Arama sonuçları

YGS sorularında hata mı var?

YGS sorularında hata mı var?

Geçtiğimiz 13 Mart Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sorularının tümünün kamuoyu ile paylaşılmasının ardından “sorularda hata olduğu” da tartışılmaya başlandı. Eğitimcilere göre sorularde hem hata var hem de tümüne bakıldığında özensiz ve dikkatsiz hazırlanmışlar.  

İşte eğitim kurumlarının sorularla ilgili yaptığı değerlendirmeler:  

HATALI SORU SAYISI 11’E ÇIKIYOR 

UĞUR OKULLARI AKADEMİK KURUL: 

Akademik Kurul Matematik Üyesi Nilda Kiraz: “Yayınlanan 15. fonksiyon sorusu bileşke kuralının tanımına aykırı biçimde hazırlandığından bilimsel hata içeren yanlış bir sorudur.Problemler konusundan sorulan sorular uzun paragraflar ile oluşturulmuş olup yayınlanan 30. Soruda anlatım eksikliği nedeniyle farklı cevaplara gidilebiliyor. 

Akademik Kurul Felsefe Üyesi Gülay Ataç: “2016  YGS Sosyal Bilimler Testi 32.soruda, bireyin eylemlerinden sorumlu tutulması, özgür olduğu varsayımına dayandırılmaktadır. Bu görüş indeterminizmdir. İndeterminizme göre insanın davranışlarından ahlaksal olarak sorumlu tutulabilmesinin önkoşulu; davranışlarında özgür olması, şu ya da bu biçimde davranmayı kendisinin seçmiş olmasıdır. Otodeterminizm ise insanın uyacağı yasaları, kendi aklı ve iradesiyle kendisinin belirlediğini, bunun da kişilik gelişimi ve bilgilenme sonucu gerçekleşebileceğini savunur. İndeterminizm,  özgürlüğü insana verilmiş bir özellik olarak görürken, otodeterminizm bunun bir süreçle kazanılabileceğini savunur. Parçadaki anlatım indeterminizme uygun bir argümandır. Bu nedenle yanıt E değil B olmalıdır.” 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu: “Türkçe sorularından 12. soruda,“…numaralanmış cümlelerden hangisi, yükleminin türü bakımından ötekilerden farklıdır?” denilmiştir. I. cümlede “görünür”,  III. cümlede “sorar”,  V. cümlede “atılmıştır” sözcükleri eylemdir ve bu sözcüklerin yüklem olduğu cümleler de eylem (fiil) cümlesidir.II. cümlede kullanılan “perişandır” sözcüğü ad soylu bir sözcük olduğu için bu sözcüğün yüklem olduğu cümle ad (isim) cümlesidir. Sorunun IV. cümlesinde yüklem görevinde kullanılan “gelmektedir” sözcüğü ise “gel-“ eyleminden “-mak” isim – fiil yapan eke “-de” hâl ekinin gelmesiyle oluşmuş bir ek grubudur. Sözcüğün sonundaki “-dir” eki ise ek eylemdir. Bu ek ve bu eklerin kullanıldığı sözcükler ile ilgili iki farklı görüş bulunmaktadır. Bir grup dil bilimci (Muharrem Ergin, Zeynep Korkmaz …) bu  “-makta”  ekinin “-yor” şimdiki zaman kip ekiyle aynı görev ve anlamda olduğu için bu eki kip eki olarak kabul etmektedir. Ancak bir başka grup dil bilimci (Tahir Nejat Gencan, Kemal Demiray …) bu ekin fiilimsi (eylemsi) yaptığını ve bu sözcüklerin ek eylem alarak yüklem göreviyle kullanıldığını belirterek sadece anlam bakımından “-yor” ekiyle aynı özellikte olduğunu kabul eder.Bu nedenle bu sorunun ÖSYM tarafından tekrar incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Kısacası; 12. sorudaki IV. cümlenin yükleminin (gelmektedir) isim ya da eylem olması  ile ilgili farklı görüşler olduğu için bu sorunun ÖSYM tarafından tekrar incelenmesi doğru olacaktır.Ayrıca 1. sorunun soru kökü ile 28.sorunun D ve E seçeneklerinin de incelenmesi gerektiği kanaatndeyim”.

Fizik Bölüm Başkanı Ahmet Akça: “Basın kitapçığı 3. soruda yerçekimi ivmesinin değerinin 10m/s2 olarak verilmesi gerekirdi bu soru özellikle yabancı okullarda eğitim gören öğrencilerimiz için sıkıntı yaratmaktadır çünkü bu okullarda çekim ivmesi değeri 9,81 m/s2 olarak verilmektedir. Öğrencilerimizin çekim ivmesinin değerini ezbere bilmek gibi bir zorunluluğu yoktur.

*Basın kitapçığı 4.soruda ise sporcunun sürati ve hızı sorulmuş fakat burada doğru ifade sürat ve ortalama hız olmalıydı.

*Basın kitapçığı 7.soruda ise 50kg ve 60kg kütleli iki çocuğun enerji ve hız değişimleri sorgulanmıştır fakat çocukların boyutları ihmal edilmediğinde sorunun doğru cevabıyla ilgili kesin bir kanıya ulaşılamamaktadır. Eğer çocukların boyutları ihmal edilirse ki bu durum 50kg ve 60kg kütleli cisimler için çok mantıklı olmayacaktır, sorunun doğru cevabı D seçeneği olacaktır. Fakat sorunun doğru cevabı A olarak düzenlenmiştir.  Soru bilimsel olarak birçok yanlışı barındırdığından iptal edilmesi daha doğru olacaktır kanaatindeyiz.

*Basın kitapçığı 9. soruda ise kütleleri farklı iki farklı maddeyi ısıca yalıtılmış ortamda bir araya getirerek ısı alış verişi yapması sağlanmıştır bu durumda denge sıcaklığı, ısı sığası büyük olan maddeye yakın olacaktır. Fakat cisimlerin kütleleri ve öz ısıları ile ilgili net bir bilgi yoktur dolayısıyla denge sıcaklığının hangi maddeye yakın olacağı ile ilgili kesin bir söylem oluşturulamaz. Sorunun III. öncülünde denge sıcaklığının yeterince beklendiğinde kütlesi büyük olan maddeye yakın olacağı söylenmiştir ve cevap anahtarında bu öncül doğru olarak alınmıştır. Bu soruda III. öncül net doğru bir ifade olmadığından soru kökünün “hangileri kesinlikle doğrudur?” şeklinde düzeltilmesi ve cevabında I ve II olması gerekir.

*Basın kitapçığı 14.soruda ise sorunun 3. öncülü “Bazı ışıkları insan gözü göremez” şeklindedir. Burada doğru ifade “Bazı ışınları insan gözü göremez” şeklinde olmalıydı çünkü ışıktan bahsedilirken her zaman görünür ışık bölgesi kastedilir. M.E.B  fizik kitapları da bu olguyu bu şekilde anlatır. Öğrencilerimiz doğru cevaba I. ve II. öncülün kesin yanlış olmasından dolayı ulaşabilmiştir.

Yukarıda yaptığımız değerlendirmeler dikkate alındığında soruların genel olarak özensiz ve dikkatsiz hazırlandığı yönündedir. Umarız ki bu hatalar LYS de tekrar edilmesin ve milyonlarca gencimiz yapılacak hatalardan dolayı mağdur olmasın.

HATALI İKİ FİZİK SORUSU 

BAHÇEŞEHİR OKULLARI EĞİTİM UZMANLARI 

Eğitim Koordinatörü Salih Akbay: 2016 YGS  genel olarak 2015 YGS sınavına göre biraz daha kolay hazırlanmıştır. Sorular sınavın temel mantığına uygun olarak yorum, kavram, kavrama ve bilgiye dayalı yorum sorularından oluşmaktadır. Geçmiş yıllardan farklı olarak soru zorlukları bir bölümde toplanmamış, bazı derslerde birkaç soru düzeyinde zor soru sorulmuştur.  Özellikle Din ve Ahlak Bilgisi dersinden sorulan beş sorunun zorluk düzeyinin yüksekliği geçen yıllardan çok farklıdır. 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Gülgün Bakkal: Türkçe sorularının okuma, anlama, yorumlama yeteneğini ölçmeye yönelik soruların çoğunlukta olduğu görülmüştür. Paragraf soruları,  geçen yıla göre daha kısa ve açık sorulardır. Daha öncekiyıllarda birkaç konuyu içine alan karma dil bilgisi sorularının yerini bir konuyu ölçmeye yönelik soruların aldığını; 2014-2015 YGS’de sorulmayan “ Anlatım Bozuklukları” konusundan bu yıl 2 soru çıktığını, ALES tipimetne dayalı birden çok sorunun bu sınavda da olduğunu görülmüştür. Genel olarak geçen yıl çıkan sorularla karşılaştırıldığında 2016 YGS Türkçe sorularının biraz daha kolay  olduğu söylenebilir.

Matematik Geometri öğretmenleri Fehmi Ekici ve Ömer Arat: 2016 YGS Matematik testinde 33 matematik 7 geometri sorusu sorulmuştur. ÖSYM’nin sormayı alışkanlık haline getirdiği özel tanımlanmış sayı sorusuna bu sınavda da yer verilmiştir. Matematik testinde problemlerden 13 soru sorulmuş olup, sınavın zor soruları güncel hayatla örneklendirilmiş bir şekilde bu sorular içinde yer almaktadır. Sınavda müfredat dışı sorunun olmadığı, zorluk düzeyi olarak da geçen seneki YGS’yegöre biraz daha kolay olduğu söylenebilir.  Ayrıca fonksiyon sorusunda bilimsel hata vardır.Geometri sorularının yapılabilirliğinin geçen seneki sorulara göre daha fazla olduğu söylenebilir. Bu sene katı cisimlerden 2 soru sorulmuştur. Üçgende açı ve dikdörtgen-kare sorusu oldukça kolay sorulmuş ve bu sorular çoğunluğun yapabileceği düzeydedir

Kimya Bölüm Başkanı Gülin Akalın Pamukçu2016 YGS Kimya sorularının geneli işlem gerektirmeyen kısa ve net soru kökleri içeren geçmiş yıllara göre çok daha basit sorulardan oluşmaktadır. Konu dağılımı beklenen konulardan olup ilköğretim Fen Bilgisi ve 9. sınıf temel kimya bilgilerini içermektedir. Bu nedenle sınava giren sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarındaki tüm öğrencilerin rahatlıkla yapabilecekleri sorulardır. Kimya dersi adına belirleyici sınav LYS’dir. Konu sayısı ve kapsamı açısından çok daha geniş olan bu sınava vakit kaybetmeden başlamalarını özellikle de organik kimyaya daha fazla önem vermelerini öneriyoruz. 

Fizik Bölüm Başkanı Işıl Bulungiray: YGS sınavında çıkan 14 fizik sorusuna bakıldığında Ortaokul Fen Bilgisi dersi ile 9. Sınıf müfredatı baz alınarak hazırlandığı görülmektedir. Sınavda sayısal işlemden ziyade okuduğunu anlama ve temel bilgiyi sorgulayan sorular yer almaktadır.  Sorular müfredata uygun olarak hazırlanmıştır.Elimizde bulunan ve kamuoyu ile paylaşılan kitapçığın 7. Sorusunda bilgi eksiği bulunmaktadır. Bu nedenle sorunun iptal edilmesi gerekmektedir. Ayrıca 9. sorunun soru kökünde doğrudur ifadesi bulunduğu için sorunun cevabı B olmalıdır ancak verilen cevap anahtarında doğru cevap E olarak görülmektedir.

Biyoloji Bölüm Başkanı Berna Çelik: 13 Mart tarihinde uygulanan YGS’de biyoloji soruları  geçen senelerdeki gibi Fen Bilimleri Testi’nin 28 ile 40. sorularında yer aldı ve 13 sorudan oluşmuştur.  Konu dağılımları geçmiş sınavlarla paralellik göstermiş;  9.sınıf ağırlıklı soru gelmiştir. Sınavdaki biyoloji soruları  temel kavramlar üzerinde durulmuş bilgi içerikli kolay sorulardan oluşturulmuştur. Biyoloji sorularında sürpriz bir soru yoktur. Sorular net ve müfredata uygun gelmiştir.  Sadece öğretmenlerin ve öğrencilerin çok alışık olmadığı bir terim olan “kemoheterotrof’’ kavramı ile karşılaştık ancak doğru cevabı bulmada engel oluşturmamıştır.

Tarih Bölümü Başkanı İbrahim Yılmaz: Sorular genel olarak kavrama dayalı yorum sorularından oluşturulmuştur. Soruların dağılımı ise ; 9. sınıf müfredatı 4 soru, 10. sınıf müfredatı 4 soru,  11. sınıf inkılap tarihi müfredatı 7 soru olmak üzere her yıl olduğu gibi 15 soru sorulmuştur.En seçici soru 12.sorudur.. Bilgi ve yorum gücü istemektedir. Sine-i millet kelimesi anahtar rol oynuyor.  Soru test tekniği açısından doğru, tarihsel bilgi açısından yanlıştır. Doğru seçenekteki ifadeye göre Mustafa Kemal Erzurum Kongresi sırasında askerlik mesleğinden istifa etmiş gibi gözüküyor. İstifa tarihi 7-8 Temmuz 1919, Erzurum Kongresi’nin açılış tarihi 23 temmuz 1919 dur. Sorular daha önceki yıllara oranla kolay görünüyor. Bilgiyi kullanma, yorumlama, dönemin genel özellikleri hakkında fikir sahibi olma gibi bir takım yeterlikler isteyen sorular vardır.  Soruların hepsi müfredata uygundur.  Müfredat dağılımı da önceki yıllarla uyumludur. Dikkat çeken bir husus ise Osmanlı Tarihi soru sayısı bir azaltılıp İnkılap Tarihi sorusu bir arttırılmıştır. 

Coğrafya Bölüm Başkanı Ahmet Ergüç:  Sorular; hem bilgi hem yorum ağırlıklı sorulmuş. Sınavdaki coğrafya sorularının zorluk düzeyi orta seviyede ancak bazı soruların çeldirici düzeyi yüksektir. Ağırlıklı olarak bilginin yorumlanmasına dayalı sorulara yer verilmiştir. Sınavın kapsam geçerliliği yüksektir. Sorular konulara göre dengeli dağılmış ve beklendiği gibi on iki soru sorulmuştur. Beklenmeyen bir soru tipi ile karşılaşılmamıştır.

Coğrafya sorularının konu kapsamı, beklendiği gibi 9 ve 10. sınıf müfredatı kapsamında oluşturulmuştur. Harita Bilgisi (İzohipsler), nüfus, toprak oluşumu, çevre ve toplum, doğal afetler, iklim ve bitki örtüsü-yerleşme ile bölge kavramı konularına yer verilmiştir.Genel olarak ‘’Orta düzeyde, bilgiyi yorumlama gücüne dayalı bir sınavdır.’’

Felsefe Bölüm Başkanı Melike Pamukçu:  2016 YGS ’de Felsefe testinde yer alan 8 soru; Bilgi Felsefesi, Varlık Felsefesi, AhlakFelsefesi, Siyaset Felsefesi, Din Felsefesi alanlarından çıkmıştır. Soru metinlerinin uzunluğu geçmiş yıllar ile benzerlik gösterse de cevaba ulaşmak için yorum yeteneğinden çok öğrencilerin kavram ve felsefi akımlara ilişkin bilgilerinin sınandığı görülmüştür. Müfredat kapsamı dışında soru sorulmamıştır.

FİZİK SORULARI ÖZENSİZ 

FEM YAYINLARI

Fizik soruları özensiz hazırlanmış. Temel basın kitapçığında Fen Bilimleri Testi’ndeki 7. ve 9. soruların iptal edilmesi gerekiyor. 7’nci enerji sorusunda, çocukların potansiyel enerjilerinin değişmeyeceği cevabı verilmiş. Bu durumda çocuklar noktasal kabul edilmiş olmalıdır. Buna göre hızın da değişmemesi gerekirken cevap olarak hızın artacağı verilmiştir. Bu sorunun kendi içinde tutarlılık bulunmamaktadır ve iptali gerekir. 9’uncu ısı sıcaklık sorusunda 3. önermenin doğru olabilmesi için katı cisimlerin aynı maddeden yapılmış olması gerekir. Fakat soruda cisimlerin farklı maddelerden yapıldığı söyleniyor. Verilen cevaba göre her üç yargının da doğru olması için soru cümlesinin “yargılarından hangileri doğru olabilir?” şeklinde sorulması gerekirdi. Bu sorunun da iptal edilmesi gerekmektedir. 

15-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş