Arama sonuçları

Yeditepe'de zamlar bitmiyor

Yeditepe'de zamlar bitmiyor

Yeditepe'de zamlar bitmiyor. Yeditepe Üniversitesi’nde bölüm ücretlerine zam yapılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Bölüm ücretlerine 12 bin liraya varan zam uygulanan üniversite öğrencileri BirGün’e konuştu.

NASIL ALTINDAN KALKACAĞIZ?

Yeditepe Üniversitesi’nde fen edebiyat fakültesinde sosyoloji bölümü okuyan 3’üncü sınıf öğrencisi İ. F., pandemi döneminde yapılan zamların aileleri ve öğrencileri zora soktuğunu söyledi. İ.F., şöyle konuştu: “Ailesi işten çıkarıldığı için okulunu dondurmayı düşünen birçok arkadaşımız oldu. En azından bu dönem için mevcut fiyatlara zam yapılmaması bizim talebimiz. Ben yüzde elli burslu okuyorum. Yedi bin lira zam geldi. Babam ve annem çocukları için her şeylerini vermeye çalışıyorlar ama bu süreçte herkesin maddiyata ihtiyacı var. Ailem bunun altından nasıl kalkacaklarının planını yapıyor.”

İ.F. sözlerini şu ifadeleri kullandı: “Koronavirüsten dolayı maddi manevi bir çöküşteyken okulun da bu duruma köstek olması bizi çok yıprattı. Şimdi okulu dondurmak istesem bir dönem parası ödemem gerekecek.”

Siyaset Bilimi ve Uluslararası Bölümü’nden bir öğrenci ise okulun ciddi bir zam politikası olduğunu söyledi. Öğrenci, “Yalnızca eğitim ücretleri değil yurtlar, servis ücretleriyle ilgili ciddi bir zam politikası var okulun. Pandemi gibi bir süreçte Türkiye ciddi bir ekonomik krizdeyken, okulun maliyetleri düşmüşken, bir de bunun üstüne aldığımız eğitim hizmetinde herhangi bir kalite yokken üstüne zam yapılıyor. Böyle bir süreçte zam yapmak, hem de kalite düşerken bu zammı yapmak daha da sıkıntılı. Bazı insanlar gerçekten ödeme güçlüğü çekiyor” diye konuştu.

YÜZDE 15’E VARAN ZAMLAR

Yeni fiyatlara göre yapılan zam oranları şu şekilde:

  • Tıp: Geçen yıl 78 bin lira ücret yüzde 15,38 artışla 90 bine çıktı.
  • Hukuk: Geçen yıl 60 bin lira ücret yüzde 13,3 artışla 68 bine çıktı.
  • Fen- Edebiyat: Geçen yıl 45 bin lira ücret yüzde 15,5 artışla 52 bine çıktı.
  • Eczacılık: Geçen yıl 65 bin lira ücret yüzde 13,84 artışla 74 bine çıktı.
  • Eğitim: Geçen yıl 35 bin lira ücret yüzde 14,28 artışla 40 bine çıktı.

25-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş