Arama sonuçları

Yeni öğretim yılı ‘spor taraması’ ile başlayacak

Yeni öğretim yılı ‘spor taraması’ ile başlayacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eylül ayında başlayacak yeni eğitim öğretim döneminden itibaren tüm öğrencilerin "spor taraması"ndan geçirileceğini ve çeşitli spor alanlarında yetenekli olanların tespit edilerek özel eğitime alınacağını bildirdi. Bakan Yılmaz, öğrencilere spor ve sanat dalında beceriler kazandırılmasına yönelik çalışmalar, izinsiz çalışan eğitim kurumları ve özel yurtlara yönelik yürütülecek denetim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. İşte Yılmaz’ın açıklamaları: 

Her öğrenciye spor ve sanat dalında beceriler kazandırılmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile protokol imzalandı. Kültürel açıdan öğrencilerin farklı bir bakış açısına sahip olmasını, yetkin sanatçıların her alandaki tecrübelerini öğrencilere aktarmasını istiyoruz, bu kapsamda kültür merkezleri de kullanılacak.

YETENEKLİ SPORCULAR SAPTANACAK: Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılacak iş birliği ile de bu yılın eylül ayından itibaren tüm öğrencilerin bir taramadan geçirilerek yetenekli sporcuların saptanacağını açıkladı.

2020 OLİMPİYATLARINA HAZIRLANIYORUZ: 2020 Olimpiyatları'na hazırlanıyoruz. Bu olimpiyatlarda çok daha iyi bir netice almak lazım. Bu iyi neticeyi alabilmek için eğitimli sporculara ihtiyacımız var. Önümüzdeki eğitim öğretim yılı, yani 2017-2018'den başlamak üzere eylül ayından itibaren bütün öğrencilerimizi Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte, onların antrenörleri var, bizim beden öğretmenlerimiz var. Onların ve bizim spor salonlarımız var. Bizim okullarımızın ihtiyacı olan spor salonlarını da yapmayı da kabul ediyorlar. Bir taramadan geçirilecek. Bu taramadan geçirildikten sonra spora yatkın, nitelikli olanlar çünkü her birinin ayrı bir yeteneği gerekiyor veya yaradılışının o sporu yapmaya uygun olduğunun tespiti halinde onlar özel bir eğitime tabi tutulacak.

EĞİTİM SÜRECİNDE KOLAYLIK SAĞLANACAK: Spora yetenekli olan öğrencilerin eğitim sürecinde bazı kolaylıklar sağlanacak. Yani diyelim ki bazı derslerden daha az ders alma, onların çalışmalarının olduğu gün okuldan erken ayrılabilme veya izin verme gibi bir çalışmamız önümüzdeki yıl eylül ayından itibaren başlayacak. 18 milyon öğrencimiz var. Bu 18 milyonun içerisinde inşallah 18 altın madalya alacak insanımız çıkar diye düşünüyorum.

DERSHANELERBİR İNSAN DEVŞİRME ALANI: Dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin ardından "eğitim koçluğu", "eğitim danışmanlığı" gibi isimlerle faaliyet gösteren izinsiz eğitim kurumlarına ilişkin çalışmalar yürütülüyor. 15 Temmuz şunu gösterdi ki dershaneler bir insan devşirme alanı. Orada insanları devşiriyorlar adeta mankurtlaştırıyorlar. Önce kendi ailesinden alıyorlar. Sonra kendi milletinden alıyorlar, hatta kendi dininin dışına çıkarıyorlar, farklı bir yapı içerisine koyuyorlar. Bunlara bir son vermek için dönüşümün gerçekleştirildi. Bu  kapsamda temel liselerin oluşturuldu, temel lise olamayanların ise kapatıldı. "Eğitim koçluğu", "kariyer rehberliği", "eğitim rehberliği", "eğitim danışmanlığı", "ödev merkezi" veya başka adlarla da olsa bütün eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığının izin ve denetimine tabi oldu. Bu kapsamda bütün valiliklere genelge gönderildi. Eğitim veren ancak bakanlığımızdan izin almayan kurumların hepsinin kapatılmasını istedik. Biz kesinlikle okulda eğitimi yeterli hale getirmek istiyoruz.

AĞUSTOSA KADAR MUTLAKA KAPATILACAK: Okulda eksiklik olması durumunda ise hem ilkokul hem de ortaöğretimde yetiştirme ve destekleme kursları açıldı. Üniversiteye hazırlanacak bir öğrenci kendini eksik hissettiği derste kurs alabiliyor ve bu tip ihtiyaçların da bu kurslar üzerinden karşılıyor. Dolayısıyla bunun dışında bir eğitim verilmesine, dışarıda özel kuruluşlarla izin vermiyoruz. Anayasa Mahkemesinin kararı var, biz hepsini kapatmıştık, en azından bir bilim dalında açık olması uygun olur diye. En son kanun çıktı birden fazla olanlar bu ağustos ayına kadar mutlaka kapatılacak.

BİN DOLAYINDA KURUM VAR: Bir bilim grubuna dönüşerek devam etmek istediğini belirten bin dolayında kurum var. Onlar devam edecek ancak bu kanun dışında olanların hepsini kapatacağız. Genel kuralımız şu, eğitim Milli Eğitim Bakanlığı kurumlarında alınır. Bir istisna olarak yerel yönetimlerin vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik bakanlık ile protokol yapmak kaydıyla eğitim verebiliyor. 

DENETİMDEN GEÇMEYEN ÖZEL YURTLAR KAPANACAK: Özel yurt ve pansiyonlara yönelik denetim ve ruhsat yetkisinin bakanlığa geçmesi sonrasında yapılacak çalışmalar da yürütülüyor. Adana'nın Aladağ ilçesinde özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangın çok acı bir olay. Orada dayanıksız durumdaki bir yurt yıkıldı ve öğrencilerin tamamının da Kozan'daki bir yurda nakledildi fakat bazı aileler sonrasında çocuklarını Aladağ'da yangının yaşandığı yurda kaydettirdi. Yeniden böyle bir olayın olmaması için kesinlikle mevcut yurtların her birinin düzenli aralıklarla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi itfaiye konusunda uzman olmuş belediyelerle, elektrik bölümünde elektrik mühendisleri odalarıyla yani sivil toplum meslek teşekkülleriyle alanında mutlaka denetime tabi tutacağız. Denetimden geçmemiş bütün kurumları kapatacağız. Tabi önce uyarı, eğer uyarı da yerine getirmezse çünkü insan hayatının olduğu yerde risk alınmaz. İnşallah önümüzdeki dönemde bir daha böyle olaylarla karşılaşmayacağımızı umuyoruz, bekliyoruz.

11-02-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş