Arama sonuçları

Yeni sınav sisteminin ayrıntıları ve puanları nedir?

Yeni sınav sisteminin ayrıntıları ve puanları nedir?

2 milyondan fazla adayın merakla beklediği üniversiteye geçiş sistemini YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı. Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YÜS). Sınav Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olmak üzere iki oturumlu olacak. Bu sınavlar haziran ayında cumartesi günü sabah ve öğleden sonra oturumu olarak yapılacak. İki sınav arasında yaklaşık 2 saat mola olacak. Pazar günü ise dil sınavı yapılacak. Sınavlardan tercih için toplam 5 puan türü çıkacak. Bu puanların biri TYT, 3'ü ikinci oturum olan Alan Bilgisi Testi'nden biri de Yabancı Dil sınavından çıkacak. Alan testinde LYS'lerdeki gibi her testte 3'er tane açık uçlu sorular olacak.

 

200 PUAN ALAN 2 YIL KULLANABİLECEK

 


AYT puanı 200'ü bulanlar ise isterlerse gelecek yıl da bu puanları kullanabilecek. Yani sınav sonucu 2 yıl geçerli olacak. Saraç yeni sistemin ayrıntılarına dün YÖK'te düzenlediği basın toplantısında anlattı. Saraç, kaldırılan YGS ile LYS'nin 4 aya yayıldığını, 6 oturumdan oluştuğunu ve 18 puan türünün bulunduğunu hatırlattı. Bu puan türlerinin bazı programların gerektirdiği yeterlilikleri sağladığına değinen Saraç, "Ancak bazı programlar için de havuzdaki aday sayısını azaltıyordu. Bu kadar uzun sürmesi lise eğitimi olumsuz etkiliyordu. Yeni sınav karmaşıklıktan uzak, yalın bir sistem" dedi.


SINAVIN TEMELİ TÜRKÇE VE MATEMATİK OLDU


Yeni sınavda Türkçe ve temel matematik sorularının sınavın merkezi olduğunu vurgulayan Saraç, "Bu iki alandaki eksikliğin ileriki yıllarda telafisi zor oluyor. Sınavın merkezi Türkçe Matematik ama lise müfredatının tümü esas alınacak" dedi. Saraç yeni sınav sistemi ile ilgili düzenlemeyi yaparken de dünyadaki gelişmiş ülkelerin sistemlerinden yararlandıklarını anlattı.
İşte Saraç'ın açıklamalarına göre iki oturumlu sınavın ayrıntıları:


TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) NEDİR?

Bu sınava tüm adaylar katılmak zorunda. Öğrencilerin sözel ve sayısal becerileri ölçülecek. Yetenek değil, yeterlilik sınavı. 2 test var. Türkçe ve Temel matematik. 40 Türkçe, 40 Matematik olmak üzere 80 sorudan oluşacak. İki testin katkısı yüzde 50. Bu sınavın yerleştirme puanına katkısı yüzde 40. Türkçe'de ana dilini etkin kullanma, anlama, kavrama, mantık yürütme ve yorumlama gücü ölçülecek. Matematik soruları temel matematik bilgilerini sorgulayacak. İleri matematik sorusu yok. SBu sınavdan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Puanı olmak üzere tek puan çıkacak. YGS'de 160 soru soruluyordu, bu sınavda soru sayısı yarıya düştü. Temel Yeterlilik Testi (TYT) Puanı olmak üzere tek puan çıkacak. YGS'deki gibi iki barajı var. 150 puanın altında kalanların tercih hakkı yok. 150 puan alan ve üzeri önlisans programlarını tercih edecek. Meslek yüksekokulları YGS'deki gibi 6 puan türüyle değil, tek TYT puanı ile tercih edilecek. Lisans tercihi için aday 180 ve üzerinde puan almak zorunda. Bu bölümde YGS'deki tarih, coğrafya, felsefe, din, fizik, kimya ve biyoloji soruları kaldırılmış oldu. TYT puanı iki yıl geçerli olacak. Aday gelecek yıl TYT'ye girmeden ikinci oturuma katılabilecek. Ya da sınava girebilecek. İki yılın puanından hangisi yüksek ise onu kullanabilecek.


ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYS) NEDİR?

Sınavın ikinci aşaması öğleden sonra yapılacak olan Alan Yeterlilik Sınavı. Bu sınava her aday girmek zorunda değil. 4 test olacak. Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri. Her test 40'ar sorudan oluşacak, toplam soru sayısı 160. Adaylar isterlerse tüm testleri yanıtlayabilir ya da okumak istedikleri alanlara göre test seçebilir. Sosyal Bilimler Sınavı'nda adaylar tarih, coğrafya-2, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını yanıtlayacak. Tüm testlere girecek aday toplam 160 soru yanıtlamış olacak. Bu sınavın testlerinde de soru sayılarını LYS'lere göre yarıya indirilmiş durumda.


HANGİ PUAN HANGİ TESTTEN ÇIKACAK?

İkinci oturumda yani alan testlerinde SÖZ, SAY ve EA olmak üzere 3 tür puan çıkacak. SÖZ puanı Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler, SAY puanı Matematik ve Fen Bilimleri, EA puanı ise Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 ve Matematik testlerinde çıkacak. Tüm puanların oluşmasında testlerin ağırlığı yüzde 50 olacak.


AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK

LYS'lerde ilk kez bu yıl adaylara her sınavda 3'er tane açık uçlu soru yöneltilmişti. Bu yıl da her alan testinde 3'er tane açık uçlu soru olacak. Yani toplam 12 tane açık uçlu soru var. Sorular tek kelimelik cevaplardan oluşacak ve adaylar yine kodlayacak. Yanlış doğruyu götürmeyecek.


YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANACAK?

Yerleştirme puanında TYT etkisi yüzde 40, alan sınavı etkisi yüzde 60 olacak.
 

BAŞARI SIRASI BARAJI OLACAK MI?

Tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlikler için getirilen başarı sırası barajı uygulaması sürecek.
 

ÖZEL YETENEK SINAVI İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKECEK?

YGS'de olduğu gibi TYT puanı 150 ve üzerinde olanlar özel yetenek sınavlarına girebilecekler.


ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) KATKISI NE OLACAK?

Bu katkı değişmeyecek. Ortalama yüzde 12.5 etkili olmaya devam edecek. Bir öğrenci en fazla Öğrenci lise notlarından en yüksek 60, en düşük 30 puan alıyordu. Bu da okul notlarının 0.12 katsayı ile çarpılması ile hesaplanıyor.


SINAV OKULLAR KAPANDIKTAN SONRA MI YAPILACAK?

Sınavların okullar kapandıktan sonraki hafta sonu yapılması planlanıyor. Okullar 8 Haziran'da kapanacak.


SINAV SÜRESİ NE OLACAK?

YGS'de öğrencilerin bir soru için süresi 1 dakika, LYS'lerde ise 1.5 ile 1.7 dakika arasındaydı. Bu süre uzmanlarla da görüşüldükten sonra belirlenecek.


YABANCI DİL SINAVI NASIL YAPILACAK?

80 sorudan oluşacak ve pazar günü yapılacak. Bu sınavla ilgili yerleştirme puanı hesaplanırken TYT etkisi yüzde 40 olacak.


15 DAKİKA KURALI KALKIYOR MU?


YÖK Başkanı Yekta Saraç, bu yıl adayların mağdur olmasına neden olan 15 dakika kuralı ile ilgili olarak, "ÖSYM Başkanı ile görüştük. Geçen yıl yaşanan sıkıntılı örnekler yaşanmayacak. Sınava geç kalma olmayacak. Güvenlik endişelerini dikkate alacağız. Sınav konforu ile güvenlik adasında bir denge bulunması gerekiyor" dedi.

MESLEK LİSELİYE EK PUAN SÜRECEK
Mesleki ve teknik lise mezunları alanlarının devamındaki programlara giderken ek puan alabilecek.

ÖNLİSANS PROGRAMLARINA TEK PUANLA YERLEŞTİRİLECEK

Bu programlara ise tek puan ile yerleştirme yapılacak. Önlisans programlarına Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile girilecek. Bu puan YGS'de 6 taneydi. Tek puan ile aday havuzu farklı puan türlerine göre daralmayacağı için boş kontenjan kalmayacağı tahmin ediliyor.

HANGİ PROGRAMA HANGİ PUANLA YERLEŞTİRİLECEK?

ÖNLİSANS PROGRAMLARI: TYT puanı. (Bu puan hesaplamasında Türkçe yüzde 50, matematik yüzde 50 etkili)
LİSANS PROGRAMLARINA: 4 puan türü sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile yerleştirme yapılacak. TYT puanı yerleştirme puanında yüzde 40 etkili.

 

YERLEŞTİRME PUANLARINA TESTLERİN KATKISI NE OLACAK?

TYT: Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken etkisi yüzde 40.
SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]
SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]
EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]
DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]

 

 

13-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş