Arama sonuçları

Yabancı öğretmene ‘özel okul’ çözümü

Yabancı öğretmene ‘özel okul’ çözümü

Yabancı öğretmene ‘özel okul’ çözümü. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile başta yabancı özel okullar olmak üzere yabancı öğretmen çalıştıran kurumların içine düştükleri sıkıntıyı dile getirmiştik. Çünkü MEB,  Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 19 Şubat tarihli değişiklikle yabancı öğretmen ya da yöneticilerin Türkiye’deki özel okullarda çalışabilmeleri için diplomalarına YÖK’ten denklik alınması şartı getirilmişti.

Buna göre de artık yabancı eğitimci çalıştırmak isteyen okullar, bakanlıktan ön izin alabilmek için bu eğitimcilerin diplomalarına denklik almak zorunda. Ancak bu denklik alındıktan sonra “ön izin” için Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) başvurabilecekler. Bakanlık onayladıktan sonra da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çalışma izni için müracat edebilecekler.

YABANCI ÖĞRETMENE ‘ÖZEL OKUL’ ÇÖZÜMÜ

Oysa denklik işlemlerinin yavaşlığı, başvurunun şahsen yapılması, diplomanın aslının YÖK’e gönderilmesi gibi kurallar okulların sıkıntısını oluşturuyordu.

Başta uluslararası okullar olmak üzere bazı özel okullar, yabancı öğretmen ihtiyaçlarını genellikle ocak ve şubat aylarında Londra ile New York’ta düzenlenen uluslararası fuarlardan karşılıyor.  Şu anda da birçok okul en az 1 yıllık sözleşme yaparak öğretmenlerini önümüzdeki öğretim yılı için almış durumda.

Bu öğretmenlerin, ilgili ön izin başvuruları e-posta veya kargo yolu ile okullara gönderilen evraklar üzerinden yürütülmeye başlandı ve evraklar bu öğretmenlere gönderildi. Bu süreç bile yaklaşık 2-3 ayı buluyor. Ayrıca okullarda geçtiğimiz yıllar içinde gerekli izinleri alınan çok sayıda yabancı uyruklu; yönetici, öğretmen, usta öğretici ve uzman öğretici çalışmakta.

OKULLAR NE YAPACAK?

Ancak yeni yönetmelik değişikliği için artık ön izin alabilmek için YÖK’ten denklik alınmak zorunluluğunun geldiğini anlatan özel okul temsilcileri şunları söylüyor:

“Okullar ön izin sürecinden önce denklik alma süreci devreye girdiğinde, YÖK Başkanlığı nezdinde işlem yapılabilmesi için sözleşmeyi imzalayan okulun işlem yapabilmesi en önemli konulardan biridir. Sözleşme imzalayan öğretmenin YÖK Başkanlığına gelerek evrak teslim etmesi mümkün değildir. Ayrıca; hiç bilmediği bir ülkenin sistemine girerek evraklarını bizzat yüklemesi de beklenmemelidir. YÖK sayfasında yabancı dillerde müracaat da mümkün değil. Bu nedenle; İşlemler esnasında belgelerin sisteme yüklenme işlemi okullar tarafından yapılmalı ve her türlü hukuki sorumluluğu okulların üzerinde olmalıdır. “

Peki yönetmelik değişti ama özel okulların buna ilişkin çözüm önerileri var mı?

Okullar önerilerini kaleme alarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na yollayacak.

OKULLARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NE OLDU?

İşte bu çözüm önerileri:

-Ön izin öncesi istenilen evrakların bir nüshasının YÖK Başkanlığına teslim edilip, denklik işlemlerinin başlatılması ve yürütülmesi için öncelikle MEB tarafından 1 yıllık geçici ön izin belgesi düzenlenmesi. Bu belge ile de yabancı bu belge ile Çalışma Bakanlığı tarafından “Geçici Çalışma İzni” düzenlenmesi.

-İlgili yabancı yönetici, öğretmen, usta öğretici ve uzman öğreticinin göreve başlamasından sonra evrakların asıllarının YÖK Başkanlığı’na ibraz edilmesi.

-YÖK Başkanlığı’ndan denklik alınamaması durumunda yapılan sözleşmeler MEB kuralları gereği asgari 1 yıllık olduğu için ilgili öğretim yılının sonuna kadar çalışılması, sonrasında kişiye kurum değiştirse dahi “Geçici Ön İzin Belgesi” düzenlenmemesi için gerekli önlemlerin alınması.

-“Denklik Belgesi” başvurularının ön izin ve çalışma izni işlemlerinde olduğu gibi sözleşme imzalayan kurumlar tarafından yapılmasının sağlanması. İlgili ile yapılan sözleşme ayrıca YÖK Başkanlığının sayfasına yüklenmeli.

-Çalışma Bakanlığı Otomasyon Sistemi’ndeki “İşveren Yönetim Paneli” gibi YÖK Başkanlığı tarafında da gerekli düzenlemelerin yapılması.

-2019-2020 öğretim yılında ülkemizde faaliyette bulunan, çalışma ve oturma izni alınmış yabancıların sürelerinin uzatılması esnasında YÖK Denkliği aranmaması.

03-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş