Arama sonuçları

Yarıyıl tatili nasıl geçirilmeli?

Yarıyıl tatili nasıl geçirilmeli?

Yarıyıl tatili nasıl geçirilmeli? Öğrenciler için 3 haftalık yarıyıl tatili başladı. Uzmanlar bu süre içinde öğrencilere dijitalden uzak durup, fiziksel aktivitelere yönelmeleri uyarısında bulunurken, öğrendiklerini unutmamaları için de derslerin tekrarını yapmalarını öneriyor.

İlkokul ve ortaokulların dijital karnelerini aldıkları, lise öğrencilerinin ise ilk kez karne alamadıkları 2020-2021 öğretim yılının ilk dönemi son buldu. Bu yıl nisan ayında yapılacak ara tatilin de eklenmesiyle bu yıl yarıyıl tatili 3 hafta olacak. Ancak haziran ayında yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan öğrenciler ise bu sürede yüz yüze eğitime geçen sınava hazırlık kurslarında olacaklar.

YARIYIL TATİLİ NASIL GEÇİRİLMELİ?

Peki yarıyıl tatili nasıl geçirilmeli?

Yarıyıl tatilinin öğrencilerin dinleneceği, öz değerlendirmelerini yapabileceği ve aynı zamanda öğrendiklerini pekiştirerek yaşama geçirebileceği bir dönem olduğunu vurgulayan Arı Okulları İlköğretim Okulları öğretmenleri yarıyıl tatili için öğrencilere şu önerilerde bulundu:

DESTEKLEYİCİ ETKİNLİKLER GEREKİYOR

Uzaktan eğitim sürecinde geçen bir dönemden sonra öğrencilerin kendilerini iyi hissedebilecekleri, sosyal ve kültürel alanda gelişimlerini destekleyebilecekleri etkinliklerle buluşturulması yararlı olacaktır.

AİLE ETKİNLİKLERİNE ZAMAN AYIRIN

İçinde bulunulan dönem koşulları, çocuğunuzun sizin ilgi ve şefkatinize gereksinimini arttırmaktadır.  Bu nedenle tatil süreci; sanal müze gezileri ve fiziksel egzersizler gerçekleştirmek, teknolojiden arınma günü düzenlemek, birlikte film izleme günleri planlamak ve farklı hobileri evde çocuğunuzla yaşama geçirmek için güzel bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

EKRANDAN UZAK KALSINLAR

Ayrıca çocukların tatil sürecinde ekranlardan olabildiğince uzak tutulması, sağlık ve fiziksel mesafe kurallarına uyarak çocuklarla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmesi yararlı olacaktır.

BİRLİKTE KİTAP OKUMAK

Kitap okumak; öğrencilerin hayal gücünü besleyen, dil ve düşünme becerilerini geliştiren, bilgilerini pekiştiren olumlu bir etkinliktir. Bunun yanı sıra okumak; stresin azalmasına, odaklanmanın artmasına ve sağlıklı bir zihinsel süreç için uyku düzeninin oluşmasına destek olur. Bu nedenle öğrenciyle birlikte düzenlenen kitap okuma saatleri, tatil sürecinin verimli geçmesini sağlayacaktır.

 

GÜNLÜK RUTİNE DİKKAT

Çocuğunuzun günlük yaşam rutinindeki uyku, yemek yeme ve dinlenme sürecini planlamalı; tekrar amaçlı ders çalışma saatlerinin tatil dönemi boyunca da biraz daha esnek bir biçimde devam etmesini sağlamalısınız. Etkinliklerin düzenli ve planlı olması, çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.

ÖZ DEĞERLENDİRME YAPILMALI

Çocuğunuzla birlikte eğitim sürecine yönelik dönem içerisinde hangi kazanımları elde ettiğine ve geliştirmesi gereken ilgi ve yeteneklerinin neler olduğuna dair bir öz değerlendirme tablosu oluşturabilirsiniz.

SINAVA HAZIRLANANLAR: EKSİKLERİ GÖZDEN GEÇİRİN

Sınav sürecinde olan öğrenciler, çalışma alışkanlıklarını gözden geçirmeli, eksik ve tamamlanması gereken alanlara yönelik çalışma programı oluşturmalıdır. Bu çalışma sürecinde zamanı iyi değerlendirmeli; dinlenmeye zaman ayırırken hedeflerinden de uzaklaşmamalıdır.

GERÇEKÇİ VE ULAŞILABİLİR HEDEFLER

Öğrenciler; tatil dönemi boyunca yapılabilecek gerçekçi ve ulaşılabilir haftalık hedefler listesi oluşturmalı,  haftalık planlamanın sonunda bu hedeflere ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmelidir.

DERS TEKRARLARI NEDEN ÖNEMLİ?

FMV Işık Okulları rehberlik birimi de öğrenmede unutmanın engellenmesinin tekrardan geçtiğini belirterek,  öğrenciler ve aileler için yarıyıl tatili önerilerini şöyle sıraladı:

-Fiziksel ve ruhsal iyilik halinin önemini ve pozitif kalabilmenin günümüzü etkileyen sihirli gücünü lütfen unutmayın.

-Sevdiğiniz kişiler ile sosyal bağlarınızı devam ettirin. Bu süreçte çevrim içi ya da sosyal mesafeli görüşmeler yapabilirsiniz.

-Rutinlerinizden kopmayın. Disiplinli bir süreçten çıkıp daha serbest bir düzene geçmek öncelikli olarak sizi zorlayabilir. Bunu göz önünde bulundurarak uyku, yemek vb. gibi günlük düzeninizin aksamamasına özen gösterin.

-Beden egzersizleri yapmaktan vazgeçmeyin. İlgilendiğiniz bir spor dalına zaman ayırın.

-Mutlaka doğa ile buluşun.

-Teknolojik cihazlar ile uzun süre yakın temasta olduğumuz bir dönemi geride bıraktık, bu nedenle teknolojik aletleri sınırlı süre içerisinde (günde 1-2 saati geçmemesini öneririz) kullanma konusunda özenli davranın.

-Gün içerisinde rutin olarak yapacağınız ders tekrarı saatlerinizi belirleyin.  Öğrendiğiniz konuları unutmamak adına, bunları fırsat buldukça tekrar etmek akademik gelişiminiz için önemli bir basamak olacaktır.

-“Bir film bol sohbet’’ etkinliği ile sevdiklerinizle film günleri yapabilir, filmin konusu ve karakterleri hakkında sohbet edebilirsiniz.

-Sanal müzeleri ziyaret edebilir, ilginizi çeken şeyleri not ederek sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz.

-Yeni bir hobi edinebilir, bununla ilgili araştırmalar yapabilir, sevdiklerinizi çalışmalarınıza dâhil edebilirsiniz.

-Merak ettiğiniz ülkelerin kültürlerini araştırabilir, yemeklerini yapmayı deneyebilirsiniz.

-Atık malzemelerden yeni ürünler ortaya çıkarmaya çalışabilirsiniz.

-Yepyeni bir oyun öğrenebilir bu yeni oyunu arkadaşlarına anlatabilirsiniz.

-Odanızı tekrar düzenleyebilir, kullanmadığınız eşyalarınızı ihtiyacı olan kişiler ile paylaşabilirsiniz.

-Aile albümünüze bakıp, anılarınız üzerine sohbet edebilirsiniz. Albümden seçtiğiniz bir fotoğrafı zevkinize göre farklılaştırabilir ve bu fotoğrafı uzaktaki bir sevdiğiniz ile paylaşabilirsiniz.

-Bol bol kitap okumalısınız. Kitap okumak anlama kabiliyetinizi, hayal gücünüzü, kültürel birikiminizi ve fikir yürütme becerilerinizi geliştirecektir.

-Tatilde enstrümanlarınıza da yer vermelisiniz. Bol bol pratik yapabilir, hatta kendi müziğinizi oluşturabilirsiniz.ile sohbetlerini ve aile oyun saatlerini artırabilir, keyif aldığınız kutu oyunlarını aileniz ile birlikte oynayabilirsiniz.

DERS TEKRARLARI YAPILABİLİR

Uğur Okulları Eğitim Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nil Çiçek de küçük yaş gruplarıyla hayal güçlerini geliştirip yeni şeyler öğrenebilecekleri etkinlikler, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirecek aktiviteler yapılabileceğini söyledi. Çicek, “Ortaokul ve lise grupları için ise bu 3 haftalık tatil hem dinlenmek hem öz değerlendirme ve yeni dönem planlaması yapmak için büyük fırsat” dedi.  

Çiçek tatinin aynı zamanda öz değerlendirme yapma fırsatı da verdiğini belirterek, dersleri tekrarlama ile unutmanın engellenmesinin söz konusu olacağını ve öğrencilerin eksikleri giderebileceklerini dile getirdi.

 

22-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş