Arama sonuçları

YGS’de 120 kelimelik Türkçe soruları isyanı

YGS’de 120 kelimelik Türkçe soruları isyanı

Yüksköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yer alan dört testten biri olan Türkçe, adayların en yüksek başarı gösterdiği test. Ancak "en başarılı" olunan bu testte bile adaylar yüzde 50 başarı sınırını aşamıyorlar. 40 sorunun yer aldığı bu testin geçen yıl yapılma ortalaması 15.8 oldu. Oysa 2010 yılında bu testteki ortalama 21.5 olmuştu. 

Adayları bu testte en çok zorlayan ise uzun paragraf soruları oluyor. Geçen yıl da tıpkı iki yıl önce olduğu gibi adayların karşısına 120 kelimeyi bulan paragraf soruları çıktı. Kısa mesajlarla haberleşen ve uzun yazıları okumaktan çabuk sıkılan, tüm dertlerini 140 karekterde anlatan günümüzün "digital çağın" gençleri ise bu sorulara tepki gösteriyor. Sosyal medyada da geçen yıl bu tür uzun sorular "Sonuna geldiğimizde unuttuk" diyen gençlerin büyük tepkisine yol açmıştı. 

ALES TARZINA DÖNÜYOR
Üstelik Türkçe soruları son birkaç yıldır masten ve akademik kariyer yapmak isteyen gençlerin katıldığı ALES tarzına daha yakın olmaya başladı. Yani bir okuma metninden 3 ayrı sorular sorulmaya başlandı. Üniversite mezunlarına yöneltilen bu tür sorular da henüz lise öğrencisi gençleri zorluyor ve çözerken zaman kaybettiriyor. Çünkü her soruyu çözmek için tanınan 1 dakikalık süre ne Türkçe ne de çok işlemli matematik sorularını çözmeye yetiyor. Geçen yıl ayrıca dil bilgisi sorularının sayısı da 8'den 5'e düştü.

OKUDUĞUNU ANLAMAYA YÖNELİK SORULAR VAR 
Türkçe soruları okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı oldu. Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt öğrencilerin en çok anlam sorularında hata yaptıklarına dikkat çekerek, soruların yapısıyla ilgili şu açıklamaları yapıyor.

ANLAM SORULARINA DİKKAT: Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Sınavdaki 40 Türkçe sorusunun yaklaşık 30 sorusu anlam bilgisinden çıkıyor. Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için iyi konsantre olayı gerektiren nitelikte sorulardandır. Türkçede anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten öğrenciler hata yapıyor ve yapabilecekleri soruları kaçırıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kullanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar.

BİLGİ İÇEREN BÖLÜMÜ VAR: Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümüdür. Bilgi soruları düzenli bir çalışmayı gerektiriyor. Bu sorular düzenli olarak çalışılırsa sınavda zorlanılmadan rahatlıkla çözülebilecektir. 

SÜRE TUTARAK ÇÖZMEK GEREK: Öğrenci anlam soruları için süre tutarak soru çözmeli, bilgi soruları için konu çalışıp testle pekiştirmeli. Türkçe soruları giderek sözcük sayısı olarak artmakta, kullanılan dilin kalitesi olarak iyileşmekte; bu durum kısa sürede en çok soruyu çözmeyi gerekli kılıyor. Türkçede başarı bir anda değil, yavaş yavaş öğrencinin kendi öğrenme stilini keşfetmesiyle ortaya çıkar.

KAÇ SORUDA KAÇ PUAN ALIRSINIZ?
Her testten 40'ar sorunun bulunduğu YGS'de toplam soru sayısı 160. Eğer tüm soruları çözerseniz alacağınız puan 500 olacak. Her testten 36 soru olmak üzere toplam 144 netiniz olursa 460 puan alacaksınız. Her testten 8'er sorudan 32 nete ulaşırsanız puanınız 180 olacak ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) katılma hakkına sahip olacaksınız. Her testten 5 net çıkarmak ise size YGS'nin ilk barajı olan 150 puan alıp, barajı aşmanızı sağlayacak. 

İşte yaptığınız netlere göre alacağınız puanlar: 
Tüm sorular 160 soru: 500 puan 
Her testten 36, toplam144 soru: 460 puan 
Her testten 32, toplam128 soru: 420 puan 
Her testten 28, toplam112 soru: 380 puan 
Her testten 24, toplam 96 soru: 340 puan 
Her testten 20, toplam 80 soru: 300 puan 
Her testten 16, toplam 64 soru: 260 puan 
Her testten 12, toplam 48 soru: 220 puan 
Her testten 8, toplam 32 soru: 180 puan
Her testten 5, toplam 20 soru: 150 puan

 

09-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş