Arama sonuçları

Yeni üniversite sınavı ÜGS’de yanıt bekleyen sorular nedir?

Yeni üniversite sınavı ÜGS’de yanıt bekleyen sorular nedir?

Yeni üniversite sınavı ÜGS’de yanıt bekleyen sorular nedir? Üniversiteye geçişte artık iki aşamalı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile 5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) yapılmayacak. Bunun yerine tek hafta sonunda tamamlanacak tek sınav çoklu oturum diye nitelendirilen üniversiteye geçiş sistemi sınavı ÜGS olacak.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklanan ÜGS’de tıpkı 2009 yılında son kez yapılan ÖSS’de olduğu gibi dil puanı hariç sözel, eşit ağırlık ve sayısal olmak üzere 3 farklı puan türü olacak. İlki yani mart ayında yapılan YGS ile haziran ayında yapılan LYS’ler toplanıp, tek hafta sonunda tamamlanacak. Sınavın 2018 Haziran ayında yapılması planlanıyor. Daha sonra da dil sınavı yapılacak.

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI ÜGS’DE YANIT BEKLEYEN SORULAR NEDİR?

Peki yeni üniversiteye geçiş sistemi sınavı ÜGS’de hangi sorulara adaylar, aileleri ve rehberlik uzmanları yanıt bekliyor?

 

3 PUAN TÜRÜNÜN ALT PUANLARI OLACAK MI?

 

Sınav puanlarının EA, SÖZ ve SAY olmak üzere 3 tane olacağı söylendi. Bu puanların 2009’daki gibi alt puanları olacak mı? Yoksa adaylar bu 3 puan türüyle mi tercih yapacak? Dil hariç eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanlar kendi içlerinde ayrılacak mı? Yani tıp ile mimarlık ve mühendislikler aynı sayısal puandan mı öğrenci alacak? Yoksa ÖSS'de olduğu gibi tıp SAY-2'den mi öğrenci alacak? Ya da eşit ağırlıkta aynı puanla hem hukuk, hem işletme hem turizm mi seçilecek? Yoksa ÖSS'deki gibi hukuk EA-2, turizm ve lojistik EA-1'den mi öğrenci alacak?

TEK SINAV MI ÇOKLU SINAV MI OLACAK?

ÜGS, ÖSS gibi tek oturumdan mı oluşacak? Yoksa adaylar bir gün YGS benzeri sınava girip, ertesi gün LYS'deki gibi alan sınavına mı girecek?


ÜGS'DE TESTLERİN AĞIRLIKLARI NE OLACAK?

2010 yılında başlayan YGS-LYS sisteminde amaç programların istediği niteliklere uygun adayları seçmekti. Bu yüzden de testlerin ağırlıkları okunmak istenen bölüme göre farklı katkı yapıyordu. Örneğin tıp okumak isteyen için kimya soruları yüzde 14 etkili iken, mühendislik için yüzde 9 etkiliydi. ÜGS'de bu ayrım yapılacak mı? Testlerin katkısı tercih edilen bölüme göre farklı mı hesaplanacak?
 

ÜGS'DE AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK MI?

Bu yıl yapılan LYS’lerde ilk kez adaylara açık uçlu sorular yöneltilmişti. Her sınavda adaylan 3’er tane açık uçlu soru olmak üzere toplam LYS’lerin tümünde 15 soru yanıtladı. ÜGS’de açık uçlu sorular olacak mı?

YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRECEK Mİ?

ÜGS’de de eski sınavlarda olduğu gibi 4 yanlış cevap bir doğruyu götürecek mi? Kaldırılan TEOG sınavlarında yanlışlar doğruyu etkilemiyordu.

27-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş