Arama sonuçları

YGS soruları 'kriptolu havuz'dan çıktı

YGS soruları 'kriptolu havuz'dan çıktı

Üniversiteye geçiş sınavlarının ilk aşamasını oluşturan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart Pazar günü yapılacak. 2 milyon 178 bin 563 aday üniversite olma yolculuklarında ilk olarak bu sınavın barajlarını aşmak zorunda kalacak. Sınav 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada 117 bin salonda gerçekleştirilecek. Sınavda toplam 303 bin kişi görev yapacak. 

YGS'ye sayılı günler kala ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir Habertürk'e YGS sorularının nasıl hazırlandığını anlattı. Demir, sınav için hazırlanan soruların yazıldıktan sonra her birinin 3 farklı akademisyen tarafından incelendiğini da sorulacak soruların her birinin  sayısının 10 katı kadar sorunun  "şifreli soru havuzuna" alındığını anlatıyor. Demir, havuzdaki sorulara "kriptolu cihazlarla" ulaşıldığını söyleyerek, "Başkan dahil sorular kimsenin erişimine açılamaz. Soruları ben de göremem" diye konuştu. 
  
Sınav sorularının nasıl hazırlandığı ve güvenliğinin nasıl sağlandığını Demir şöyle anlattı:  

10 KAT FAZLA SORU HAZIRLANIYOR
Sınav, akademisyenlerden oluşan bir kurulun testin içeriğini belirlemesiyle başlar. Belirlenen içerik doğrultusunda soru yazımına ve yazılan bu soruların denetlenmesine geçilir.  Her soru en az 3 farklı akademisyen tarafından denetlenir. Denetimi geçen sorular soru havuzuna aktarılır. Kurumumuz çalışanlarından oluşan alan uzmanları, akademisyenlerle birlikte soru hazırlama sürecinin her aşamasında çalışmaktadırlar. Sınavda çıkacak sorular matbaa aşamasında seçilmekte olup matbaaya gönderilen soru bankası, ilgili sınavda çıkacak soru sayısının yaklaşık 10 katı kadar soru içerecek şekilde hazırlanmaktadır.

SORU HAVUZUNA KİMSE ULAŞAMAZ
Öncelikle, bilimsel denetim ve dil denetiminden geçen sorular, fiziki bakımdan güvenliği sağlanmış, internet bağlantısı olmayan, birden çok yetkilinin aynı anda bulunmasını gerektiren şifreleme sistemi ile girilebilen bir mekânda soru havuzunda saklanır. Soru havuzundan soruların seçilmesi ve sisteme erişim kriptolu cihazlarla sağlanır. 

BAŞKAN DAHİL KİMSE ERİŞEMEZ
Soru havuzundaki sorular hiçbir koşulda kısmen ya da tamamen hiç kimseye verilemez, Başkan dahil hiç kimsenin erişimine açılamaz. Basılı ortamda yapılan sınavlarda soru kitapçıkları kapalı dönemde basılır. Kapalı dönem ise, ilgili sınavın bitmesiyle birlikte sona erer.

ŞIRNAK'TA YGS YOK
Geçen yıl Şırnak'ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinden yaklaşık 4 bin öğrenci YGS'ye Cizre'de girecekti. Ancak ilçedeki sınav merkezleri güvenlik gerekçesiyle Şırnak merkeze bağlı Cudi ve Gabar dağlarının eteklerinde bulunan belde ve köylere aktarıldı. Bu yıl da Şırnak'ta sınava girecek öğrenciler yine başka illere gönderiliyor. Bu yıl 3 ilçede değil, kentin merkezinde ve tüm ilçelerinde YGS yapılmayacak. ÖSYM,  güvenlik gerekçesiyle YGS'nin Şırnak'ta yapılmayacağı, İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik içerikli yazısı doğrultusunda Gaziantep Merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava girebileceklerini açıkladı. Öğrenciler ise "güvenlik nedeniyle" aylardır okullarına gidemediklerini ve sınavlara hazırlanamadıklarını söyleyerek, "Zaten eşit olmayan bir yarışa giriyoruz, bir de başka illere gitmek zorunda kalıyoruz. Doğu'daki öğrenciler için ne YGS ne de TEOG artık eşit şartlarda yapılan bir sınav olmaktan çıktı" diye tepki gösteriyor. 

6 YILDA YARIM MİLYON ARTTI
ÖSYS'ye başvuran öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. 2010 yılında YGS'ye girmek için başvuran aday sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu yıl sayı 2 milyon 178 bin 563 oldu. 

09-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş