Arama sonuçları

YGS'de grafik ve tablo okuyamayan, coğrafya bilmeyen hata yapıyor

YGS'de grafik ve tablo okuyamayan, coğrafya bilmeyen hata yapıyor

YGS'de grafik ve tabloyu okuyamayan, coğrafya bilmeyen hata yapıyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) 4 testinden birini Sosyal Bilimler Testi oluştuyor. Bu testte 45 soru bulunacak ancak adaylar 40 soru yanıtlayacak. Çünkü bu sorulardan 5 tanesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorulacak. Zorunlu din dersi alanlar testin ilk 40 sorusunu yanıtlayacak, 41., 42., 43., 44. ve 45. soruları yanıtlamayacak. Din dersinden muaf olanlar ise ilk 35 soruyu yanıtladıktan sonra alternatif felsefe sorularının yer aldığı 41., 42., 43., 44. ve  45. soruları çözecek. Cevap kağıdında yer alan 45 soru için de cevapları buna göre işaretleyecek. 

Bu testte hata yaptıran sorulara gelince; Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt tarih sorularında hataya kavram bilgisi eksikliğinin neden olduğunu söylüyor. Son yıllarda da bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda adayların zorlandığına değinen Yeşilyurt, “Sınav öncesinde genel bir tekrar yapılmalı, önemli kavramları yazarak çalışmalı, özellikle de İnkılap Tarihi konularını gözden geçirmeli” diyor. Yeşilyurt coğrafya sorularında ise en çok hatanın yer kavramı ile ilgili sorularda yapıldığını belirterek, şunları anlatıyor: “Türkiye ve dünyanın önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ile yer kavramı ile ilgili bilgileri tekrarlamaları gerekir.

SORUNUN SONUNU UYDURUYORLAR

Felsefede ise hata şöyle sorularda yapılıyor: ‘Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?’ ya da ‘Hangisine karşı çıkılmaktadır?’ Öğrenci soru yöneltme cümlesinin başını dikkatle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğiliminde ve soruyu şöyle algılıyor: ‘Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir?’ Yukarıdaki türden sorularda ve tüm sorularda öğrenci paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkatle okumalı. Ne istediğini iyi anlamalı. İlk seçeneklerin cevap olduğundan emin olsa bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirmeli. Öğrenci o konu hakkında bilgi sahibi olsa bile kendini sadece paragrafta verilen bilgilerle sınırlı tutmalı.’ 

HANGİ KONULARA ÇALIŞMAK GEREKİYOR?

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar’ın ise öğrencilere uyarıları şöyle: “Tarih sorularında genel kavramlar bilinmediği ve aralarında ilişki kurulmadığı içinhata yapılıyor. Parağraf sorularını tam okumuyorlar, olumsuz soru köklerine dikkat dikkat etmiyorlar ve özellikle öncüllü sorularda hata yapıyorlar. Özellikle bilgi sorusunun sorulduğu İslam Tarihi, Kurtuluş Savaşı, Muharebeler Dönemi ve Atatürk İlkeleri gibi konular gözden geçirilmeli. Coğrafya konularında özellikle boğazlar ve kanallar konusuna göz atmalı. Felsefede özellikle Bilgi Felsefesi (Epistemoloji), Varlık Felsefesi (Ontoloji) ile Ahlak Felsefesi (Etik) konularında zorlanıyor. Çünkü çok kavram ile terimin bulunduğu bu konuları ezberlemek istemiyorlar. Bu yıl sınava gireceklerin bu konuların yanı sıra Felsefeye Giriş ile Siyaset Felsefesi konularına da hakim olması gerekiyor. 

Uğur Okulları Akademik Kurul üyelerine göre tarihte öncüllü sorulara dikkat etmek gerek. Bu sorularda önce soru kökü dikkatli okurmalı, atahtar kelimelere dikkat edilmeli. Coğrafyada ise soruyu anlamadan çözmeye çalışmamak gerekiyor. 

Habertürk Gazetesi'nde Pervin Kaplan'ın YGS'ye Doğru: Sınav Rehberi başlıklı yazı dizisinden alınmıştır.

 

10-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş