilden öğrencimiz vardır. 95 kız 5 erkek öğrencimiz yatılı olarak okumaktadır.

ÖĞRENCİYE BURS SİSTEMİ

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Meb bursları haricinde Mezunlar Derneğimiz ve Eğitim Vakfımız tarafından ihtiyacı olan tüm öğrencilerimize okul paydaşlarımız tarafından yapılan tespitlere göre burs verilmektedir. Ayrıca okulumuzda mezun olmuş Vefalı hayırseverler tarafından özel burs imkanlarımız vardır. Bunların dışında kırtasiye bursu, yemek bursu verilmektedir. Pandemi döneminde tablet, bilgisayar ve internet ihtiyacı olan öğrencilerimize de ulaşılmıştır.

DİPLOMASININ ÖZELİLĞİ NEDİR?

-Okulun diplomasının özelliği nedir? Uluslararası programlar uygulanıyor mu?

Okulumuzda yurtdışı geçerliliği olan ve yurtdışı üniversite kabullerinde büyük avantaj sağlayan  IB Diploma Programı bulunmaktadır. 9.sınıf sonunda uygulanacak sınav ve mülakat ile başvurabilir öğrencilerimiz. 10, 11 ve 12.sınıfın Kasım ayına dek IB sınıflarında farklı bir eğitim vizyonu ve anlayışı ile eğitim verilmektedir.

Alman okulları ile değişim programları ve ortak etkinlikler gerçekleştirdiğimiz PASCH Projesi diğer bir uluslararası programımızdır.

Okulumuzda uygulanan Erasmus programları da vardır.

-Okulda uluslararası değişim programı uygulanıyor mu?

Pasch, Yes, Afs programları ile öğrencilerimiz lise hayatlarının bir senesini yurtdışında okuyabilmektedir.

OKULDA SOSYAL YAŞAM

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuz sosyal etkinlikler, kulüp çalışmaları ve okula özel etkinlikler açısından oldukça aktiftir. Üniversite kampüslerinde yapılacak birçok sosyal-kültürel etkinlik Vefa Lisesi öğrencilerince organize edilmektedir. Boza günü, Rozet Töreni, Kemal Sunal Kültür Sanat Haftası, Bahar Çayı, Sporfest, Kariyer günü vb. etkinliklerimiz vardır.

YKS YERLEŞME ORANLARI

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Okulumuz sayısal ağırlıklı bir okuldur. Öğrencilerimizin yüzde 90’ı sayısal bölüm okumaktadır. Hem sosyal kültürel etkinliklerle dolu keyifli bir lise hayatını hem de yüksek bir akademik başarıyı sağlıyoruz. Her sene 6 öğrencimizden biri Tıp kazanmaktadır. 4 öğrencimizden biri Mühendislik kazanmaktadır. Geçtiğimiz yıl %80 üzeri yerleştirme oranımız vardır. 25 Tıp, 40 Mühendislik, 5 Eczacılık, 3 Diş Hekimliği, 8 Hukuk vb. bölümlere öğrencilerimiz yerleşmiştir. 15 Boğaziçi, 8 Odtü, 18 İtü, 4 Cerrahpaşa vb. üniversitelere öğrencilerimiz yerleşmiştir.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

 DYK kurslar, deneme sınavları ve ek dersler ile YKS sürecinde öğrencilerimizin hazırlık sürecini destekliyoruz. PDR servisimizce üniversite tanıtımları ve kariyer planlaması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

-Yurtdışı üniversitelere giden öğrenciniz oluyor mu?

Pandemi süreci öncesi yılda ortalama  6-7 öğrencimiz yurtdışı üniversitelere gitmektedir. IB programı ilk mezunlarımızı vereceği için öğrenci sayımızın artmasını beklemekteyiz.

-Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor?

Birçok mezunumuzun iş hayatına atıldığında üniversitesinden önce Vefa Lisesi mezunuyum demeleri de bunun bir göstergesi. Geçmişten geleceğe bilim, sevgi ve hoşgörü ilkelerimiz doğrultusunda 90 yaşında bir mezunumuzun ile 15 yaşındaki bir hazırlık sınıfı öğrencimize rozet töreninde Vefalılık andını öğrettiği bir kültür aktarımı ortamı bulunmaktadır. Vefa Biter Vefa Kalır söylemimizle mezunlarımızın hayatlarında Vefalılık kültürü ile yaşamlarını sürdürdüklerini görmekteyiz.

DEPREM AÇISINDAN GÜVENLİ Mİ?

-Depreme dayanıklılık velilerden gelen soruların başında geliyor. Binanız depreme dayanıklı mı?

Okulumuz kampüsünde bulunan konak, pansiyon ve tabhane binalarının deprem güçlendirmesi yapılmıştır. Ana binamızın deprem kontrolleri yapılmıştır ve risk görülmemiştir.

NEDEN VEFA LİSESİ’Nİ TERCİH ETMELİLER?

-Neden sizin lisenizi tercih etmeliler?

Okulumuz hem sosyal-kültürel etkinlikler açısından eğlenceli ve dopdolu bir lise hayatı sunarken hem de sizlere ülkenin önde gelen üniversitelerine ulaşabileceğiniz bir başarı sağlıyor.

 

 

 

 

 

 

 

27-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş