Arama sonuçları

Yeni TEOG eğitim göçüne neden olacak mı?

Yeni TEOG eğitim göçüne neden olacak mı?

Yeni TEOG eğitim göçüne neden olacak mı? 1.5 aydır beklenen TEOG yerine gelen yeni sistem açıklandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamasına göre öğrencilerin yüzde 92’si adresine göre yerleşecek. Eğitim bölgeleri oluşturulacak ve öğrenciler bu eğitim bölgelerindeki okullardan 5 tanesini tercih edebilecek. Bu tercihlere göre yerleştirme ise öğrencinin okul notuna göre yapılacak. Öğrencilerin yüzde 8’i ise sınavla öğrenci alacak ve toplam kontenjanları yaklaşık 100 bin olan 600 okula sınav puanlarına göre yerleştirilecek.

YENİ TEOG EĞİTİM GÖÇÜNE NEDEN OLACAK MI?

İşte bu sistemde akla gelen soru bu yeni TEOG yerleştirme sisteminin eğitim bölgeleri arasında göçe neden olup olmayacağı. Aileler sistem açıklanır açıklanmaz sosyal medyada da bu sistemin eğitim göçüne neden olacağını dile getirdi. Sınavla öğrenci almayacak Anadolu ve fen liselerinin çevresindeki okullarda emlak fiyatlarının artacağını, çünkü çocuklarının imam hatip ve meslek lisesine yerleşmesini istemeyen ailelerin bu okulların yakınına taşınacağını ifa ediyor.

EMLAK FİYATLARINI ARTIRACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz adrese dayalı yerleştirmenin emlak fiyatlarını artırıp artırmayacağı ve eğitim göçüne neden olup olmayacağına ilişki soruya şu yanıtı verdi: “Bunlara karşı çözüm bulabilmek mümkündür. Şunu diyorsunuz, adrese kayıtlı bir öğrenci var. şimdi buradaki insan göçecek. Onun yerine birisi gelecek. Samimi bir şeyse mümkündür, ama bunların kontrol mekanizmaları vardır.”

CEYHUN İRGİL: EĞİTİM GÖÇÜNE NEDEN OLACAK

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise TEOG yerine gelen bu sistemin eğitim göçüne neden olacağını söylüyor. 1999 yılı öncesine dönülen bu sistemin bir eğitim göçüne neden olacağının ortada olduğunu vurgulayan İrgil, şöyle konuşuyor:

“Neticede sınava girecek öğrencilerin sadece yüzde 10’u kadarı ‘nitelikli’ sıfatına sahip okullara girecek. Geri kalan yüzde 90’ı da adrese dayalı kayıt sistemiyle yerleştirilecek. Biraz matematik yaparsak; sınava girecek 8’inci sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin. Fen Lisesi sayısı 302, Sosyal Bilimler Lisesi sayısı 93, Proje okulları ise 350 civarında ve bunların içinde 150’si Anadolu İmam Hatipler. Bakan toplamda 600 okula sınavla öğrenci alınacağını söylüyor. Ya bazı okullar proje okul kapsamından çıkacak ya da sayıyı artırmak durumunda kalacaklar. Öyle bile olsa toplamda 100 bin öğrenci ancak sınavla okullara yerleşebilecek.

SINAVI KAZANAMAYAN ADRESE DAYAYI YERLEŞECEK

Kısacası bu sınav öğrenciler için çok daha zor ve çetin bir sınav olacak. Sınava girmeyen ya da kazanamayan 1 milyon 100 bin öğrenci ise adrese kayıta tabii olacak. Bu sistem sınavı kazanamayan öğrenciye ya parasız imam hatip ya dershaneden bozma apartman dairesi temel lise ya da özel okul zorunluluğu getiriyor. Neticede parası olmayan, evini taşıyamayan dar gelirli ailelerin çocukları tek bir okula mecbur bırakılmış olacak. Bu sınavla son birkaç yıldır sayısı artırılmış imam hatip liselerinin boş kalan kontenjanlarının doldurulması çabasını öngörebiliriz. Ayrıca şunu da belirtmek gerek; MEB bu sınav sistemiyle girilecek okulların nitelikli olduğunu söylerken kendi ağzıyla geri kalanların niteliksiz olduğunu da itiraf etmiş bulunuyor.

 

 

05-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş