Arama sonuçları

Yabancı özel liseler: Girme şansınız var mı? Nasıl hesaplarsınız?

Yabancı özel liseler: Girme şansınız var mı? Nasıl hesaplarsınız?

Yabancı özel liseler: Girme şansınız var mı? Nasıl hesaplarsınız? Aralarında Amerikan, Fransız, Alman, İtalyan, Avusturya liselerinin olduğu yabancı özel okullar Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre öğrenci alıyor. Bu okullar birinci ön kayıt taban puanlarını açıklamaya başladı. Peki bu liseler hangi yüzdelik dilimden ve hangi başarı sırasından öğrenci alıyor? Bu okullara girme şansınız var mı? Bunu nasıl anlayabilirsiniz?

YABANCI ÖZEL LİSELER: GİRME ŞANSINIZ VAR MI? NASIL HESAPLARSINIZ?

Bu yıl yabancı özel liseler iki kez ön kayıt-kesin kayıt yapacak. Ardından da boş kontenjanları kalırsa serbest kayıt dönemine girecek. Bu dönemde okulların puanları düşebileceği gibi değişmeyebilir de bunu unutmamak gerekiyor.  Bu okullarda kayıtlar 20-29 Temmuz tarihlerinde olacak.

PUANINIZ YETTİĞİ KADAR OKULA ÖN KAYIT

Puanınız yettiği kadar okula ön kayıt yaptırma şansınız var. Bu birden fazla olabilir. Yine okullar asil ve yedek kayıt hakkı kazanan listelerini açıkladıklarında birden fazla okulun asil, birden fazla okulun da yedek listesinde olabilirsiniz. Ön kayıt birden fazla okula olabilir ama kesin kayıt yalnızca tek bir okula yapılır.

ÜCRETİN YÜZDE 10’U KESİLECEK

Bir okula kesin kayıt yaptırmış olmak, yabancı özel liselerin ikinci ön kayıt ve serbest kayıt dönemlerine katılamayacağınız anlamına gelmiyor. Kesin kayıt yaptırdıktan sonra da bu okullara başvurmaya devam edebilirsiniz. Burada kural yine okulun açıkladığı taban puana eşit ya da bu puandan yüksek puana sahip olma şartı.

Bir okula kesin kayıt yaptırdıktan sonra diğer kayıt dönemlerinde daha çok istediğiniz bir okulun kesin kayıt listesine girdiğinizde ne yapacaksınız? Bu okula kayıt yaptırmanızın önünde bir engel yok. Kaydınızı bu yeni okula çekebilirsiniz. Ancak unutmamamız gereken nokta şu. Kayıt çektiğiniz okula yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10’unu ödemek zorundasınız. Her kayıtlı olduğunuz okuldan bir başka özel okula kayıt taşıdığınızda da yine yüzde 10 ödemeniz gerekiyor.

Peki gelelim yabancı özel liselerin taban puanlarında değişiklik olur mu? Bu okullar hangi başarı sırasından öğrenci alıyorlar? İşte bu soruların yanıtlarını pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan bu okulları tercih edecek velilere puanlarını ve yüzdelik dilimlerini nasıl kullanacaklarını anlattı. İşte okullara göre Gülan’ın yorumları:

AMERİKAN LİSELERİ

AMERİKAN ROBERT LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Amerikan Robert Lisesi: Kontenjan: 221. Bunun 111’i kızlara ayrılmış. Bu sene okulun taban puanı 479. Geçtiğimiz yıl 1. ön kayıt dönemi puanı hem kız hem erkek öğrenciler için 490 olarak açıklanmıştı. Geçen sene erkeklerde 492, kızlarda 489’dan kapattı. 1 puan düşüyor.

Robert Kolej’de kız ve erkekler için 479 taban, bu aşağı yukarı 0.28’lik dilime tekabül eder, yine aşağı yukarı Türkiye’deki ilk 4 bin 200 öğrenciden bahsediyoruz demektir. Şimdi geliyoruz inceliğe. Robert Kolej geçen sene en son 2574. erkeği almış. Yine en son 4015. kızı almış. Geçen seneye göre de artı eksi pek değişmiyor. Demek ki kızların bu toplam puan üzerinde şansları biraz daha yüksek. Erkekler ise asil liste ve yedek listeyi çok yakından takip etmek zorundalar.

Eğer geçen senenin şartları aynı şekilde tekrarlanacaksa örneğin 2 bin 574 içindeki çocukların tümünün ailesi okul ücretini ödeyebilecek durumda ise kayıtlar doldurulur. Belki 479 puan üzerinde de doldurur kontenjanı.

ASİL LİSTE YEDEK LİSTE NE ANLAMA GELİYOR?

Şimdi bir okul üzerinden sistemi anlatırsak, diğer okullarda da nasıl işlediğini bileceğiz ve sadece rakamları vereceğiz. Önce asil liste yedek liste ne demek ona bakalım.

Robert Koleje, diyelim ki 479 puanın üzerinde 800 kişi başvurdu. Bu 800 kişiyi 1’den 800’e kadar sıralayacak. 221 kişi alacaksa 221’den bir çizgi çekecek. Bu liste benim asil listem diye ilan edecek. Diyecek ki Salı günü şu saate kadar bu asil listeden kayıtlarımı alacağım.

Bu asil liste içinde yer alanlardan sadece burs almak için başvuralar olabilir, burs alamayınca da çıkabilirler. Ya da aile başka okula gitmeye karar verebilir. Onlar da bu listeden çıkar.

Bu durumda ne oluyor? Asil listedeki tüm öğrenciler kesin kayıt olmuyor. Örneğin 120 kişi kesin kayıt yaptırıyor. İşte ondan sonra yedek liste kayıtlarına geçiliyor. Bu kez yedek listeyi kalan 80 kişiyi doldurmak için yine sırasıyla davet etmeye başlıyor. Doldurana kadar yedek listeden kayıtlara velileri çağıracak.

Bu sene pandemi yüzünden hepsini aynı anda almayacak okullar. Kendi sitelerinde yedek ve asil listelerin nasıl kayıt yapabileceklerini açıklamış olacak. Yine burada önemli nokta bu yıl sadece 1 kişi bir veli gidecek okula. Kim kayıt yaptıracaksa o okulda ücreti de ödeyecek ve kesin kayıt işlemi bu şekilde tamamlanacak.

Eğer kontenjan yedek listeden de dolmazsa okullar ikinci ön kayıt dönemi için puan açıklayacak. Yine asil-yedek listeden kontenjan dolana kadar devam edecek. Bu dönemde de dolmayan okullar serbest kayıt dönemine geçecek.

 

YEDEK LİSTEDE NE ÖNEMLİ?

Yine Robert örneğinden açıklamaya devam edersek, okul 221 kişi alacak ve siz erkek öğrenci olarak 300. yedekseniz şansınız biraz daha yüksek. Ama erkek olarak 600. yedekteyseniz, biraz daha zor gelebilir. Bu gelmez değil diye kesin söylemek istemiyorum ama zor.

BAŞARI SIRALARI ÖNEMLİ OLACAK

Burada velilerin bilmeleri gereken kendi başarı sıraları. Bunu da bulmak için kendi yüzdelik dilimlerini 14.720 ile çarpacaklar. Böylece yaklaşık Türkiye’deki başarı sıralarını görecekler. Örnek verelim: Sizin yüzdelik diliminiz 0,20 ise onu 14.720 ile çarpıyorsunuz. Bunun anlamı, yaklaşık 2 bin      944  oluyor. Yüzdelik diliminiz 0,1 ise 1472’ncü sıradasınız. Yani geçen seneki 2574 öğrenci arasındasınız. Ön kayıtta zaten kaçıncı yedekte olduğunuzu biliyorsunuz.  

ÜSKÜDAR AMERİKAN LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Üsküdar Amerikan Lisesi; Kontenjan: 90 kız, 90 erkek toplam 180, geçen yıla göre 4 kişi azalmış.  Puan: Bu sene puanı 470. Geçen sene ise 486 açıklamış.

470 ve üzerinde her velinin ön kayıt yapma hakkı var.Okulun puanı 470’in anlamı yaklaşık 0.61 yüzdelik dilim demek. Bu da Türkiye’deki ilk 9000 öğrenci demektir. Yani ilk 9000 öğrenci içinden Üsküdar Amerikan, öğrencisini bulmayı hedeflemiş. Tabii geçen senenin puanı bizim için çok önemli değil, Üsküdar Amerikan geçen sene ne yapmış? Geçen sene de ilk 9 bin öğrenci arasından doldurmuş. Yine aynı yeri hedeflemiş yani. Ekonomik durumlardan 10 bine düşebilir. Ekonomik durumu iyi veliler denk gelmiştir, 8 binde, 6 binde dolabilir. Dolayısıyla velilerimiz puanları tutuyorsa ön kayıtlarını yapacaklar. Asil ve yedek listedeki yerlerini demin anlattığımız gibi görecekler. Ondan sonra işte kritik noktaya geliyoruz. Örneğin bu öğrencinin puanı 485 ise ve erkekse, Robert’te de yedeklerdeyse, Üsküdar Amerikan’da sıra gelirse ne yapacak? Ya Robert’te kaç kişilik yer kaldığına bakmaya çalışacak. 80 kişilik yer var. Önünde kaç kişi olduğuna bakacak. Bir tahmin yürütecek ya da riske girmeyecek. Ben Üsküdar Amerikan’daki kayıt hakkımı kaybetmeyeyim diyecek. Oraya bir kişi gönderecek, kaydını yaptıracak. Bir başka ebeveyni de Robert’te sıra bekleyecek. Robert’te sıra beklerken sıra gelirse gidip oraya kaydını yaptırdığında işte o zaman Üsküdar Amerikan’daki yıllık ücretin %10’u kadar kısmı yanıyor maalesef.

İZMİR AMERİKAN KOLEJİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

İzmir Amerikan Koleji; Bu sene puanı 446. Kontenjanı 180, 2 kişi arttı. Geçen sene 470 açıkladı.

446 puan bu seneki taban puanı. Bunun tekabül ettiği yüzdelik dilim 2,07. Bu da Türkiye genelinde 30 bin 500’üncüye kadar olan çocuklarımızı hedeflemiş demektir. Geçen senenin şartlarında daha aşağıya inmiş İzmir Amerikan, 50 binlere kadar yaklaşmış. Demek ki biraz daha aşağı düşmesi muhtemel olabilir. Burada da doldurabilir. Bir defa bu yıl çok karmaşık bir yıl. Veliler bu yıl nazlanmasınlar, kesin kayıt kazandıkları okullara yaptırsınlar derim. Bu elbette resmi okullar için de geçerli.

TARSUS AMERİKAN KOLEJİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Tarsus Amerikan Koleji: Puan: Bu yıl 433. Kontenjan değişmedi. 60-60 toplam 120. Geçtiğimiz yıl puanı 450.

3, 26’lık dilimi ve ilk 48 bin öğrenciyi hedeflemiş. Puan biraz aşağı düşebilir, burada da durabilir. Velilerin yine takip etmesi önemli. Geçen sene 100 binlerin de biraz üzerine çıkmış, ama belli olmuyor yani, birdenbire anormal bir şekilde doldurabilir de. Hak kazanan ve benim hayalim bu okul diyen kaydını yapsın. Ama giremediyse de takip etsin, ümidini kesmesin, daha da aşağıya düşebilir.

 

FRANSIZ LİSELERİ

SAINT JOSEPH FRANSIZ LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Saint Joseph Fransız Lisesi: Puan: 456, kontenjan 188. Bu sene kontenjan 10 azaldı. Geçtiğimiz sene puan 473.

Bu yaklaşık 1,31-32 gibi bir dilim. 19 bin 400. öğrenciyi hedeflemiş. Yine hassas hesap yapan okullarımızdan. Geçen sene de ilk 20 bin içinde doldurmuş. Bu sene kontenjanı 10 kişi de düştü. Yani buranın taban puanı daha da düşer mi, bu kadar ekonomi etkili olacak mı? Bu kadar insan işsiz kaldı mı? Veya insanlarda bir de şu var, “Pandemi sürer mi, uzaktan eğitim olur mu?” Hiçbir şey sonsuza kadar gitmez yani, pandemi bir yerde bitecek. Bakın, Türk özel okulları için kesinlikle isim kullanmayacağım, puan vermeyeceğim, reklama girer. Ama hayaliniz Saint Joseph’se puanı yakaladığınızda girin. Kontenjanı da 10 kişi düştü. Bakarsınız bir sonraki taban puanını da 470 açıklar dolmazsa.

NOTRE DAME DE SION FRANSIZ LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi: Puan: 446. Kontenjanı 140, 8 kişi arttı.

Yüzdelik dilimi 2,07 ve Türkiye’deki 30 bin 500’e kadar olan öğrencileri hedefliyor. Geçen sene 36 bine kadar inmiş. Geçen sene Anadolu liselerine anormal bir talep vardı, yine aynı şeyi söylüyorum. Veliler dikkatli olsunlar. 30 bin 500’de de doldurabilir, takipte olsunlar. Hatta mesela 10-15 kişilik yeri kalırsa taban puanı ya hiç düşmez, ya da 450-455’le yapabilir.

SAINTE PULCHEIRE FRANSIZ LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

 

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi: Puan: 436. Kontenjan değişmedi 92. Geçen sene 460 açıkladı.

Yüzdelik dilimi 2,96.  Bu da Türkiye’de 43 bin 500. öğrenci demek. Geçen sene de 45 bin civarında doldurmuşlar. Aşağı inebilir, yukarı çıkabilir. Velilerimiz dikkatli olsun.

 

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Saint Benoit Fransız Lisesi: Puan: 439. Kontenjan 180. Geçen seneye göre 4 arttı. Geçen sene puanı 463.

439’luk taban puanları, Türkiye başarı sırası olarak 2,58’e denk geliyor. Bu da Türkiye’deki 38 bininci öğrenciye denk geliyor. O geçen senenin karmaşasında 44 binlere kadar inmişler, ama 38 binin içinde de doldurabilir. Yine velilerimiz iyi takipte olsunlar.

 

SAINT MICHEL FRANSIZ LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Saint Michel Fransız Lisesi: 434. Kontenjan bu yıl 96, geçen sene 120. Kontenjan 24 azaldı. Geçen sene puanını 454.

Neden kontenjan azalıyor? Çünkü mezun olan öğrenci kadar hazırlık sınıfına öğrenci alıyorlar. Ama maalesef bu sene Saint Michel bir sınıf azaltmış. Saint Michel, 3,15’lik başarı dilimine tekabül ediyor. 46 bin 500. öğrenciyi hedefliyor. Geçen sene çok fazla öğrenci aldığı için 68 bin 70 binleri görmüş. Bu sene de buralarda doldurabilir, bir sınıf eksildi. Mantıklı bir ilan, dikkat etsin velilerimiz.

İZMİR SAINT JOSEPH FRANSIZ LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi: Puan: 395, kontenjan 72. Geçen seneye göre 2 arttı. Geçen sene 410 açıkladı.

İzmir Saint Joesph de 8,77’lik başarı diliminde. 130 bininci kişiyi hedeflemiş. Geçen sene 120 binde doldurmuş, sıra gelirse kaçırmasınlar.

 

ALMAN LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Alman Lisesi: Puan: 470. Kontenjan değişmedi, 130. Geçen sene puanı 485.

Alman Lisesi 0,61’lik dilime denk geliyor bu 470, aynı Amerikan lisesi gibi 9 bininci öğrenciyi hedefliyor. Ama geçen sene 5 bin 416’da doldurmuş. Velilerimiz, burada yedek listedeki yerlerini takip etmek durumundalar. Yani Amerikan 9 bin demiş, 9 binde doldurmuş, oynama az olur. Ama Alman 9 bin demiş, 5 bin 400’de doldurmuş. Yani illa girdim diye ümitlenmesinler, diğer okullarla birlikte dikkatli takip etsin veliler.

 

GALILEO GALILEI İTALYAN LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Puan: 425. Kontenjan 68 değişmedi. Geçen sene puanı 460.

Galileo Galilei, 4,18’lik başarı diliminde 61.500’üncü öğrenciyi hedeflemiş. Geçen sene bir miktar puan düşüşü ile kontenjanını doldurmuş.

İTALYAN LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

İtalyan Lisesi: Puan: 425. Kontenjan 85. Bu sene 21 kişi azaldı. Geçen sene puan 460.

425 demiş, 4,18 başarı dilimi 61 bin 500. Öğrenciyi hedeflemiş. Geçen sene 78 bin 340.’ya kadar inmiş. Aman dikkat, bu okulda 21 kişi mevcut azaldı. Bu sene sadece 85 kişi alacak, 61 bin 500 çok akılcı bir plan. Kayıt hakkı kazanırsanız nazlanmayın derim.

AVUSTURYA LİSESİ: GİRME ŞANSINIZ NEDİR?

Puan: Lise hazırlık için 430, ticaret hazırlık için 420. Kontenjan: Lise 90, ticaret 19. (Lisede 1 arttı, ticarette 1 düştü)  Geçen sene 480-470 yaptı ve değişmedi.

Geçen sene 0.09 luk dilimden alıyor yani ilk 9 bin içinden bu durumda bu yıl binde 6’lık olması gerekiyor. O zaman da 460 civarı açıklamalıydı. Ama düşük açıkladı.

Avusturya, grupla birlikte hareket etmeyen bir okul. Ama veliler çok örnek sorduğu için, yani grupla hareket etmediği için aslında benim konuşmam doğru değil ama velilerimizin soruları var. 3,60’lık dilimi yazmış, 53 bininci öğrenciyi hedefliyor. Ama sizin verdiğiniz rakama göre geçen sene 9 bininci öğrencide doldurmuş. Bunun anlamı şu, tek gün ön kayıttan sonra asil ve yedek liste kaydını yapacak. Bir günde dolduracağı için paylı gitmek istemiş. Yani 430’a düştü diye 430 değil bunun anlamı. Büyük ihtimalle yukarılarda dolduracaktır, velilerimiz iyi takip etsinler. 430’a gelmez, 460’tan da daha bile yüksekte doldurabilir. Şimdi geçen sene tekrarlanırsa aslında 470’lere yakın doldurması lazım.

 

 

 

 

 

19-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş