Arama sonuçları

Yeni Fin müfredatı yelkenlide 'test' edilecek

Yeni Fin müfredatı yelkenlide 'test' edilecek

Finlandiya dünyanın en başarılı eğitim sistemine sahip ülkelerin başında. Uluslararası sınavlardaki başarısı ortada olan bu ülke önümüzdeki yıl uygulanmak üzere eğitim müfredatını değiştirdi. Bu değişikliğin “laboratuvarı” ise bir yelkenlide yaşları 3 ile 7 arasında değişen 3 çocuk olacak. 75 ay boyunca bu üç küçük çocuk yelkenlide oluşturulacak “dijital okul”da eğitim alacak.

Finlandiya'nın değişen yeni müfredatında teknoloji ve uzaktan eğitim yöntemlerinin yanı sıra  öğrenciler kendi öğrenme süreçlerini analiz edecekler ve öğrenmeleriyle ilgili daha fazla sorumluluk alacaklar. Sistem öğretmenlerin rehberliğinde öğrencinin öğrenmesi üzerine kurulu. Bu yeni sistem öğrencilerin gelecekte karşılaşacakları tüm sorunları çözmek için gereken yetkinlikleri edinmelerini amaçlıyor. 

6 YILDAN FAZLA SÜRECEK TUR      
İşte 3 çocukları ile birlikte 75 ay sürecek yelkenli ile dünya turuna çıkan Meretniemi ailesi için  “Sail for Good Education. İyi Eğitim İçin Yelken Aç” projesi oluşturuldu. Yelkenlide kurulan dijital bir okulda 3 çocuk 75 ay yani 6 yıldan fazla süre eğitim görecek. Fin müfredatının da “laboratuvarı” olacak yelkenli dünya turuna Antalya Finike limanından başladı.    

İLK DENEMESİ YELKENLİDE YAPILACAK
Danışmanlık yapan baba Tuomo Meretniemi (43) ile bir süre bilişim sektöründe çalışan anne Riikka Meretniemi (41) her zaman hayallerini kurdukları tekne ile dünya turuna çocukları Aare (7), Kerttu (5) ve Martta Meretniemi (3) çıkmaya karar verdiklerinde yanıtını aradıkları soru çocukların eğitim ihtiyacının nasıl karşılanacağı oldu. Öğretmenleri ve pedagoglar ile birlikte bu proje oluşturuldu. Bu proje ile aynı zamanda öğrencinin kendi öğrenme alanlarını oluşturması ve bunun için de sorumluluk alması üzerine değişen Finlandiya müfredatının teknede oluşturulacak dijital ortamda denenmesi de söz konusu olacaktı.

YELKENLİ EĞİTİM LABORATUVARI OLACAK
Yelkenli teknoloji ve dijital öğrenme ortamlarına uygun olarak düzenlenerek, bir dijital okul ortamına dönüştürüldü. Bu tekne hem yeni Fin müfredatı hem de Fin şirketlerin sağladığı yeni dijital eğitim araçları ve metodları için de bir geliştirme laboratuvarı olacak. Eğitimin çocuklar için her an her yerde ulaşılabilir olduğu da bu şekilde gösterilecek.

AİLE EĞİTİM ATEŞESİ OLARAK KABUL EDİLİYOR
Projenin destekçilerinden eğitimde bulut tabanlı bir sosyal öğrenme platformu olan Claned firması yöneticisi Pertti Jalasvirta teknenin nasıl bir dijital okul ortamına dönüştüğünü şöyle anlatıyor: “Teknenin eğitime uygun hale gelmesi ve denizin ortasında iletişim sağlanabilmesi için birçok farklı firma katkıda bulundu. Eğitim firmaları bu işe gönüllü oldu, Claned bunlardan biri. Mesela Lenovo şirketi ekipmanlarıyla destek sağladı. Birkaç uydu firması da bu projeye destek verdi. Meretniemi ailesi yeni eğitim konseptinin bir ateşesi olacak ve uzaktan eğitimle bunun nasıl başarılı olacağını bize gösterecekler. Bir nevi eğitim deneyi olacak.”

Ailenin tekne turu 2022 yılında son bulacak. 75 ay 75 ülke olarak belirlenen rotanın başlangıç yeri Antalya, Finike. Güney Amerika, Pasifik Okyanusu, Yeni Zelanda, Güneydoğu Asya, Hint Okyanusu, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika ile tur tamamlayacak aile 2022'de Finlandiya'ya dönecek.

6 yıldan fazla sürecek bu yolculuk sonunda 7 yaşındaki Aare 13, Kerttu 11 ve Martta 9 yaşında gelmiş olacak.

YENİ FİN MÜFREDATINDA NELER VAR?
Finlandiya'nın başarısı ve yeni müfradatın bu başarıda etkisini Claned firmasında çalışan ve eğitimden sorumlu genel müdür Topi Litmanen şöyle anlatıyor:
“Milli sınavlarımız yok. Okullarda iyi-kötü öğrenci olarak ayırmıyoruz. Herkesi destekliyoruz. İlkokuldan üniversiteye kadar ücretsiz. Her zaman okumaya devam edebilirsiniz. Başka bir mesleğe geçerseniz bile okuyabilirsiniz. Çok az ödev veririz. Anarşist yaklaşım denilebilir. Araştırmaya dayalı her şey. Oldukça özgürler. Belki de bu yüzden başarılıyız. Yeni müfredata gelince; Eğitim sistemimiz önceden daha çok İngilizce, matematik, tarih gibi klasik tarzda eğitime dayanıyordu. Ama artık değişen sistemde öğrencilerin gelecekteki iş yaşamlarına daha uyumlu hale gelmesi için sadece müfredatı değiştirdik.”

DÜŞÜNMEK İÇİN BOŞALTILDI
Paths to Math platformu kurucusu ve Varkey Vakfı'nın Küresel Öğretmen Ödülü için dünyadaki 10 finalist arasında yer alan matematik öğretmeni Maarit Rossi yeni müfredat için şunları anlatıyor:  “Öğrenme süreci esnasında öğrencinin merkeze konulması gerektiğini düşünüyorum. Eski sistemde kurallara, işlerin nasıl yapılacağına öğretmenler karar veriyordu. Şimdi ise öğrenciler karşılaştıkları problemi kendileri çözmeye çalışacaklar, birbirleriyle tartışacaklar ve böylelikle yaratıcılıklarını geliştirecekler. Eğitimde başarılı olma nedenimiz; aileler ve toplum eğitimin çocuğun başarısında temel olduğunu düşünüyor. Öğretmenlere güveniyor. Yeni müfredat da çok dolu değil. Düşünmek için bazı şeyleri çıkardık. Çok iyi eğitimi olmayanlar öğretmenlik yapamıyor. Pedagoji dahil 5 yıl üniversite okuyorlar. Dünyadan farklı bir yönde ilerliyoruz. Ulusal sınav yok. Müfettiş yok. Teftiş yok. Öğrencileri araştırmaya hazırlıyoruz.”

Haberin bir bölümü Habertürk Gazetesi'nde de yayımlanmıştır

10-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş