Arama sonuçları

Veliler TEOG’da bu soruların yanıtını bekliyor

Veliler TEOG’da bu soruların yanıtını bekliyor

Veliler TEOG’da bu soruların yanıtını bekliyor. Geçen cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözleriyle başlayan TEOG tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Özellikle bu yıl çocukları 8’inci sınıfa başlayan yaklaşık 1.2 milyon aile başta olmak üzere ortaokul velileri tüm bu tartışmaları endişeyle izliyor.

Habertürk yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesinde velilerin TEOG’da yanıt bekledikleri soruları yazdı. İşte Kaplan’ın yazısı

Günlerdir onlardan yüzlerce soru geliyor. Bu soruların yanıtlarını bizim vermemiz çok zor. Zaten en temel soru olan, “29-30 Kasım’da gerçekleştirilecek TEOG sınavları yapılacak mı?” sorusuna Milli Eğitim Bakanlığı bile yanıt veremiyor.

Örneğin, dün 2017-2018 eğitim-öğretim yılı açılışını yapan Bakan İsmet Yılmaz, TEOG, kendi bakanlığının gerçekleştirdiği sınav değilmiş gibi konuyla ilgili tek kelime etmedi. Üstelik bir ay önce İstanbul’da eğitim editörleriyle buluştuğunda Yılmaz bize örnekler vermiş, TEOG sisteminin ne kadar adaletli olduğunu, Doğu’daki çoban çocukların, köylerdeki öğrencilerin bu sistem sayesinde şampiyon olduklarını, TEOG’un fırsat eşitliği yarattığını anlatmıştı. Dün savunduğu TEOG konusunda tek kelime etmemeyi tercih etti.

VELİLER TEOG’DA BU SORULARIN YANITINI  BEKLİYOR

Ailelerden sorular geliyor demiştik; bugün bu sütunu onlardan gelen sorulara ayırmak istiyorum. Muhtemelen bunun gibi binlerce soru MEB’e de gidiyor.

İşte velilerin yanıt bekleyen soruları:

- Yaz boyunca çocuğum TEOG sınavlarına hazırlandı. Eğer sistem değişecekse bu yıl TEOG yapılıp yeni sistem gelecek yıl uygulanamaz mı?

- “Her okul kendi sınavını yapabilir” deniliyor. Peki biz veliler, okullar arasında sınav maratonuna mı çıkacağız?

- Liselere yerleştirme okul notlarına göre mi yapılacak? Hormonlu notun varlığı herkes tarafından bilinirken, yerleştirmenin notlara göre yapılması adaletsizlik doğurmayacak mı?

- İkametime en yakın okul, çocuğumu göndermek istemediğim meslek lisesi ya da imam hatip lisesi ise itiraz etme hakkım olacak mı?

- İkamete göre okula yerleştirme emlak piyasasını altüst etmez mi? Aileler iyi okulların olduğu yerlere taşınmak istemeyecek mi? Örneğin, İstanbul (Erkek) Lisesi’nin bulunduğu alan ikamet alanı değil, adrese göre yerleştirme olacaksa bu okula kim yerleşecek?

PROJE OKULLAR İÇİN Mİ SINAV YAPILACAK?

- Aralarında Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu, Beşiktaş Anadolu, Atatürk Fen başta olmak üzere Proje Okullar için ayrı bir sınav yapılacağı söyleniyor. Bu sınava da TEOG’daki gibi 1.2 milyon değil, daha az öğrenci gireceği anlatılıyor. Bu öğrencileri kim, neye göre seçecek? Bu sınava çocuğumu sokmam nasıl engellenecek? Bu eğitim hakkıma müdahale olmaz mı?

- İmam hatip liselerini öğrenciler tercih etmediği için mi böyle bir sistem değişikliğine gidiliyor?

-Yabancı ve Türk özel liselerin kendi sınavlarını yapmalarına izin verilmeyecek mi?

- Merkezi sınav sistemi aslında bir fırsat eşitliği yaratıyor. Milli Eğitim Bakanı da TEOG’un bu eşitliğini anlatmak için Doğu ve Güneydoğu’da şampiyon olan öğrencileri örnek gösteriyordu. Okullar tek tek sınavlarını yaparsa bu çocuklar Türkiye’nin en iyi okullarına nasıl girecek? Doğu’nun bir köyünden çocuk İstanbul, Ankara ya da İzmir’de yapılacak sınava girebilir mi?

- 3 çocuğumun 3’ü de farklı sistemle liseye gitti. Bu kadar çok neden sınav sistemi değişiyor?

- Bir sınav sistemi getirilir ve kaldırılırken hangi kriterlere göre yapılıyor? Örneğin, TEOG neden geldi, neden kaldırılıyor? Bununla ilgili araştırma var mı?

- Gelecek yeni sistemde torpilin önüne nasıl geçilecek?

 

19-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş