Arama sonuçları

Yayıncılar Birliği: 3 bin kitapçı kapanabilir, 40 bin kişi işsiz kalabilir

Yayıncılar Birliği: 3 bin kitapçı kapanabilir, 40 bin kişi işsiz kalabilir

Yayıncılar Birliği: 3 bin kitapçı kapanabilir, 40 bin kişi işsiz kalabilir. Koronavirüsün yarattığı kriz, yayıncılık sektörüne ağır bir darbe vurdu.  Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre, ülkede ilk vakanın görülmeye başlamasından bu yana ulusal gazetelerin tirajları yüzde 38, yerel gazetelerin tirajları yüzde 60 düştü.

Ülke genelindeki gazeteler yüzde 70 oranında resmi ilan kaybı yaşadı. Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre ise aynı dönem aralığında kitap satışları yüzde 63 azaldı. Nisan ayında internetten yapılan kitap satışları beklenenin üzerinde arttı, ancak geçen senenin nisan ayına göre yüzde 17 düştü.

YAYINCILAR BİRLİĞİ: 3 BİN KİTAPÇI KAPANABİLİR, 40 BİN KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

Kitabevlerinin bir yandan kurdaki artışla birlikte katlanan maliyetler altında ezildiğini, diğer yandan internet sitelerindeki yıkıcı indirimler karşısında zor duruma düştüğünü anlatan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, şöyle dedi: “Türkiye’de ortalama bir yayıncının bu koşullara 3 aydan daha fazla dayanacak gücü yok. Eğer sektöre ciddi bir destek gelmezse ve bu yıkıcı indirimler devam ederse haziranda pilimiz biter. Ülke genelindeki 6 bin kitapçının yarısından fazlası kapanır. 40 bin kişi işsiz kalır.”

Yalnızca geçen sene 68 bin yeni kitap üreten sektör, dünyada en çok yeni kitap üreten 6. ülke konumundaydı. Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre marttan itibaren yeni kitap üretemediklerine dikkat çeken Kocatürk, “Cirolarımızın yüzde 30-35’i yeni kitaptan gelir. Bu olmadığında yıl sonunda en iyi ihtimalle yüzde 40 civarında bir ciro kaybı yaşarız” dedi.

90 bin kişinin istihdam edildiği sektörde, çalışanların bir kısmı Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanıyor. Sektöre dışarıdan hizmet sağlayan yazar, çizer ve çevirmenler ise daha zor durumda. Gelirleri neredeyse tamamen durdu.

10-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş