Arama sonuçları

Velilerden Başbakan ve MEB'e mektup var

Velilerden Başbakan ve MEB'e mektup var

Velilerden MEB'e mektup var. TEOG yerine gelen liseye geçiş sisteminde ayrıntılar henüz netleşmedi. TEOG geçtiğimiz 19 Eylül'de kaldırıldı. Yerine gelen sistemi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz geçtiğimiz 5 Kasım'da açıkladı. Buna göre öğrencilerin yüzde 92'si adreslerine göre liselere yerleşecek. Yüzde 8'i de sınavla. Bu sınav da 60 sorudan oluşacak, sayısal ve sözel diye iki bölümü olacak, 6, 7 ve 8'inci sınıf müfredatını içerecek.

Ancak liseye geçiş ile ilgili her gün yeni ve farklı bilgiler geliyor. Son olarak Bakan Yılmaz'ın 3 yanlışın bir doğruyu götüreceği açıklaması oldu. Tüm bu belirsizlikler ise öğrencileri olduğu gibi aileleri de tedirgin ediyor ve endişelendiriyor. 

VELİLERDEN BAŞBAKAN VE MEB'E MEKTUP VAR 

Veliler sıkıntılarını ve endişelerini ise BİMER aracılığıyla hem Başbakan Binali Yıldırım'a hem de Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'a ve yetkililere yazdıkları mektuplarla duyurmaya çalışıyor. İşte velilerin yaşadıklarını anlatan mektuplardan bir örnek: 

"Sayın Başbakanım, MEB yetkilileri,

Aylardır TEOG için hazırlanmakta olan 8. sınıf öğrencileri eğitim yılı başladıktan sonra TEOG'un kaldırılması ile 2 aydır anlatılmaz endişe ve kaygı içinde bırakıldı. Sınav tarihi ve içeriği dahi duyurulmuşken sistemin kaldırılması ve aylarca boşlukta bırakılması doğru olmamıştır. Bunu takiben 5 Kasım'da Bakanımız pek çok sakınca barındıran yeni sınav modelini duyurmuştur. Bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir uygulama ile eğitim yılı içerisinde revize edile edile merkezi bir sınav çocuklarımızın kaderini belirlemek üzere halen planlanmaya çalışılmaktadır. Oysaki bu yıl 8'ler mevcut yapı ile yerleştirilmeli ve tüm denemeleri yapılarak yeni bir sistem 2018-2019 yılı itibarı ile devreye alınmalıydı. Yapılması planlanan sınavla ilgili itiraz ve önerilerim şu şekildedir:

SADECE 8'DEN SORU ÇIKMALI

1. Liseye geçiş sınavında sadece 8.sınıf müfredatından sorular sorulmalı. Dönemin ortasına gelinmiş ve hala kazanımlar dahi açıklanamamışken, ayrıca TEOG'dan çok daha ileri düzey bir sınav olacağı söylenirken 6 ve 7. sınıf müfredatlarını yorum için bile dahil etmek bu yılki 8lere büyük haksızlık. Oyunun içinde oyun kuralı değiştirilemez. Bu çocukların kaderi ile lütfen oynamayın.

60 SORU İLE NASIL SIRALAMA YAPILACAK?

2. TEOG'da 240 soru ile çocukların sıralanmasında zorlanılırken 60 soru ile bunu başarmak istatistiksel olarak imkansız. (Düşünülenden çok daha fazla öğrenci sınava girecek ve okullarda veliler büyük sıkıntı yaşayacaktır.) Soru adedi mutlaka arttırılmalı ve sınav yaş gereği 2 oturumlu olmalıdır.

TERCİHLER SINAV SONRASI OLMALI

3. Okul tercihleri sınav sonrasında yapılmalıdır ve en az 10 okul olarak arttırılmalıdır. Aksi takdirde çok yüksek puanlarla hiçbir yere yerleşemeyen başarılı çocuklar mağdur olabilir. Geçen sene 25 olan bu hakkı sadece 2004'de doğdu diye bu kadar kısıtlamak haksızlıktır. Sınav öncesinde tercih istenmesi çocuğun performansı bilinmeyeceği için velilerin kumar oynamasını istemektir.

STRESİN ÜZERİNE ENDİŞE VE KAYGI GELDİ

Stres azaltacağız deyip TEOG'un kaldırılması ile başlayan bu süreç çocuklar ve ailelerinde stresin üzerine kat kat endişe ve kaygı eklemiştir. Yukarıda belirttiğim ve büyük sakıncaları bulunan konuların hassasiyetle çözümlenerek en kısa zamanda resmi duyurunun yapılmasını diliyorum. Artık çocuklar hedeflerine ulaşmak için önlerini görmeli. Bu mağduriyetin acilen çözülmesi için tüm yetkililerin gereğini ivedilikle yapmasını bekliyorum.

 

16-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş