Arama sonuçları

Y ve Z kuşağı tükenmişlik yaşıyor

Y ve Z kuşağı tükenmişlik yaşıyor

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 46 ülkede, 23 bini aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen anketlerin sonuçlarına Y ve Z kuşağı ekonomik nedenlerle tükenmişlik yaşıyor. Ayrıca yüksek enflasyon ise stres artışına neden oldu. Türkiye’nin stres seviyesi ise dünya ortalamasının çok üzerinde.

BirGün'de yer alan habere göre, denetim, finansal danışmanlık, vergi ve ilgili alanlarda birçok farklı endüstride faaliyet gösteren dünya çapında hizmet sunan Deloitte, bu yıl 11’incisini yayımladığı 2022 Y ve Z Kuşağı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan Y ve Z kuşağı ekonomik nedenlerle aşır stres altında. Bu kuşaklardaki stres seviyesi dünya ortalamalarını geride.

EK İŞTE ORAN YÜKSEK

Ankete göre Y ve Z Kuşağı en büyük endişesi yaşam pahalılığı. Bu yaş grubu siyasi istikrarsızlığı, savaşı ve ülkeler arasındaki çatışmaları da en büyük endişeleri arasında belirtiyor.

Z Kuşağı’nın yüzde 46’sı ve Y Kuşağı’nın yüzde 47’si sadece aldıkları maaş ile geçiniyor ve masraflarını karşılayamayacaklarından endişe ediyor. Aynı zamanda Z Kuşağı’nın yüzde 72’si ve Y Kuşağı’nın yüzde 77’si, ülkelerindeki zenginlik ve yoksulluk arasındaki uçurumun giderek arttığını belirtiyor.

Bu finansal sorunlar nedeniyle birçok Y ve Z Kuşağı çalışma modellerini yeniden tanımlıyor. Z Kuşağı’nın yüzde 43'ü ve Y Kuşağı’nın yüzde 33'ü ikinci bir yarı veya tam zamanlı ek işte çalışıyor.

Türkiye’deki Y ve Z Kuşağı’nın ekonomik endişeleri dünya ortalamasına göre çok yüksek. Z Kuşağı’nın yüzde 28’i, Y Kuşağı’nın ise sadece yüzde 30’u kendilerini mali açıdan güvende hissettiklerini belirtiyor. Y Kuşağı’nın ve Z Kuşağı’nın son iki yılda mevcut pozisyonlarını bırakmasının nedeni ise düşük ücret. Aynı zamanda bir işveren seçerken iş/yaşam dengesi oluşturmak ve öğrenme/gelişim fırsatlarını değerlendirmek de en önemli öncelikleri arasında.

Ankete göre Y ve Z Kuşağı’nın önem verdiği bir başka konu ise işyerlerinin ve görev tanımlarının kendi değerleriyle uyuşması. İşverenlerinin toplumsal ve çevresel konulara ilişkin tutumlarından memnun olanların aynı işte beş yıldan fazla kalmak isteme olasılıkları daha yüksek görünüyor.

Araştırmaya göre Z Kuşağı düzenli olarak stresli ve endişeli. Neredeyse yarısı çoğu zaman kendilerini stresli hissettiklerini söylüyor. Y Kuşağı’nın stres seviyesi de yüksek ancak geçen yıla göre az da olsa azalma söz konusu. Uzun vadeli finansal konular ve günlük finansal durum, her iki nesil için de en önemli stres faktörleri olmaya devam ediyor.

Stres konusunda Türkiye’deki Y ve Z Kuşağı’nın ortalaması, global ortalamaya göre daha yüksek. Z Kuşağı’nın yüzde 56’sı, Y Kuşağı’nın ise yüzde 52’si çoğu zaman kendilerini stresli hissettiklerini belirtiyor.

06-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş