Arama sonuçları

Yapay zeka kalp sağlığını nasıl etkiliyor?

Yapay zeka kalp sağlığını nasıl etkiliyor?

Yapay zeka kalp saÄŸlığını nasıl etkiliyor? SaÄŸlıkta dijital dönüÅŸümün etkilerinin ele alındığı Uluslararası SaÄŸlıkta Yapay Zeka Kongresi sona erdi. 

SaÄŸlık Bakanlığı'nın desteÄŸiyle Tepecik EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi tarafından Balçova Ä°lçesi'ndeki bir otelde kongre düzenlendi. Kongrede, 6 ülke ve Türkiye'nin 27 ÅŸehrinden 750 bilim insanının katılımıyla yapay zekanın saÄŸlıkta eÄŸitim, araÅŸtırma, bakım, tedavi ve erken teÅŸhis gibi uygulama alanları tartışıldı. 

YAPAY ZEKA KALP SAÄžLIÄžINI NASIL ETKÄ°LÄ°YOR?

Tıp dünyasının yanı sıra biliÅŸim uzmanlarının da katıldığı kongrede 11 oturum ve 8 konferans düzenlendi, 78 bildiri sunuldu.

Uluslararası SaÄŸlıkta Yapay Zeka Kongresi Bilim Kurulu üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kalp Hastalıkları AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dayimi Kaya, saÄŸlık alanında dijital uygulamalara sık baÅŸvurduklarını söyledi.

Kaya, yapay zekanın kalp saÄŸlığı konusunda da büyük rol oynadığına iÅŸaret etti. Kaya, ABD'de yapılan bilimsel çalışmaların, "hastanın kalp grafisine bakarak gelecek 10 yıl içinde kalpte ritim bozukluÄŸu ya da kalp krizine baÄŸlı ölüm geliÅŸip geliÅŸmeyeceÄŸini" ortaya çıkardığını belirtti. 

YAPAY ZEKA NASIL KULLANILIYOR?

Kaya, Türkiye'de de benzer uygulamalar üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek ÅŸu bilgileri verdi:

"Yapay zeka sayesinde hastanın kalp grafisine bakarak gelecek 10 yıl içinde kalp krizi yaÅŸayıp yaÅŸamayacağını anlamak mümkün. Acil servise gelen hastanın kalp krizi geçirip geçirmediÄŸini kısa sürede anlayabiliriz. Yapay zeka çalışmaları hastaya daha iyi hizmet sunmamızı saÄŸlayabilir. Daha düÅŸük maliyetle daha doÄŸru teÅŸhisler konulabilir. Yapay zekanın saÄŸlıkta kullanımı konusunda çok ileri ülkeler var ve dünyanın farklı bölgelerinde uygulamalarını test etmek istiyorlar. Biz de kendi uygulamalarımızı ortaya koyarak kendi coÄŸrafyamızda çok daha iyi algoritmalar yapabiliriz. Yapay zeka kongresi de bunun ilk adımlarından biri. SaÄŸlık alanında ileri uygulamaları daha yaygın kullanılır hale getireceÄŸiz."

 

Kongrenin baÅŸkanlığını üstlenen Ä°zmir SaÄŸlık Müdürü Mehmet Burak Öztop da kongre sayesinde yapay zekanın kullanımı konusunda Türkiye'de örnek bir buluÅŸma saÄŸlandığını vurguladı. 

SaÄŸlıkta dijital kullanım konusunda Türkiye'nin iyi bir noktada olduÄŸunu söyleyen Öztop, ÅŸöyle dedi:

"Yapay zeka sistemlerini zaten kullanıyoruz. Bu, geliÅŸmeye açık bir alan. GeliÅŸmeleri çok hızlı deÄŸerlendirerek vatandaÅŸlarımıza çok daha iyi hizmet vermek istiyoruz."

Öztop, bu kongreyi gelecek yıl da düzenlemek istediklerini ifade etti.  Kongrenin diÄŸer baÅŸkanı Tepecik EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi BaÅŸhekimi Doç. Dr. Mustafa EmiroÄŸlu ise saÄŸlıkta gelecek 15-25 yıl içinde büyük deÄŸiÅŸim yaÅŸanacağını söyledi. 

EmiroÄŸlu, hastanelerine gelen hasta trafiÄŸinin yönlendirilmesi ve daha kısa sürede hizmet verilmesi konularında yapay zekadan yararlandıklarını kaydetti.

19-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ