Arama sonuçları

YGS'de baraj için 16 değil, 20 net

YGS'de baraj için 16 değil, 20 net

Lise son sınıf ya da mezun öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına girişlerini düzenleyecek sınavlar zincirinin ilk halkası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvurudan geçiyor. 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) katılabilmek için ÖSYS'ye başvurmanız gerekiyor. Üniversite sınavlarına girecek tüm gençler bu başvuruyu yapmak zorunda.  

Ancak yükseköğretim kurumlarının kapısından geçmek için atacağınız bu adım yani başvuruların doğru yapılması gerekiyor. Gerek aday bilgi formunu doldururken, gerekse başvuru sürecinde yapacağınız hatalar sizin sınavlara girmenizi engelleyeceği gibi hatalı tercihlerinizin de kapısını açacak. Her yıl ÖSYS'de adayları yakından ilgilendiren değişiklikler oluyor.  Bunlar arasında puan değişikliklikleri ya da baraj sınırlamaları olabiliyor. Bu yüzden de sınava girmeden başvuru sürecinde değişikliklerin neler olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Her yıl olduğu gibi yine YGS başvuru sürecinde hazırladığımız bu yazı dizisi ile sizlere bilgi verip, dikkat etmeniz gereken noktaları aktaracağız. Unutmayın, doğru tercihin yolu doğru ve hatasız bir başvuru yapmaktan geçiyor.

140 PUAN BARAJI 150 OLDU

Her yıl üniversite sınavlarına girecek öğrencileri "kökten" değişiklikler bekliyor. İki yıl önce katsayı eşitlenip, okul başarısının yani Ağırlıklandırılmış Ortaöğretim Puanı'nın yerleştirme puanlarına katkısına son verildi,  geçen yıl başta hukuk olmak üzere yükseköğretim kurumlarına girişte kullanılan puanlar değişti ve tıp ile hukuk fakültelerinde okuyacak öğrenciler için başarı sırası barajı getirildi.

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da üniversite sınavlarına girecek adayları yakından ilgilendiren değişiklikler var. İlk değişiklik önümüzdeki 13 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sistemi'ne  (YGS) katılacak adayları ilgilendiriyor. Çünkü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 24 Aralık 2015'te gerçekleştirdiği Genel Kurulu toplantısında YGS'nin iki barajından biri olan 140 puan barajını 10 puan artırdı ve 150 yaptı. Bu değişiklik başta önlisans, açıköğretim önlisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girmeyi düşünen öğrenciler için hayal kırıklığı yarattı.

10 PUAN NE ANLAMA GERLİYOR?

Çünkü bu programlara başvurabilmek için öğrencilerin 6 puan türünün çıktığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) artık 140 değil, 150 almaları zorunluluğunu getiriyor. Bu programları tercih edebilmek için yüzde 10'luk bir başarı gerekirken yani YGS'nin 4 testindeki toplam 160 sorudan 16 net çıkarmak yeterli iken, değişen baraj ile birlikte 4 net daha fazla yapmak şart oldu. Yüzde 12.5 başarı şartı getiren bu değişikliğe göre YGS'ye giren adayların sınavın ilk barajını aşabilmeleri için 160 sorudan 20 net çıkarmaları gerekiyor. Bu değişiklik 2016 yılından itibaren de yaşama geçmiş olacak.

TERCİH HAKKI KAZANANLAR AZALACAK  

Bu değişiklikle birlikte önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edecek adayların sayısında geçen yıllara göre azalma olacak, çünkü 140 puan barajını aşamayanların sayısı yükselecek. Geçen yıl 207 bin 634 aday YGS'nin 140 puan barajını aşamamıştı. Bu yıl sayı barajla birlikte yükselecek. Ancak yerleştirme oranlarına bunun olumlu bir etkisi de olmayacak değil. Barajı aşan aday sayısı az olacağından ve tercih yapanların da programlara yerleşme oranları geçen yıla göre daha yüksek olacak. Bu da akla YGS barajının yükseltilmesinin yerleştirme oranlarını artırmak için mi yapıldığı sorusunu getiriyor. 

4 PROGRAMDA 'BAŞARI SIRASI' BELİRLEYİCİ OLACAK

Geçen yıl hukuk ve tıp fakültelerini tercih edecek adaylara hukuk için TM-3'te 150 bin, tıp için ise MF-3'te ilk 40 bin başarı sırası barajı getiren YÖK, 2015 yılında mühendislik ve mimarlık için de baraj uygulamasına geçti. 2016 yılından itibaren tıp ve hukuk okumak isteyenler gibi mühendislik ve mimarlık okuyacaklar için de baraj gelmiş oldu. YÖK'ün kararına göre ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik fakültelerine girmek isteyen MF-4'te ilk 240 bin başarı sırası altında olmayacak. Mimarlık için de getirilen baraj ilgili puan türünde yani MF-4'te 200 bin oldu. İşte bu yıl tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık okumayı düşünen gençler bu barajları da aşmak zorundalar. 

2016 ÖSYS SINAV TAKVİMİ NEDİR?

Bu yıl üniversiteye giriş sınavları ilk olarak 13 Mart'ta YGS ile başlayacak. Her biri 40'ar sorudan oluşan 4 farklı testtin yer aldığı bu sınavda adaylara toplam 160 soru yöneltilecek. Bu sınavdan 6 farklı puan türü çıkacak. Bu puanlardan herhangi birinden 150 ve üzerinde puan alanlar önlisans programlarını tercih edebilecek. YGS'nin 6 puan türünden herhangi birinde 180 ve üzerinde puan alanlar ise 18-26 Haziran tarihleri arasında 5 ayrı oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmeye hak kazanacak. Bu sınavlarda da 180 ve üzerinde puan alanlar yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih edebilecek. 

13 Mart: YGS
18 Haziran: LYS-4
19 Haziran: LYS-1
25 Haziran: LYS-2 ve LYS-5
26 Haziran: LYS-3

YABANCI DİL SINAVI İKİNCİ HAFTAYA ALINDI 

ÖSYM, bu yıl sınavların sıralanışında değişiklik yaptı. Önceki yıllarda sabah Matematik (LYS-1) öğleden sonra ra Yabancı Dil (DİL) sınavları yapılırken bu yıl ÖSYM, LYS-5'i sınavların ikinci haftasına bıraktı. Bu kez LYS-5  Matematik Sınavı ile değil, Fen Bilimleri (LYS-2) sınavı ile birlikte yapılacak. Matematik Fen (MF) ile DİL puanları ile tercih yapmak isteyen adaylar 25 Haziran Cumartesi günü bu iki sınava katılacak.

İKİ MİLYON GENÇ ÜNİVERSİTE İÇİN YARIŞACAK

Türkiye, üniversite okumak isteyen gençlerin sayısı ile adeta rekor kırıyor. Her yıl üniversiteli olmak için ÖSYS'ye başvuran gençlerin sayısı artıyor. 2010 yılında ÖSYS'ye başvuran gençlerin sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu sayı son iki yıldır 2 milyonu geçiyor. Üstelik bu gençlerin 200 binden fazlası daha yarışın en başında yani YGS'de ilk barajı aşamayıp, eleniyor ve yarıştan çıkıyor.

Yıllara göre ÖSYS Başvuruları
Yıl        Sayı

2010    1.512.519
2011    1.692.144
2012    1.895.479
2013    1.924.563
2014     2.086.115
2015     2.126.684

Bu haber Habertürk Gazetesi'nde Pervin Kaplan imzasıyla yayımlanmıştır.

 

18-01-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş